23.6 C
Athens
April 28, 2024
Image default
COVER STORY

Τράπεζες: Ανέκαμψε τον Ιούνιο η ζήτηση για εταιρικά δάνεια

Ο πρώτος καλός μήνας από τις αρχές της χρονιάς, σε επίπεδο πιστωτικής επέκτασης, ήταν ο Ιούνιος καθώς ανέκαμψε η ζήτηση για δάνεια, την ώρα που δείχνει να έχει κοπάσει το κύμα αποπληρωμών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η μηνιαία καθαρή ροή χρηματοδότησης προς επιχειρήσεις ήταν θετική, τον περασμένο μήνα, κατά 1,6 δισ. ευρώ, έναντι αρνητικής ροής 170 εκατ. ευρώ τον Μάιο (σ.σ. οι αποπληρωμές ξεπέρασαν κατά 170 εκατ. ευρώ τις νέες εκταμιεύσεις). Αν εξαιρεθούν οι χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις, η καθαρή ροή χρηματοδότησης τον Ιούνιο άγγιξε το 1,4 δισ. ευρώ (-335 εκατ. ευρώ τον Μάιο).

Αντίστοιχη είναι η εικόνα την οποία δίνουν οι τράπεζες. Σύμφωνα με στελέχη εταιρικών χορηγήσεων, τον Ιούνιο η πιστωτική επέκταση στον κλάδο ξεπέρασε τις προσδοκίες, συμβάλλοντας, ώστε οι τράπεζες να κλείσουν το πρώτο εξάμηνο με θετικά νούμερα για τις εν Ελλάδι δραστηριότητες.

Η τάση δεν έχει αναστραφεί τον Ιούλιο, εξέλιξη που διατηρεί «ζωντανούς» τους στόχους πιστωτικής επέκτασης της φετινής χρονιάς. Η αναθεωρημένη καθοδήγηση της Πειραιώς προβλέπει, φέτος, πιστωτική επέκταση 1,6 δισ. ευρώ, ενώ η Εθνική έχει θέσει άτυπα τον πήχη στο 1,4 δισ. ευρώ. Alpha και Eurobank παρείχαν πιο γενική καθοδήγηση για τις εν Ελλάδι επιδόσεις τους.

Κατά τη διάρκεια του δύσκολου πρώτου εξαμήνου, σημαντική βοήθεια παρείχαν στη συντήρηση θετικής ροής χρηματοδότησης τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων μειώθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία της TτΕ, σε 5,8% τον Ιούνιο, έναντι 6,7% τον Μάιο.

Τον Ιούνιο διαπιστώθηκε αύξηση των καταθέσεων από μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις κατά 2,4 δισ. ευρώ, ενδεικτικό ότι κόπασε η τάση αποπληρωμών δανείων από ομίλους με ισχυρό ταμείο ή/και ισχυρή παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών.

Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία της TτΕ έδειξαν επιβράδυνση του ετήσιου ρυθμού επέκτασης των τραπεζικών πιστώσεων για το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου, με την κεντρική τράπεζα να εκτιμά ότι η ήπια επιβράδυνση θα συνεχισθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Related posts

Ο Draghi αφήνει την Lagarde να βγάλει το φίδι από την τρύπα…

banks

Η Moody’s αναβαθμίζει τις προοπτικές για τις τουρκικές τράπεζες εν μέσω οικονομικής στροφής Ερντογάν

banks1

JPMorgan: Αυξάνει τις τιμές-στόχους για Alpha, Eurobank και ΕΤΕ

banks

Με αρνητικά επιτόκια αντλούν χρήμα οι τράπεζες από τον μηχανισμό LTRO

banks

Τα αρνητικά επιτόκια φέρνουν τριβές στην ΕΚΤ

banks

Alpha και Εθνική ταράζουν τα νερά της ελληνικής οικονομίας

banks