18.7 C
Athens
April 27, 2024
Image default
ECONOMY

Φοροδιαφυγή: «Μπόνους» σε όσους καταγγέλουν επωνύμως

Ένα ακόμα όπλο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής ρίχνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών.

Η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγγελιών έχει τεθεί σε εφαρμογή δίνοντας τη δυνατότητα σε πολίτες αλλά και σε επιχειρήσεις να καταγγέλλουν κάθε μορφής περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Την ίδια ώρα το υπουργείο Ανάπτυξης βάζει στο στόχαστρο – επίσης για πρακτικές φοροδιαφυγής – τους influencers. 

Στην νέα πλατφόρμα οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνουν τις φορολογικές αρχές για περιπτώσεις διαφθοράς,  φορολογικών και τελωνειακών παραβάσεων συμπληρώνοντας τον χρόνο, τον τόπο της παράβασης αλλά και τα στοιχεία του παραβάτη. Τα στοιχεία θα αντλούνται από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, θα αξιολογούνται και εφόσον κρίνονται αξιόπιστα θα προχωρούν σε έλεγχο.

Σε ισχύ και η πλατφόρμα e-Appodixi

Η νέα πλατφόρμα θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με την εφαρμογή e -appodixi η οποία λειτουργεί από το Σεπτέμβριο του 2022 και μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να σκανάρουν μέσω του κινητού τους τις αποδείξεις και να ελέγξουν τη γνησιότητα τους αλλά και να ενημερώνουν την ΑΑΔΕ για όσες είναι «μαϊμού».

Στο νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για την πάταξη τα φοροδιαφυγής θα περιλαμβάνεται διάταξη η οποία θα προβλέπει «μπόνους» για όσους καταγγέλλουν επωνύμως περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι τώρα η πλατφόρμα apodixi έχει δεχτεί πάνω από 135.000 καταγγελίες εκ των οποίων 55.000 επώνυμες και 75.000 ανώνυμες.

Στο ίδιο νομοσχέδιο που παρουσιάζεται αύριο από τον Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργικό συμβούλιο θα περιλαμβάνονται και οι αλλαγές στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Μάλιστα ο κ.  Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση της ψηφιακής πλατφόρμας καταγγελιών αναφέρθηκε στο νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών επισημαίνοντας ότι δεν είναι νοητό ο εργοδότης να πληρώνουν λιγότερους φόρους από τον υπάλληλο τους ειδικά όταν αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.

Related posts

Ισχυρή εξάρτηση των Ελλήνων μισθωτών από τα μετρητά

banks

Το Κατάρ απαγορεύει το αλκοόλ στους φιλάθλους, στα γήπεδα του Μουντιάλ

banks

Αύριο στις 11.00 η εξειδίκευση των μέτρων για συνταξιούχους – ρυθμίσεις οφειλών

banks

Τζόκερ: Κληρώνει απόψε 2,3 εκατ. ευρώ – Αστέρια φέρνουν δώρα στους online παίκτες

banks

Χ. Σταϊκούρας: Συνεκτικό πλέγμα 12 μέτρων για την στήριξη των πληγέντων του «Ιανού»

banks

Τι θα κρίνει τα μέτρα στήριξης την επόμενη ημέρα

banks