18.7 C
Athens
April 27, 2024
Image default
ECONOMY

Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι αλλαγές που έρχονται στις ανακαινίσεις κτιρίων

Τροποποιούνται οι όροι χορήγησης της έκπτωσης που παρέχεται στους φορολογούμενους που προχωρούν στην ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του ακινήτου τους. Στη διάταξη που θα περιλαμβάνεται το φορολογικό νομοσχέδιο, που τις επόμενες ώρες θα κατατεθεί στη Βουλή, διατηρείται η έκπτωση φόρου έως 16.000 ευρώ σε βάθος πενταετίας όμως το κόστος δαπάνης για τα υλικά περιορίζεται στο 1/3.

Το υψηλό δημοσιονομικό κόστος που είχε η αρχική διάταξη οδήγησε το οικονομικό επιτελείο στο να προχωρήσει σε αλλαγές οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, εστιάζονται:

  • Στη μείωση στο 1/3 των δαπανών για τα υλικά που θα χρησιμοποιούνται και θα λαμβάνονται υπόψη για την παροχή έκπτωσης στο φόρο.
  • Οι δαπάνες για την εργασία δεν θα μπορεί να είναι μικρότερες από τα 2/3 του συνόλου των δαπανών και τα υλικά πάνω από τα 2/3 της αξίας των δαπανών που υποβάλλονται.

Οι αλλαγές που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2024, προβλέπουν ότι η έκπτωση φόρου αποκτά μόνιμο χαρακτήρα και μετράνε όχι μόνο οι αμοιβές για τις εργασίες αλλά και οι αποδείξεις για τις αγορές υλικών. Θα εκπίπτει το 100% των δαπανών από το φόρο εισοδήματος πέντε ετών και μέχρι το ποσό των 16.000 ευρώ. Δηλαδή διπλασιάζεται το φορο-μπόνους που ισχύει σήμερα για τις δαπάνες ανακαίνισης κτιρίων καθώς από τα 1.600 ευρώ ανά έτος για τέσσερα χρόνια αυξάνεται στα 3.200 ευρώ το χρόνο για 5 έτη.

«Κλειδί» σε κάθε περίπτωση είναι η έκδοση αποδείξεων και τιμολογίων για την προμήθεια υλικών και τις εργασίες για την επισκευή ή ανακαίνιση που έγινε στο ακίνητο και φυσικά η εξόφληση τους με ηλεκτρονικά μέσα.

Βασικές προϋποθέσεις για να ισχύσει η έκπτωση θα είναι:

  • Τα κτίρια για τα οποία πραγματοποιούνται οι δαπάνες να μην έχουν ήδη ενταχθεί ή να μην πρόκειται να ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων.
  • Οι δαπάνες να αποδεικνύονται με νόμιμα παραστατικά, δηλαδή με αποδείξεις λιανικών συναλλαγών ή με τιμολόγια παροχής υπηρεσιών.
  • Οι δαπάνες να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, δηλαδή με πιστωτικές ή χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες ή μέσω e-banking ή μέσω λογαριασμού πληρωμών παρόχων υπηρεσιών πληρωμών ή με τη χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού κ.λπ.

Related posts

Απονομές συντάξεων: Ο «μεγάλος βραχνάς» του Ασφαλιστικού Συστήματος

banks

CINVESTAV: Επίσκεψη του Ερευνητικού Οργανισμού στο ΙΤΕ με στόχο επιστημονική συνεργασία Ελλάδας-Μεξικού

banks

Παράγωγα: Ελεγχόμενη πτώση, με αύξηση όγκων των ΣΜΕ λόγω εκπνοής

banks

800 εκατ. ευρώ στους αγρότες έως τα τέλη του έτους

banks

Γ. Βρούτσης: Έχουν δοθεί 1,5 δισ. ευρώ σε 1,9 εκατ. εργαζόμενους

banks

ΙLO: Ο Covid-19 «έφαγε» 400 εκατ. θέσεις εργασίας στο β’ τρίμηνο

banks