23.2 C
Athens
May 2, 2024
Image default
ECONOMY

Χιλιάδες οικογένειες άστεγες στη Θεσσαλία: Δυσεύρετοι και πιο ακριβοί οι 4 τοίχοι

Τεράστια δυσκολία θα αντιμετωπίσουν οι συμπολίτες μας έχουν χάσει ολοκληρωτικά τα σπίτια τους από την καταστροφική πλημμύρα στη Θεσσαλία και θα αναγκαστούν να ψάξουν κατοικία προς μίσθωση.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απολογισμός – στοιχεία για το πόσες οικογένειες έχουν μείνει άστεγες και χωρίς τίποτα από τα υπάρχοντά τους. Η εικόνα δυστυχώς παραπέμπει σε χιλιάδες.

Ωστόσο, η διαθεσιμότητα σε σπίτια στην ευρύτερη περιοχή είναι ελάχιστη έως και μηδαμινή. Όπως επισημαίνουν γνώστες της κτηματαγοράς αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση χρειάζεται να λάβει γενναίες αποφάσεις και άμεσα, όπως, μεταξύ άλλων, να εξετάσει τη τρόπο για τη διάθεση των κατοικιών που σήμερα είναι στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στους πλημμυροπαθείς.

Την ίδια στιγμή βάσει των στοιχείων της Τραπέζης της Ελλάδος για το δεύτερο τρίμηνο του έτους η αγορά κατοικίας συνεχίζει την ανοδική της πορεία με το μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων για το σύνολο της χώρας στο 13,9%. Είναι προφανές ότι η κτηματαγορά της Θεσσαλίας θα επηρεαστεί από την καταστροφή και από την ανάγκη χιλιάδων πολιτών να εξασφαλίσουν στέγη.

Μερικές δεκάδες τα διαθέσιμα σπίτια ανά περιοχή

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις ιστοσελίδες αγγελιών που επεξεργάστηκε ο Θέμης Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, η διαθεσιμότητα ακινήτων κατάλληλων για οικογένειες με δύο υπνοδωμάτια και ζητούμενο μίσθωμα έως 500 ευρώ/μήνα είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Στη Λάρισα διατίθενται μόλις 36 τέτοια ακίνητα, στον Βόλο 60, στα Τρίκαλα 40 και στην Καρδίτσα 27.

Η εικόνα στη Λάρισα

Αναλυτικότερα, βάσει της έρευνας του κ. Μπάκα, στη Λάρισα η διαθεσιμότητα κατοικιών έως 30 τ.μ.  ανεξαρτήτως μισθώματος σε απόλυτα νούμερα δεν ξεπερνά τα 80 ακίνητα και από αυτά μόλις 3 στα 10 (επιπλωμένα ή μη) έχουν ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ/μήνα. Από τα ακίνητα έως 30τμ, μόλις το 33% είναι επιπλωμένα.

Η διαθεσιμότητα ακινήτων στη Λάρισα με τουλάχιστον 2 υπνοδωμάτια ανεξαρτήτως μισθώματος, κατάλληλα για οικογένειες σε απόλυτα νούμερα δεν ξεπερνά τα 90. Από αυτά 4 στα 10 έχουν ζητούμενο μίσθωμα έως 500 ευρώ/μήνα, το 30,1% έχει από 501 ευρώ έως 600 ευρώ και το 17,2% άνω των 701 ευρώ/μήνα. Σχεδόν μηδαμινή είναι η διαθεσιμότητα επιπλωμένων διαμερισμάτων στην κατηγορία αυτή.

Η εικόνα στον Βόλο

Στο Βόλο μόλις το 6,62% των διαθέσιμών προς μίσθωση ακίνητων (επιπλωμένα ή μη) έχουν ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ/μήνα. Πρόκειται για ακίνητα περίπου 30 τ.μ. Η διαθεσιμότητα σε απόλυτα νούμερα δεν ξεπερνά τα 20 ακίνητα.

Την ίδια στιγμή ο Βόλος εξαιτίας προφανώς της εγγύτητας που έχει με το Πήλιο (τουριστικός προορισμός) διαθέτει 880 αυτοτελή ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Στην ίδια πόλη η διαθεσιμότητα ακινήτων με τουλάχιστον 2 υπνοδωμάτια ανεξαρτήτως μισθώματος δεν ξεπερνά τα 150 ακίνητα. Από αυτά το 36,9% έχουν ζητούμενο μίσθωμα έως 500 ευρώ/μήνα, το 38,84% από 501 ευρώ έως 600 και το 11,46% άνω των 701 ευρώ/μήνα. Ελάχιστα είναι τα πλήρως εξοπλισμένα με οικοσκευές.

Η εικόνα σε Τρίκαλα και Καρδίτσα

Στα Τρίκαλα η διαθεσιμότητα κατοικιών προς μίσθωση είναι εξαιρετικά μικρή, ωστόσο η πόλη διαθέτει αρκετά ακίνητα στις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων. Οι κατοικίες με 2 υπνοδωμάτια δεν ξεπερνούν τις 55 με το 80% αυτών να έχουν μίσθωμα μέχρι 500 ευρώ ανά μήνα.

Στην Καρδίτσα η διαθεσιμότητα ακινήτων με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ/μήνα σε απόλυτα νούμερα δεν ξεπερνά τα 30 ακίνητα. Την ίδια στιγμή τα διαθέσιμα διαμερίσματα με δύο υπνοδωμάτια δεν ξεπερνούν τα 33 και από αυτά περίπου το 90% έχουν ζητούμενο μίσθωμα έως 500 ευρώ/μήνα.

Επιδότηση ενοικίου

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στις οριοθετημένες περιοχές που επλήγησαν παρέχεται επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από τις πλημμύρες. Η επιδότηση προσωρινής στέγασης χορηγείται στους δικαιούχους, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας που διέμεναν στην πληγείσα κατοικία, θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ το μήνα και θα δίδεται έως δύο χρόνια στους ιδιοκτήτες και για έξι μήνες στους ενοικιαστές.

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες εντός τριών μηνών από την έκδοση της σχετικής απόφασης, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση, στην αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, για τη χορήγηση της επιδότησης, επιλέγοντας είτε την επιδότηση ενοικίου, είτε την επιδότηση συγκατοίκησης – η εκδοχή αυτή αφορά τις περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος φιλοξενείται σε κατοικία συγγενικού ή φιλικού προσώπου για τις παραπάνω χρονικές περιόδους.

Related posts

Τουρισμός: Γαστρονομία και ευεξία τα δύο «προϊόντα» που προωθεί η Ελλάδα

banks

Δημοπρασία 3μηνων εντόκων: Στο 3,75% η απόδοση – Αντλήθηκαν 812,5 εκατ.

banks

Παράγωγα: Με ψαλιδισμένο το συναλλακτικό ενδιαφέρον διατήρηση των στοιχημάτων

banks

Μετρό Θεσσαλονίκης – Ν. Ταχιάος: Τον Νοέμβριο σε λειτουργία η βασική γραμμή

banks

Έρχονται τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα- Όλες οι αλλαγές που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ

banks

Μεταβίβαση ακινήτων: Τι αλλάζει στα πιστοποιητικά – Εγκύκλιος ΑΑΔΕ

banks