18.2 C
Athens
May 1, 2024
Image default
WORLD

Τι κρύβεται πίσω από τα πανηγύρια των τουρκικών ΜΜΕ για τις δηλώσεις Δένδια

“Ο Δένδιας παραδέχεται” την υπεροχή της Τουρκίας, στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών γράφουν τα ΜΜΕ της Τουρκίας.

Ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει καταφέρει να κάνει ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός, ενώ η Ελλάδα υστερεί σε αυτόν τον τομέα, γεγονός που “διαβάζεται” ως δήλωση ομολογίας από τα τουρκικά ΜΜΕ. Σχολιάζοντας τον τρόπο που το Ισραήλ αναχαίτισε τους πυραύλους του Ιράν, ο κ. Δένδιας γνωστοποίησε ότι μέσα στον σχεδιασμό μας υπάρχει η δημιουργία ενός αντιαεροπορικού συστήματος αναχαίτισης. “Η χώρα πρέπει να κλείσει” σημείωσε χαρακτηριστικά. “Παρατηρώντας τους πολέμους στην Ουκρανία, εκτιμήσαμε ότι η χώρα έπρεπε να αποκτήσει έναν αντιαεροπορικό και αντι-drone θόλο”. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι “η Τουρκία έχει κάνει πολλά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Εμείς δεν το είδαμε πολύ νωρίς. Το σύστημα καινοτομίας, με εξαίρεση μικρές επιχειρήσεις, δεν εκτίμησε την κατάσταση. Πρέπει να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο, αλλά συγχρόνως πρέπει να προχωρήσουμε με μεγάλα βήματα στη δημιουργία των θόλων”, είπε και πρόσθεσε ότι δεν είναι κάτι που θα γίνει σύντομα. “Υπάρχει προβλεφθείσα δαπάνη που εντάσσεται στην “ατζέντα του 2030”, είπε συγκεκριμένα.

“Λόγια γεμάτα επαίνους για την Τουρκία, η οποία έχει γίνει παγκόσμια μάρκα ειδικά στην παραγωγή μη επανδρωμένων οχημάτων (UAV), ήρθαν από την Ελλάδα”, αναφέρει η Sabah, για παράδειγμα, με άρθρο της να τιτλοφορείται: “Συγκλονιστική ομολογία του Έλληνα υπουργού! Μεγάλος έπαινος για τις τοπικές αμυντικές κινήσεις: Η Τουρκία είναι πολύ μπροστά μας!”.

“Παραδέχτηκε ο Δένδιας: Η Τουρκία έκανε σοβαρά βήματα, δεν τα είδαμε!”, γράφει η τουρκική Hürriyet χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια ως “αξιοσημείωτες”.

Hürriyet 17.04.2024

“Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, κάνοντας μια ομολογία για την Τουρκία, δήλωσε ότι είναι πολύ πίσω και ότι η Τουρκία έχει προχωρήσει πολύ στην παραγωγή UAV”, αναφέρει το κανάλι aHaber.

aHaber 17.04.2024

“‘Οι Τούρκοι έχουν ήδη πετύχει’ ομολόγησε η Ελλάδα αναφέροντας δύο μεγάλους πολέμους ως παράδειγμα”, γράφει η Milliyet και επικαλείται τις δηλώσεις Δένδια για το ότι η Ελλάδα βλέπει τι γίνεται σε Γάζα και Ουκρανία και θέλει αντιαεροπορικό και αντι-drone θόλο.

Milliyet 17.04.2024

“‘Μειναμε πολύ πίσω’, είναι η ομολογία από την Ελλάδα” είναι ο τίτλος του άρθρου της εφημερίδα Akşam.

Akşam 17.04.2024

Από την άλλη πλευρά ο Νίκος Δένδιας επέκρινε την αντίδραση της Τουρκίας στο σχέδιο της Ελλάδας να ανακηρύξει “θαλάσσιο πάρκο” στο Αιγαίο, χαρακτηρίζοντας την ως “απαράδεκτη”, πράγμα με το οποίο τα τουρκικά ΜΜΕ, ούτε που ασχολήθηκαν. 

Τα αδέλφια Μπαϊρακτάρ των ομώνυμων drone

Φυσικά ούτε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προέβη σε κάποια ομολογία, ούτε ανακάλυψε τον τροχό. Είναι παγκόσμιο γεγονός ότι η Τουρκία έχει κάνει άλματα στον τομέα των φθηνών drone, τα οποία μπορεί να παράγει σε μεγάλες ποσότητες. Ο λόγος όμως που τα λεγόμενα του Νίκου Δένδια πήραν τέτοια έκταση αποκρυπτογραφείται με δύο ονόματα: Χαλούκ και Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ. Ο Χαλούκ και ο αδερφός του και γαμπρός του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σελτσούκ αντιμετωπίζονται σαν λαϊκοί ήρωες στην Τουρκία, καθώς η εταιρεία Baykar, παραγωγός των drone Bayraktar, της οποίας είναι ιδιοκτήτες, προωθείται από όλους τους κύκλους του Τούρκου προέδρου ως “ο υπερασπιστής των αδυνάτων”.

Έχοντας παράσχει drone στην Ουκρανία για τον πόλεμο με τη Ρωσία, στο Αζερμπαϊτζάν για τη μάχη κόντρα στην Αρμενία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, στον Φαγέζ Αλ Σάρατζ για τη μάχη του ενάντια στη στρατιά του Χαλίφα Χαφτάρ, αλλά και στην Αιθιοπία στη μάχη του Τιγκράι, τα τουρκικά ΜΜΕ προωθούν τα αδέλφια Μπαϊρακτάρ και ιδιαιτέρως τον Χαλούκ, για τον οποίο επίσης ακούγεται ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να διαδεχθεί τον Ερντογάν στο τιμόνι του κόμματος και ίσως και της χώρας. Μάλιστα ο ίδιος δήλωσε προσφάτως ότι θα κατέβει στην πολιτική “αν μου το ζητήσει ο πρόεδρος”.

Π.Κ.

Related posts

ΥΠΕΞ Κλέβερλι: Το Λονδίνο εργάζεται για μια ανθρωπιστική παύση ώστε να μεταφερθεί βοήθεια στον λαό της Γάζας

banks

H Bundeswehr περιφρουρεί τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους

banks

Βουλγαρία: Η ένταξη στη Σένγκεν θα διευκολύνει τα ταξίδια και θα προωθήσει τις επιχειρήσεις

banks

Κομισιόν προς Ερντογάν: Ξεχωριστές οι διαδικασίες ένταξης σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

banks

Και οι Γάλλοι ανησυχούν για τη Λαμπεντούζα

banks

Εκτεταμένους ελέγχους στα σύνορα με Πολωνία και Τσεχία ξεκινά η Γερμανία κατά της παράτυπης μετανάστευσης

banks