18.7 C
Athens
April 28, 2024
Image default
ECONOMY

ΤτΕ: «Πέταξαν» πάνω από τα 20 δισ. οι τουριστικές εισπράξεις στο 11μηνο του 2023

Στα 11,9 δισ. ευρώ υποχώρησε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 11μηνο του 2023, ενώ ο τουρισμός συνέχισε τις εντυπωσιακές επιδόσεις, με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις να καταγράφουν «άλμα» 15,4%, ξεπερνώντας τα 20,11 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος, την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2023, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 6,6 δισ. ευρώ, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, υποχωρώντας στα 11,9 δισ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών περιορίστηκε, καθώς η μείωση των εισαγωγών υπερέβη αυτή των εξαγωγών. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές παρουσίασαν μείωση κατά 7,0% (‑2,8% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατά 12,1% (‑4,2% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μικρή μείωση κατά 1,2%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 2,2% (‑5,2% και ‑3,5% σε σταθερές τιμές αντίστοιχα).

«Άλμα» 17,3% στις τουριστικές αφίξεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών διευρύνθηκε, πρωτίστως λόγω της βελτίωσης του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και δευτερευόντως του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την επιδείνωση του ισοζυγίου μεταφορών. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 17,3% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 15,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων επιδεινώθηκε σημαντικά έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2022, λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων παρουσίασε πλεόνασμα έναντι ελλείμματος την ίδια περίοδο του 2022, κυρίως λόγω της καταγραφής καθαρών εισπράξεων έναντι καθαρών πληρωμών στον τομέα της γενικής κυβέρνησης και, σε μικρότερο βαθμό, λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων στους λοιπούς, εκτός της γενικής κυβέρνησης, τομείς της οικονομίας.

Η εικόνα τον Νοέμβριο

Σε ό,τι αφοά ειδικοτερα τον Νοέμβριο του 2023, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 604,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Νοέμβριο του 2022, υποχωρώντας στα 3,3 δισ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών συρρικνώθηκε, καθώς η μείωση των εισαγωγών υπερέβη αυτή των εξαγωγών. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 11,4% (‑7,3% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατά 16,8% (‑6,6% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μείωση κατά 8,5% (‑10,4% σε σταθερές τιμές), ενώ αντίθετα οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν οριακή αύξηση κατά 0,3% (1,0% σε σταθερές τιμές).

Αυξημένες κατά 18,9% οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Νοέμβριο

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως τη βελτίωση του ισοζυγίου μεταφορών και, σε μικρότερο βαθμό, του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από την επιδείνωση του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών. Σε σχέση με το Νοέμβριο του 2022, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 27,5% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 18,9%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων διπλασιάστηκε περίπου σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Το έλλειμμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων επίσης αυξήθηκε, σε σχέση με το Νοέμβριο του 2022, λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

-

Related posts

ΡΑΕ: Θωρακίζεται το ηλεκτρικό σύστημα κατά του κίνδυνου μπλακάουτ μέσα στο Πάσχα

banks

Αυξημένο ενδιαφέρον από τη βρετανική αγορά για την Κ. Μακεδονία

banks

ΣΕΒΕ: Οι προτάσεις που κατέθεσαν οι εξαγωγείς στη συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη

banks

Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για μετατροπή συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους

banks

Αλκοολούχα: ΚΥΑ για τo ηλεκτρονικό μητρώο επιτηδευματιών

banks

Β. Κορκίδης: 70.000 επιχειρήσεις στα πρόθυρα «λουκέτου»

banks