22 C
Athens
May 9, 2024
Image default
POLITICS

Λάζαρος Κυρίζογλου: Τιμώ πολύ την ανάληψη της ευθύνης

Να ενισχυθεί η καταστατική θέση των αιρετών, να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και να εμπιστευτεί περισσότερο η κεντρική εξουσία την Αυτοδιοίκηση, είναι κάποια από όσα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και επιτυχημένος δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου αναφέρει ως πολύ σημαντικά ζητήματα στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Θεωρείτε πως οι δήμοι μπορούν να αποτελέσουν πυλώνα ανάπτυξης για τη χώρα;

Η Αυτοδιοίκηση είναι βασικός πυλώνας της δημοκρατίας μας. Η κοινωνική, η πολιτιστική και η περιφερειακή ανάπτυξη της πατρίδας μας στηρίζονται στους δήμους και ακόμη και η οικονομική ανάπτυξη μέσω των δήμων επιτυγχάνεται και επιταχύνεται, υπό την έννοια ότι οι δήμοι ρυθμίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις της εύρυθμης και σύννομης επιχειρηματικότητας.

Αλλού είναι το θέμα: η κεντρική διοίκηση το έχει αντιληφθεί αυτό; Εμπιστεύεται την Αυτοδιοίκηση;

«Η Αυτοδιοίκηση είναι βασικός πυλώνας της δημοκρατίας μας»

Πολύ συζήτηση γίνεται για τις ευθύνες των δήμων αναφορικά με τις φυσικές καταστροφές. Ποια είναι η άποψή σας;

Προσωπικά τιμώ πολύ την ανάληψη της ευθύνης που είναι εκδήλωση αυστηρού ήθους, δηλαδή αρετής.

Ας μη μεταθέτουμε τις ευθύνες, αντιθέτως ας αναλάβουμε την ευθύνη που αντιστοιχεί στον καθένα και εν προκειμένω σας διαβεβαιώ ότι η κατά νόμο ευθύνη της δασοπυρόσβεσης δεν είναι της Αυτοδιοίκησης. Τώρα, αν η κείμενη και ισχύουσα νομοθεσία δεν επαρκεί, να την αλλάξουμε.

Ξεκάθαρα προτείνω την ανάθεση της πυροπροστασίας στα δάση και στις δασικές εκτάσεις στη Δασική Υπηρεσία. Ποια Δασική Υπηρεσία όμως; Μία σύγχρονη, επαρκώς στελεχωμένη και εξοπλισμένη Υπηρεσία.

Ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ έχετε θέσει τις άμεσες προτεραιότητες της θητείας σας;

Κωδικοποιημένα, οι προτάσεις μας στοχεύουν σε σημαντικούς προ[1]γραμματικούς στόχους της επόμε[1]νης σημαντικής «Μεταρρύθμισης Αποκέντρωσης και Αυτοδιοίκησης».

  1. Ισόρροπη ανάπτυξη – ενίσχυση των μικρών δήμων, 2. οικονομική αυτοτέλεια – αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, 3. διοικητική αυτοτέλεια – ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας, 4. ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των δήμων, 5. προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης, 6.ψηφιακός μετασχηματισμός των δήμων μας.

Πρέπει να ενισχυθεί η καταστατική θέση των αιρετών της Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού;

Ενόψει και των δημοτικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023 η ερώτησή σας είναι πολύ επίκαιρη. Χιλιάδες συμπολίτες μας, άνδρες και γυναίκες, εκδηλώνουν την επιθυμία συμμετοχής που καταρχήν είναι μία αυθεντική έκφραση αγάπης για την πόλη ή το χωριό τους.

Προκειμένου να διαφυλαχθεί αυτή η αυθεντική επιθυμία των πολιτών, δύο σημεία πρέπει να προσεχθούν: α) Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο οι αιρετοί θεωρούνται ένοχοι μέχρις αποδείξεως της αθωότητάς τους, ενώ ο κατηγορούμενος είναι αθώος έως αποδείξεως της ενοχής του. Τίθενται αιρετοί σε αργία με μόνη την παραπομπή, χωρίς τουλάχιστον καταδικαστική απόφαση σε πρώτο βαθμό επί κακουργημάτων. Το θεσμικό πλαίσιο είναι αναχρονιστικό, κακό, άδικο.

β) Οι αποζημιώσεις των αιρετών είναι απαράδεκτα χαμηλές. Καθώς η απασχόλησή μας είναι στην πραγματικότητα αποκλειστική και διαρκής, πρέπει να υπάρχουν οι προϋποθέσεις απερίσπαστοι να επιτελούμε το έργο μας.

Οι βουλευτές και οι αυτοδιοικητικοί είμαστε οι μόνοι που εκλεγόμαστε με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία από τους πολίτες.

Κατά συνέπεια πρέπει να αντιμετωπιζόμαστε, θεσμικά και οικονομικά, όχι το ίδιο, αλλά ανάλογα με τους βουλευτές. Και βέβαια σας υπενθυμίζω ότι οι αποζημιώσεις των αιρετών δεν βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας και εκλέγεστε συνεχόμενα 5 φορές δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης και διεκδικείτε ακόμη μία θητεία;

Από την εμπειρία μου, σας διαβεβαιώ ότι για τους δημότες είναι εξίσου σημαντικά τα «μεγάλα» και τα λεγόμενα «μικρά» έργα. Η καθαριότητα, το πράσινο, το κυκλοφοριακό, οι κοινωνικές υποδομές, η καθημερινή εξυπηρέτηση του δημότη, είναι αυτά μικρά έργα;

Αντιθέτως είναι τα βασικά. Σας διαβεβαιώ ότι εάν ο δήμαρχος πετύχει σε αυτά, τότε οι συνδημότες του θα του δώσουν τον χρόνο και για τα «μεγάλα» που έχουν χρόνο ωρίμασης.

Πάντως εάν θέλετε και το «μυστικό», ενόψει και των δημοτικών εκλογών, αυτό είναι η απόλυτη αγάπη για τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Related posts

Τετ α τετ Δένδια – Μενέντεζ

banks

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

banks1

Τουρκία: Δεν επέστρεψε στη Δύση και δεν θα επιστρέψει ξανά – Η Δύση κινείται προς την Τουρκία

banks1

Διδυμότειχο: Τελικά ο δήμαρχος δεν άλλαξε, παραμένει ο Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου

banks1

Προσβολή στον Κασσελάκη η αποχή Πολάκη, λέει ο Γεωργιάδης, κουβέντα όμως για τις 51 διαρροές στη ΝΔ

banks

Κασσελάκης: Ο Μητσοτάκης δεν ήταν αρκετά ετοιμόλογος ή επιμένει στη μικροπολιτική για τη Θράκη

banks