19.4 C
Athens
May 3, 2024
Image default
ECONOMY

DBRS: Ανάπτυξη 1,5% για την Ελλάδα το 2024

Στο 1,5% προσδιορίζει την ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία το 2024 ο οίκος DBRS, σε δελτίο του για την πορεία των κυριότερων οικονομιών.

Η εκτίμηση του οίκου για την ελληνική οικονομία είναι ελαφρώς βελτιωμένη (κατά 0,2%) σε σύγκριση με την εκτίμηση του Νοεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά το 2025, ο οίκος «βλέπει» ανάπτυξη 2,3%, εκτίμηση επίσης βελτιωμένη (κατά 0,3%) σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο.

Οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία

Βάσει των εκτιμήσεων της DBRS, η ανάπτυξη παγκοσμίως θα είναι ασθενής για το 2024. Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες, εκτός από τις ΗΠΑ (2,1%) που βελτιώθηκαν σημαντικά από τον Δεκέμβριο. Η ανεργία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στις μεγάλες οικονομίες, τονίζει ο οίκος.

Όπως σημειώνει ο οίκος, ο πληθωρισμός επιβραδύνεται σε αρκετές από τις μεγάλες οικονομίες. Σε περίπτωση περαιτέρω εξασθένισης της οικονομικής ανάπτυξης, οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες έχουν περιθώριο χαλάρωσης, τονίζει η DBRS.

Επισημαίνει, δε, ότι μεταξύ των περισσότερων μεγάλων οικονομιών, αναμένεται ισχυρότερη ανάπτυξη το 2025, με τους αστερίσκους των γεωπολιτικών εντάσεων, της εκλογικής αβεβαιότητας και των αβεβαιοτήτων στις αγορές εμπορικών ακινήτων.

«Οι προσδοκίες για την ανάπτυξη των ΗΠΑ έχουν βελτιωθεί σημαντικά από την ενημέρωση του Δεκεμβρίου», σημείωσε ο Τόμας Τόργκεσον, συνεπικεφαλής της Global Sovereign Ratings για τη Morningstar DBRS. «Ωστόσο, με ελάχιστες εξαιρέσεις, το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας συνεχίζει να αντιμετωπίζει αδύναμη ανάπτυξη» πρόσθεσε.

Related posts

Πύρινο πλήγμα στη Ρόδο και στον ελληνικό τουρισμό

banks

Παράγωγα: Η πτώση όταν σταμάτησε η διαπραγμάτευση των σειρών Μαρτίου προβλημάτισε

banks

Παράγωγα: Η αύξηση στη νευρικότητα εκτίναξε τον τζίρο

banks

Νέος πτωχευτικός κώδικας: Η «σκυτάλη» στους υπουργούς με τους επικεφαλής των θεσμών

banks

Βιομηχανία: «Κατηφόρισαν» οι τιμές εισαγωγών τον Φεβρουάριο

banks

Γ. Ζαββός: Διαχειρίσιμη η αύξηση των κόκκινων δανείων λόγω πανδημίας

banks