18.2 C
Athens
May 3, 2024
Image default
COMODITIES

Υποχωρεί ξανά το πετρέλαιο, αλλά το φυσικό αέριο «σκαρφαλώνει»

Υποχωρεί ξανά το πετρέλαιο, αλλά το φυσικό αέριο «σκαρφαλώνει»

Πτώση για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη (16/4), καθώς αμβλύνθηκε η ανησυχία για τους κινδύνους εφοδιασμού, ενώ, προς το παρόν, δεν υπάρχει απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν, αν και ο «συναγερμός» παραμένει.

Αυτά τα γεγονότα αντισταθμίζουν τα στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο το πρώτο τρίμηνο.

Επίσης, οι ισχυρότερες από το αναμενόμενο λιανικές πωλήσεις για τον Μάρτιο ενίσχυσαν περαιτέρω τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve είναι απίθανο να βιαστεί να μειώσει τα επιτόκια στις ΗΠΑ, ένα σενάριο που μειώνει τις προοπτικές για τη ζήτηση πετρελαίου.

«Η πράξη εξισορρόπησης μεταξύ του σταθερού πληθωρισμού, μιας διστακτικής Fed και της σταδιακής κίνησης προς μια πλήρη περιφερειακή σύγκρουση κρατά το πετρέλαιο στο συγκεκριμένο εύρος», δήλωσε ο Ταμάς Βάργκα από τον χρηματιστή πετρελαίου PVM.

«Για να πλησιάσει το πετρέλαιο το ορόσημο των 100 δολαρίων το βαρέλι θα πρέπει να υπάρξει κάποια σημαντική διακοπή στην παραγωγή πετρελαίου, στον εφοδιασμό ή στη ναυσιπλοΐα. Επί του παρόντος, μια τέτοια εξέλιξη φαίνεται απίθανη», συμπλήρωσε.

Η ανησυχία ότι το Ιράν θα ανταποκρινόταν στο χτύπημα στην πρεσβεία του στη Δαμασκό συνέβαλε στο να φτάσει την Παρασκευή το μπρεντ στα 92,18 δολάρια, το υψηλότερο από τον Οκτώβριο.

Οι τιμές, ωστόσο, υποχώρησαν τη Δευτέρα, αφού η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ αποδείχτηκε λιγότερο επιζήμια από ό,τι αναμενόταν, αμβλύνοντας τις ανησυχίες για μια γρήγορα εντεινόμενη σύγκρουση που θα μπορούσε να διαταράξει την προσφορά.

«Καθώς ο κίνδυνος για την προμήθεια μειώνεται και μια στρατιωτική απάντηση από το Ισραήλ φαίνεται λιγότερο πιθανή όσο περνάει ο καιρός, οι τιμές παραμένουν σταθερές», δήλωσε ο Χόρχε Λεόν της Rystad Energy. «Οι εντάσεις είναι υψηλές και οι επόμενες κινήσεις του καθενός από τα δύο μέρη είναι δύσκολο να προβλεφθούν», συμπλήρωσε.

Το Ιράν θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια ενάντια στα συμφέροντά του, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της χώρας Εμπραχίμ Ραΐσι, μια ημέρα αφότου το Ισραήλ προειδοποίησε ότι θα απαντήσει στην επίθεση.

Το Ιράν παράγει περισσότερα από 3 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα ως σημαντικός παραγωγός εντός του ΟΠΕΚ.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,22% στα 85,22 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,24% στα 89,89 δολάρια το βαρέλι.

τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 0,254% στα 30,810 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,33% στα 2.366,50 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι καταγράφει άνοδο 1,08% στα 28,645 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 1,74% στα 4,3323 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,01% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0643 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,23% στο 1,2479 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία κερδίζει 0,18% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8529 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Σημαντική άνοδος για το φυσικό αέριο

Αντίθετα, ισχυρά ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 6,477% στα 33,160 ευρώ η μεγαβατώρα.

Το φυσικό αέριο βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριου, με τα συμβόλαιο να έχουν καταγράψει άνοδο 18% από την περασμένη Πέμπτη, όταν και άρχισαν να εντείνονται οι γεωπολιτικές ανησυχίες.

Μπορεί η Ευρώπη να μην βίωσε βαρύ χειμώνα, αλλά βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή για ενδεχόμενη διακοπή του εφοδιασμού. Τα ρωσικά χτυπήματα στην ουκρανική ενεργειακή υποδομή προκαλούν ανησυχία ενώ, μπορεί η Γηραιά Ήπειρος να μην προμηθεύεται μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή, αλλά η εξάρτησή της από τις παγκόσμιες αγορές έχει αυξηθεί, αφού έχουν σταματήσει οι περισσότερες ροές μέσω αγωγών από τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, οι παραδόσεις από τον κορυφαίο προμηθευτή, τη Νορβηγία, παραμένουν σε ύφεση μετά την απρογραμμάτιστη συντήρηση σε ορισμένες από τις εγκαταστάσεις της χώρας που ξεκίνησαν το Σαββατοκύριακο. Το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών αναμένεται πλέον να ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη, σύμφωνα με την Gassco AS.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,31% στα 2.390,15 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι καταγράφει πτώση 1,23% στα 28,363 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 1,98% στα 4,2923 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,09% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0632 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,09% στο 1,2455 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία χάνει 0,01% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8537 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ

Related posts

Συνεχίζει να «ανεβαίνει» το πετρέλαιο, σταθεροποιείται ο χρυσός

banks

Gazprom: Σταθερές οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

Gazprom: Απειλεί με μείωση ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

banks

Πετρέλαιο: Οδεύει προς εβδομαδιαία κέρδη άνω του 4%

banks

Μετά την Ευρώπη, στερεύουν από ντίζελ και οι ΗΠΑ

banks

Πετρέλαιο: Προς εβδομαδιαία πτώση λόγω των συνομιλιών για τα πυρηνικά

banks