16.2 C
Athens
April 28, 2024
Image default
BUSINESS

«Υποθήκες» για ανοδική πορεία και το 2024 βάζει η Cenergy

Με ικανοποίηση υποδέχτηκαν οι αναλυτές τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Cenergy, καθώς όχι μόνο ανέβηκε ο πήχης για τη φετινή ετήσια επίδοση του εισηγμένου ομίλου, αλλά και γιατί διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για ένα ακόμη καλύτερο 2024.

Ειδικότερα, η Cenergy στο πρώτο φετινό εννεάμηνο:

  • Αύξησε τις πωλήσεις της κατά 12% (από το 1,045 στο 1,169 δισ. ευρώ) με τη διόγκωση των εργασιών να είναι ακόμη μεγαλύτερη, λόγω του ότι η υποχώρηση των τιμών των μετάλλων στις διεθνείς αγορές επηρέασε ανάλογα και τις τιμές πώλησης.
  • Εμφάνισε ιστορικά υψηλό «προσαρμοσμένο EBITDA», καθώς από τα 94,7 εκτινάχθηκε στα 145 εκατ. ευρώ, ποσό μεγαλύτερο ακόμη και την αντίστοιχη επίδοση που είχε σημειώσει η Cenergy σε ολόκληρο το 2022 (137 εκατ. ευρώ).
  • Μετά και την εξέλιξη αυτή, ο εισηγμένος όμιλος τροποποίησε την προηγούμενη εκτίμησή του που μιλούσε για «προσαρμοσμένο EBITDA» μεταξύ 180 και 200 εκατ. μέσα στο 2023, σε ένα εύρος μεταξύ 190 και 200 εκατ. ευρώ.
  • Η αύξηση των καθαρών κερδών περιορίστηκε στο 7% (από τα 44 στα 47,15 εκατ. ευρώ) γεγονός που οφείλεται αφενός στο πλήγμα από την άνοδο των επιτοκίων (κόστος χρηματοδότησης από τα 23,4 στα 54,8 εκατ. ευρώ), και αφ’ ετέρου στα (μη λειτουργικά) αρνητικά αποτελέσματα από την πορεία των τιμών των μετάλλων (λογιστική απεικόνιση αποθεμάτων). Χωρίς τη μη λειτουργική επίδραση των μετάλλων, η αύξηση των καθαρών κερδών θα είχε κυμανθεί γύρω στο 30%.
  • Με βάση τα αποτελέσματα εννεαμήνου ο δείκτης καθαρό χρέος προς EBITDA διαμορφώνεται κοντά στο 3, ενώ ο καθαρός δανεισμός του ομίλου αναμένεται να αποκλιμακωθεί κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις για ένα ακόμη καλύτερο 2024, καθώς:

  1. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβάσεων του Ομίλου έχει ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ και είναι κατά 50% υψηλότερο από το αντίστοιχο της 31ης/12/2022. Άλλωστε, η δρομολογούμενη αύξηση του capacity στη μονάδα της Κορίνθου μέσω υλοποιούμενου επενδυτικού προγράμματος έχει ήδη καλυφθεί από ήδη υπογεγραμμένες δουλειές.
  2. Η μονάδα παραγωγής χερσαίων καλωδίων στη Θήβα λειτουργεί σχεδόν σε κατάσταση πλήρους παραγωγικής δυναμικότητας και η ζήτηση από Ελλάδα και εξωτερικό παραμένει ισχυρή (μάλιστα οι επενδύσεις στο ακίνητο της πρώην Πετζετάκις θα αυξήσουν το capacity, προκειμένου ο Όμιλος να μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση).

Ζητούμενο βέβαια αποτελεί το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο μέτωπο των επιτοκίων, με τους αναλυτές πάντως να ευελπιστούν πως η άνοδός τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη ολοκληρωθεί και πως από κάποια στιγμή μέσα στο 2024 θα ξεκινήσει η σταδιακή αποκλιμάκωσή τους, επηρεάζοντας προφανώς και το κόστος χρηματοδότησης του ομίλου.

Related posts

Κρι Κρι: Γιορτάζει 30 χρόνια και προχωρά σε «πράσινες» επενδύσεις

banks

Στηρίζει την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή η Lamda Development

banks

Κάλυψη 5G στον οδικό άξονα Σόφια – Θεσσαλονίκη – Αθήνα από Cosmote

banks

ΑΒΑΞ: Δωρεάν έργα αναβάθμισης γύρω από το ΣΕΦ

banks

Έρευνα της «Ν»: «Crash test» τιμών στο πρώτο «καλάθι του νοικοκυριού»

banks

Μπήτρος: Μακρόσυρτο σίριαλ η… προσυμφωνημένη αναδιάρθρωση δανείων

banks