16.2 C
Athens
April 28, 2024
Image default
COVER STORY

ΥΠΟΙΚ: Απαιτούμε από τις τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Δυσαρέσκεια για μια ακόμη φορά από τον Μάκη Κεραυνό για τη στάση των τραπεζών. Πρέπει να αναλάβουν μέρος του κόστους που προκύπτει από την αύξηση των επιτοκίων τονίζει

Για μια ακόμη φορά ο υπουργός Οικονομικών διατύπωσε τη δυσαρέσκεια του για τη στάση των τραπεζών όσον αφορά στην πολιτική τους σε σχέση με τα επιτόκια, αλλά και τις χρεώσεις που επιβάλλουν.

Μιλώντας στη Βουλή μετά τη συνεδρία της επιτροπής Εμπορίου, ο Μάκης Κεραυνός επικαλέστηκε την εταιρική κοινωνική ευθύνη των τραπεζών τονίζοντας ότι πρέπει να αναλάβουν να απορροφήσουν μέρος του κόστους που προκύπτει από την αύξηση των επιτοκίων. Παράλληλα, σημείωσε ότι θα ξεκινήσουν επαφές μεταξύ υποικ και τραπεζών ώστε να βρεθεί η λύση στα πιο πάνω θέματα και να ανακουφιστούν στο τέλος της ημέρας νοικοκυριά και δανειολήπτες.

Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών:

Η μέχρι στιγμής θέση των τραπεζών δεν με βρίσκει ικανοποιημένο και γι’ αυτό συνεχίζεται η συζήτηση και έχουν καθοριστεί συναντήσεις ενώ παράλληλα ανταλλάζουμε απόψεις και με την εποπτική αρχή που είναι η κεντρική τράπεζα.

Η θέση του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι πρέπει να γίνουν ενέργειες ώστε να απορροφηθεί μέρος του κόστους που προκύπτει από την αύξηση των επιτοκίων από τις τράπεζες, ώστε να υπάρξει ανακούφιση για τα νοικοκυριά και τους δανειολήπτες. Ταυτόχρονα θα πρέπει να διαφοροποιηθούν πολιτικές όσον αφορά τα καταθετικά επιτόκια και να σμικρυνθεί η ψαλίδα μεταξύ καταθετικών και δανειστικών επιτοκίων και ταυτόχρονα θα πρέπει να δουν και γενικά θέματα χρεώσεων.

Απαιτούμε από τις τράπεζες ως μεγάλες εταιρείες να αναλάβουν τις ευθύνες που προκύπτουν από την εταιρική τους κοινωνική ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και την οικονομία. Η κυβέρνηση εφαρμόζει φορολογία στις καταθέσεις 0,5% στις τράπεζες και εξετάζει όλες τις πτυχές του θέματος και την κατάλληλη στιγμή θα πάρει τις αποφάσεις της ανάλογα και με τον τρόπο που θα αντιδράσουν οι τράπεζες στο θέμα.

Related posts

Τράπεζες: Ανοίγει ξανά η ψαλίδα επιτοκίων μεταξύ δανείων

banks

Στα €32 δισ. οι τιτλοποιήσεις στον «Ηρακλή»

banks

Alpha Bank: Βραδύτερη κατά 0,4%-0,9% η ανάπτυξη φέτος λόγω κοροναϊού

banks

Alpha Bank: Αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα – Λιγότερο απαισιόδοξοι οι Έλληνες καταναλωτές

banks

Alpha και Εθνική ταράζουν τα νερά της ελληνικής οικονομίας

banks

Η «ανοσία» των ελληνικών τραπεζών απέναντι στην κρίση

banks1