17.3 C
Athens
May 13, 2024
Image default
WORLD

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ μειώθηκε το τρίτο τρίμηνο λόγω πετρελαίου

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ ήταν το μικρότερο εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια, το τρίτο τρίμηνο του 2023, εν μέσω αυξανόμενων εξαγωγών πετρελαίου, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη.

Το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης του Υπουργείου Εμπορίου ανέφερε ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο μετρά τη ροή αγαθών, υπηρεσιών και επενδύσεων προς και από τη χώρα, συρρικνώθηκε κατά 16,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 7,6%, στα 200,3 δισεκατομμύρια δολάρια το περασμένο τρίμηνο. Αυτό ήταν το μικρότερο από το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στα 196,0 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αντιπροσωπεύει το 2,9% του ΑΕΠ, το μικρότερο μερίδιο από το πρώτο τρίμηνο του 2021 και μειωμένο από 3,2% το δεύτερο τρίμηνο. Το έλλειμμα κορυφώθηκε στο 6,3% του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2005.

Οι ΗΠΑ είναι πλέον καθαρός εξαγωγέας αργού πετρελαίου και καυσίμων. Αν και το έλλειμμα παραμένει μεγάλο, δεν έχει καμία επίδραση στο δολάριο δεδομένης της ιδιότητάς του ως αποθεματικού νομίσματος.

Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 19,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε 516,4 δισεκατομμύρια δολάρια, λόγω του πετρελαίου και των συναφών προϊόντων. Οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε 252,2 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς η αύξηση των προσωπικών ταξιδιών αντιστάθμισε εν μέρει τη μείωση των τεχνικών, εμπορικών και άλλων επιχειρηματικών υπηρεσιών.

Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε 777,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ενισχυμένες από επιβατικά αυτοκίνητα, άλλα ανταλλακτικά και αξεσουάρ. Αυτό αντιστάθμισε εν μέρει τη μείωση των εισαγωγών μη νομισματικού χρυσού. Οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε 176,0 δισεκατομμύρια δολάρια, αντανακλώντας τη μείωση των θαλάσσιων εμπορευματικών μεταφορών.

Related posts

Η Κίνα εναντιώνεται στις κυρώσεις των ΗΠΑ σε κινεζικές εταιρείες για λόγους που σχετίζονται με τη Ρωσία

banks

Το ΔΝΤ βλέπει “θύλακες ανθεκτικότητας” και επιβράδυνση δυναμικής στην παγκόσμια οικονομία

banks

Τζ. Μελόνι: Απαιτείται ένα μεγάλο σχέδιο υδρογεωλογικής πρόληψης

banks

Βραζιλία: Αυξάνονται τα νοικοκυριά που δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους λόγω αύξησης των επιτοκίων

banks

Βουλγαρία: Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σχέδιο κοινής δράσης των υπουργείων Τουρισμού Βουλγαρίας και Ελλάδας

banks

“Πράσινο φως για κατασκευή νέου ισραηλινού οικισμού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ”, λέει ΜΚΟ

banks