16.2 C
Athens
April 28, 2024
Image default
COMODITIES

Υποχωρεί ελαφρά το πετρέλαιο- Ανεβαίνει οριακά το φυσικό αέριο

Υποχωρεί ελαφρά το πετρέλαιο- Ανεβαίνει οριακά το φυσικό αέριο

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν οριακά τη Δευτέρα (4/3), καθώς οι έμποροι φαίνεται ότι επιδίδονται σε κάποιου είδους κατοχύρωση κερδών, μια μέρα μετά την ευρέως αναμενόμενη παράταση των εθελοντικών περικοπών της παραγωγής μέχρι τα μέσα του έτους από την ομάδα παραγωγών του ΟΠΕΚ+.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το μπρεντ ανέβηκε 2,4%, ενώ το WTI κέρδισε 4,6%.

Ο ΟΠΕΚ+ θα επεκτείνει τις εθελοντικές περικοπές της παραγωγής πετρελαίου κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στο δεύτερο τρίμηνο για να στηρίξει την αγορά εν μέσω παγκόσμιων οικονομικών ανησυχιών και αύξησης της παραγωγής εκτός του ομίλου.

Την ίδια ώρα, η απόφαση της Ρωσίας να μειώσει την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου της κατά επιπλέον 471.000 bpd το δεύτερο τρίμηνο εξέπληξε ορισμένους αναλυτές.

Η πρόσθετη περικοπή της Ρωσίας συσχετίζεται στενά με μια πτώση κατά 400.000 bpd στα διυλιστήρια της χώρας, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας σε διυλιστήρια σε ολόκληρη τη Ρωσία, δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής αργού πετρελαίου στην Κπλερ Βίκτορ Κατόνα.

Ενώ υπήρξε μικρή κίνηση των τιμών, επειδή η απόφαση του ΟΠΕΚ+ ήταν αναμενόμενη, οι αγορές αργού με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο, συσφίγγονται, διευρύνοντας τα spreads του μπρεντ, εξήγησαν έμποροι.

Αυτή η διευρυνόμενη οπισθοδρόμηση του μπρεντ συνεπάγεται ότι οι πτώσεις στην αγορά θα πρέπει να είναι βραχύβιες, δήλωσε στο Reuters ο Ταμάς Βάργκα της χρηματιστηριακής εταιρείας πετρελαίου PVM.

Οι περικοπές του ΟΠΕΚ+ θα οδηγήσουν σε χαμηλότερη παραγωγή από τον όμιλο στα 34,6 εκατομμύρια bpd το δεύτερο τρίμηνο έναντι προηγούμενης πρόβλεψης ότι η παραγωγή θα μπορούσε να αυξηθεί πάνω από 36 εκατομμύρια bpd τον Μάιο, καθώς οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν τις περικοπές της προσφοράς, εξήγησε ο Χόρχε Λεόν, αντιπρόεδρος στην εταιρεία συμβούλων Rystad Energy.

«Αυτή η νέα κίνηση του ΟΠΕΚ+ δείχνει ξεκάθαρα ισχυρή ενότητα εντός της ομάδας, κάτι που τέθηκε υπό αμφισβήτηση μετά την υπουργική συνάντηση του Νοεμβρίου, όπου η Αγκόλα αποχώρησε από τον ΟΠΕΚ», είπε.

«Δείχνει επίσης σθεναρή αποφασιστικότητα να υπερασπιστούμε ένα κατώτατο όριο τιμών πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι το δεύτερο τρίμηνο».

Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις λόγω της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς και των επιθέσεων των Χούuι στη ναυτιλία της Ερυθράς Θάλασσας στηρίζουν τις τιμές του πετρελαίου το 2024, αν και η ανησυχία για την οικονομική ανάπτυξη έχει επιβαρύνει το κλίμα.

Οι Χούθι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν υποσχέθηκαν την Κυριακή να συνεχίσουν να στοχεύουν βρετανικά πλοία στον Κόλπο του Άντεν μετά τη βύθιση του φορτηγού πλοίου Rubymar.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,14% στα 79,86 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,04% στα 83,41 δολάρια το βαρέλι.

Ήπια ανοδικά το φυσικό αέριο

Αντίθετα, μικρά κέρδη καταγράφουν τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 0,585% στα 25,960 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,06% στα 2.094,45 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,56% στα 23,497 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,33% στα 3,8742 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,06% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0844 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,19% στο 1,2673 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,09% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8557 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

ΟΗΕ: Αναγκαία η ανανέωση της συμφωνίας εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας

banks

Υποχωρεί, αλλά παραμένει κοντά σε υψηλό 3 εβδομάδων το πετρέλαιο

banks

Συνεχίζει την αυξητική πορεία ο «μαύρος χρυσός»

banks

Υποχώρηση του πετρελαίου, λόγω προσδοκιών αύξησης της παραγωγής

banks

«Καλπάζουν» ο χρυσός και το ασήμι-Όλα τα «φώτα» στη Fed

banks

Πέφτει περιμένοντας τον ΟΠΕΚ+ το πετρέλαιο-Υποχωρεί και το φυσικό αέριο

banks