16.2 C
Athens
April 28, 2024
Image default
ECONOMY

Υπουργείο Εργασίας: Προς ενιαιοποίηση και απλούστευση οι κανόνες για παροχές ΕΦΚΑ, συντάξεις και αναπηρία

Υπογράφηκαν από τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκο Μηλαπίδη, οι αποφάσεις συγκρότησης των Ομάδων Εργασίας για τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Ασθένειας και τους Ενιαίους Κανόνες για τις συντάξεις και τις παροχές αναπηρίας.

Το έργο των Ομάδων Εργασίας είναι διττό και πολυεπίπεδο.

Σε πρώτη φάση, καλούνται να καταγράψουν το πλήθος των υφιστάμενων κατακερματισμένων κανόνων:

  • αφενός για τη χορήγηση παροχών σε χρήμα, όπως οι παροχές ασθένειας, οι παροχές προστασίας της μητρότητας, οι παροχές σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, τα έξοδα κηδείας, αλλά και παροχές και προγράμματα που διαχειρίζεται ο e-ΕΦΚΑ, όπως οι παιδικές κατασκηνώσεις. Πρωταρχικός στόχος είναι η αποτύπωση των διάσπαρτων προϋποθέσεων και διαδικασιών απονομής των παροχών αυτών
  • αφετέρου για τις προϋποθέσεις, τις διαδικασίες για τις συνταξιοδοτικές και επιδοματικές παροχές που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρία, με έμφαση στον εντοπισμό του εύρους της κάλυψης των αναγκών των δικαιούχων.

Σε αμέσως επόμενο χρόνο, οι ομάδες εργασίας καλούνται να παραδώσουν πλήρες πόρισμα, το οποίο θα ενσωματώνει ολοκληρωμένες προτάσεις ενιαιοποίησης των κανόνων και θα προτείνει νέους, ομοιογενείς κανόνες για τις συγκεκριμένες κατηγορίες παροχών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η ενιαιοποίηση και απλούστευση των κανόνων για τις συγκεκριμένες παροχές θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη, προσφέροντας ασφάλεια δικαίου για πολλές κοινωνικές ομάδες, μειώνοντας ταυτόχρονα σημαντικές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και χρόνιες ταλαιπωρίες των πολιτών.

Related posts

Υπό την αιγίδα του ΕΟΤ το μεγάλο διαδικτυακό project προβολής της Ελλάδας στην Ιταλία

banks

Έντυπο Ε13 από τους εργοδότες για κάθε δίκυκλο των ταχυμεταφορών

banks

Scope Ratings: Διατηρεί την αξιολόγηση ΒΒΒ-

banks

Δυτικά Βαλκάνια: Να γεφυρώσουμε το οικονομικό χάσμα πριν από την ένταξη στην ΕΕ»

banks

Μύκονος: Μνημόνιο Συνεργασίας Δήμου- CBI για την καταπολέμηση του παρεμπορίου

banks

«Δεν έχει αλλάξει κανένα οκτάωρο», επιμένει ο Άδ. Γεωργιάδης

banks