17.2 C
Athens
May 2, 2024
Image default
ECONOMY

«Rebrain Greece» – Αδ. Γεωργιάδης: «Μεγάλες επιχειρήσεις έχουν προσφέρει ήδη 110 θέσεις υψηλής εξειδίκευσης»

Πετυχαίνει τον στόχο οι ελληνικές επιχειρήσεις να μπορέσουν να προσελκύσουν και να διατηρήσουν τα ταλέντα που διαμένουν ήδη στην Ελλάδα, αλλά και να επαναπατρίσουν εργαζόμενους που έφυγαν από τη χώρα, η  ψηφιακή πλατφόρμα «Rebrain Greece» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που εξελίσσεται σε έναν σύγχρονο κόμβο διασύνδεσης μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης.

Η πλατφόρμα Rebrain Greece, δημιουργήθηκε με σκοπό  να αναπτυχθεί  ο μηχανισμός ενίσχυσης των ταλέντων και η διασύνδεση  των επιστημόνων-εργαζομένων, οι οποίοι διαμένουν εντός και εκτός Ελλάδος, με θέσεις εργασίας σε επαγγέλματα υψηλών δεξιοτήτων και εξειδίκευσης που προσφέρονται από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Η πρωτοβουλία αυτή του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία επιχειρεί να αντιμετωπίσει τη δυσκολία εύρεσης στελεχών με εξειδικευμένες δεξιότητες, που καταγράφουν καθημερινά εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, απευθύνεται τόσο σε Έλληνες που έχουν μεταναστεύσει και εργάζονται στο εξωτερικό όσο και σε αυτούς που ζουν στην Ελλάδα.

Πρόταση για πανευρωπαϊκή πλατφόρμα

Μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα «REBRAIN GREECE: H στρατηγική προσέλκυσης και ανάδειξης ταλέντων και στελεχών υψηλής εξειδίκευσης στην Ελλάδα»,  ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε ότι η προσέλκυση εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των ευρωπαϊκών οικονομιών, «προκλήσεις τόσο μεγάλες, που ήδη υπάρχει πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία μίας πλατφόρμας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία θα συγκεντρώνει τα ταλέντα, καθώς το έλλειμμα στην αγορά εργασίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης διευρύνεται κατά 1.000.000 θέσεις εργασίας τον χρόνο».

Όπως είπε, στην παρούσα φάση, οι ζητούμενες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης από επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα Rebrain Greece, ανέρχονται σε 110 και οι αιτήσεις των υποψήφιων εργαζομένων έφτασαν συνολικά τις 200, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία των συνεντεύξεων και η υπογραφή συμβάσεων για προσλήψεις εργαζομένων που αφορούν τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, στο προσεχές χρονικό διάστημα, αναμένεται αναβάθμιση της πλατφόρμας, με πολλές νέες δυνατότητες, «που θα επιτρέψουν σε περισσότερους πολίτες να ενημερωθούν κεντρικά από το υπουργείο Εργασίας για το ποια ταλέντα χρειάζονται σήμερα οι επιχειρήσεις, με ποιους μισθούς και με τι συνθήκες εργασίες, ώστε να αποφασίσουν κάποιοι ακόμα και την επιστροφή τους από το εξωτερικό στην Ελλάδα, το λεγόμενο “brain gain”».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, όσο η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται, τόσο θα δημιουργούνται περισσότερες δυνατότητες για την προσέλκυση εργαζομένων σε καλύτερες θέσεις εργασίας.

Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Εργασίας τόνισε και το δημογραφικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζει η χώρα μας και υπογράμμισε ότι, για το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επαναπατριστούν, όσο το δυνατόν, περισσότεροι εργαζόμενοι, καθώς αποτελούν «δεξαμενή» εργατικού δυναμικού σε θέσεις υψηλής εξειδίκευσης στην Ελλάδα.

«Θα δημιουργηθούν καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας»

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε ότι, στη διάρκεια της τετραετίας, οι προσπάθειες που καταβάλλει το υπουργείο Εργασίας με την πλατφόρμα Rebrain Greece, αλλά και με πολλές άλλες νομοθετικές και κινητροδοτικές πρωτοβουλίες, θα αποδώσουν καρπούς, ενώ η συνεχής προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην ελληνική οικονομία θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.

