14.9 C
Athens
May 6, 2024
Image default
WORLD

Τουρκία: Ο υπ. Οικονομικών Σιμσέκ ζητά από το TÜİK να αποκαλύψει τα “πραγματικά” στοιχεία πληθωρισμού

Ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσεκ φέρεται να ζήτησε από τον επικεφαλής του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου (TÜİK), Ερχάν Τσετίνκαγια να αποκαλύψει τα “πραγματικά” στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Ο αντιφρονών δημοσιογράφος Mustafa Balbay στις 5 Αυγούστου είπε κατά τη διάρκεια εκπομπής του TELE1 ότι “ο Μεχμέτ Σιμσέκ τηλεφώνησε στον επικεφαλής του TÜİK και είπε: “Αναφέρετε την αλήθεια, δεν μπορώ να προχωρήσω με το (οικονομικό) πρόγραμμα”. Γι’ αυτό και το TÜİK ανακοίνωσε το πιο πρόσφατο νούμερο, όχι πραγματικό, αλλά κοντά στην πραγματικότητα. Δεν υπάρχει οικονομικό πρόγραμμα αυτή τη στιγμή”.

Το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (TÜİK) ανακοίνωσε ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού 47,83% τον Ιούλιο, ενώ η ανεξάρτητη ομάδα πληθωρισμού ENAG ανακοίνωσε το ποσοστό στο 122,88%. Το TÜİK ανέφερε ότι ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 9,49% μηνιαίως τον Ιούλιο, ενώ η ENAG έθεσε αυτό το ποσοστό στο 13,18%.

Οι ειδικοί και το κοινό έχουν υποστηρίξει ότι ο πραγματικός πληθωρισμός είναι πολύ υψηλότερος από τους επίσημους ρυθμούς εδώ και χρόνια. Η ENAG, που ιδρύθηκε από εξέχοντες Τούρκους γραφειοκράτες, οικονομολόγους και ακαδημαϊκούς το 2020, ανέφερε ποσοστά πληθωρισμού σημαντικά υψηλότερα από τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η TÜİK.

Σε αυτό που θεωρήθηκε ως άξονας της οικονομικής ορθοδοξίας, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε τον Μεχμέτ Σιμσέκ ως υπουργό Οικονομικών και τη Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν κυβερνήτη της Κεντρικής Τράπεζας Τουρκίας (TCMB) μετά την επανεκλογή του τον Μάιο. Ο Ερντογάν έχει την ανορθόδοξη άποψη ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό.

Το μαγείρεμα

Το TÜİK έχει σταματήσει να ανακοινώνει τα στοιχεία στο καλάθι του πληθωρισμού από τον Μάιο του 2022.

Το TÜİK, το οποίο προηγουμένως δημοσίευε τις τιμές 409 αγαθών και 904 ειδών αγαθών, καθόρισε 290 ομάδες δαπανών με την τελευταία αλλαγή. Με αυτήν την αλλαγή, άρχισε να δημοσιεύει πληροφορίες δεικτών αντί για τις μέσες τιμές ειδών για αυτές τις ομάδες. Το Κέντρο Ερευνών της Συνομοσπονδίας Προοδευτικών Συνδικάτων της Τουρκίας (DİSK-AR) κατέθεσε μήνυση για το θέμα και κέρδισε την υπόθεση, η οποία ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2023. Παρά τη δικαστική απόφαση, το TÜİK δεν συμπεριέλαβε τον τιμοκατάλογο ειδών, ο οποίος αποτελεί τη βάση του υπολογισμού του πληθωρισμού, στην κατάσταση αυτού του μήνα. “Τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό έχουν γίνει ακόμη πιο σκιώδη”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η DİSK-AR.

Το TÜİK υπέβαλε επίσης μήνυση τον Φεβρουάριο του 2021 κατά της Ομάδας Έρευνας για τον Πληθωρισμό (ENAG), μια ομάδα ακαδημαϊκών και οικονομολόγων που δημοσιεύει τακτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό, και ζήτησε πρόστιμο. Σε μια δήλωση προς την εφημερίδα Evrensel, ο διευθυντής της ENAG Καθ. Δρ Βεϊσέλ Ουλουσόι είπε: “Όλοι έχουν την ελευθερία να ανταλλάσσουν πληροφορίες εντός του πεδίου της εμπειρογνωμοσύνης τους, κάτι που αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα. Σε αυτό το πλαίσιο, η ENAG θα μοιραστεί διαφορετικά στατιστικά στοιχεία με το κοινό για ενημέρωση της κοινωνίας. Η ENAG ανήκει στον λαό. Θα ήθελα να το τονίσω αυτό”.

Πέτρος Κράνιας

Διαβάστε ακόμα: 

* Τουρκία: Οι τράπεζες επιχειρούν να φρενάρουν την ισοτιμία λίρας-δολαρίου λίγο πάνω από το 26

* Η Τουρκία πούλησε 199 δισ. δολάρια και 159 τόνους χρυσού για να σώσει τη λίρα

* Η Τουρκία προσφέρει την υποτίμηση της λίρας που “χρειάζονται” οι αγορές

Related posts

Coca-Cola: Αύξηση κερδών και εσόδων, αναθεώρησε ανοδικά το guidance

banks

Μάχη εφοπλιστών για το λιμάνι του Αμβούργου

banks

Η Ρωσία λέει ότι κατέλαβε σιδηροδρομικό σταθμό στο Χάρκοβο

banks

Τζ. Ντάιμον: Η τραπεζική κρίση αυξάνει τον κίνδυνο ύφεσης αλλά τίποτα δεν μοιάζει με το 2008

banks

Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, δεν επηρεάζει (επί του παρόντος) τις τιμές του αερίου

banks

Ισπανία: Eκταφή 128 θυμάτων του Εμφυλίου από το μαυσωλείο του Φράνκο

banks