«Με την αύξηση της απασχόλησης θα αυξηθούν τα έσοδα του ΕΦΚΑ και, εν γένει, του κράτους και, με τον τρόπο αυτό, θα είμαστε σε θέση να ασκήσουμε πιο φιλόδοξη πολιτική και να επιταχύνουμε το ρεύμα της επιστροφής. Αυτή είναι η δική μας ευθύνη. Το πρόβλημα το ξέρουμε, το αναγνωρίζουμε και προσπαθούμε να το λύσουμε σοβαρά με συγκεκριμένα μέτρα» σχολίασε ο υπουργός Εργασίας.

«Κορυφαία προτεραιότητα οι ψηφιακοί νομάδες»

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Σπανάκης, δήλωσε ότι η προσέλκυση των ψηφιακών νομάδων αποτελεί μία κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Όπως επεσήμανε «η ιδέα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να προσελκύσει τέτοιο κόσμο δεν είναι παράλογη. Η χώρα μας έχει μοναδικά, αντικειμενικά πλεονεκτήματα. Η γεωγραφική τοποθεσία, η καλή αεροπορική διασύνδεση, η εγγύτητα με πλούσιες χώρες, από τις οποίες πολλοί ψηφιακοί νομάδες κατάγονται, η ποιότητα ζωής, οι διαθέσιμες πολιτιστικές και ψυχαγωγικές επιλογές, το κοινό νόμισμα, το ποσοστό των ντόπιων που μιλούν αγγλικά, η εθνική ασφάλεια, η οικονομική και πολιτική σταθερότητα, οι εθνικές κοινωνικές μας αξίες, αποτελούν ενδεικτικά μόνο κίνητρα, για να ζήσει και να εργαστεί κάποιος στη χώρα μας.

Βεβαίως, αυτά από μόνα τους δεν αρκούν, ιδίως όταν κάποιοι έχουν οργανώσει τον οικογενειακό και τον οικονομικό προγραμματισμό τους εκτός εθνικών μας συνόρων.

Με στόχο το εγχείρημα του Rebrain Greece να πετύχει τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα για τη χώρα μας, στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προχωράμε αποφασιστικά και δυναμικά τη διαρκή αναβάθμιση των συνθηκών στον χώρο της εργασίας με θεσμικές τομές, όπου αυτό κρίνεται κάθε χρονική στιγμή απαραίτητο και το Rebrain Greece είναι ακριβώς αυτό. Είναι μία κορυφαία τομή, η οποία είναι ήδη εδώ και αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του εργασιακού “αύριο”.

Γι’ αυτό και, με τη σημερινή εκδήλωση, καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να γίνουν ένα αναπόσπαστο κομμάτι, ένας κρίκος στην αλυσίδα ενός ολοκληρωμένου και διαρκώς επικαιροποιημένου επιχειρησιακού σχεδίου για τους ψηφιακούς νομάδες, ώστε όλοι μαζί να καταφέρουμε να επαναπατρίσουμε και να προσελκύσουμε να εργαστούν στην Ελλάδα όλα εκείνα τα ταλέντα που, με την επιστήμη, τις δεξιότητες και τις εξειδικευμένες γνώσεις τους, θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της επιχειρηματικότητας και στην ενίσχυση της ανάπτυξης της Ελλάδας».

Ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας & Ασφάλειας στην Εργασία & Ένταξης στην Εργασία, Κωνσταντίνος Αγραπιδάς, ανέφερε ότι το εγχείρημα είναι αρκετά φιλόδοξο και προσέθεσε ότι η πλατφόρμα είναι προσβάσιμη από υποψήφιους εργαζόμενους είτε διαμένουν στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

Με βάση την ευρωπαϊκή ταξινόμηση τα προσόντα

Τον τρόπο λειτουργίας της πλατφόρμας παρουσίασε διεξοδικά ο προϊστάµενος του τµήµατος έρευνας και τεκµηρίωσης πολιτικών εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Πανόπουλος και διευκρίνισε ότι η καταχώριση των ζητούμενων, εκ μέρους των επιχειρήσεων, προσόντων και δεξιοτήτων, διενεργείται με βάση την ευρωπαϊκή ταξινόμηση για τις δεξιότητες/ικανότητες, τα προσόντα και τα επαγγέλματα (European Skills, Competences, Qualifications and Occupations-ESCO).

Επισημαίνεται ότι η ψηφιακή πλατφόρμα διαλειτουργεί με τον μηχανισμό διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας, το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και με οποιονδήποτε άλλον φορέα κρίνεται απαραίτητο για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της.

Related posts

ΑΑΔΕ: Ψηφιακά η ένταξη-απένταξη αγροτών στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ

banks

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Επεκτείνεται σε ασφαλιστικές και σε εταιρείες security

banks

ΑΑΔΕ: Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο των νέων ελεγκτικών δομών

banks

Νέοι κανόνες για παραλίες και αιγιαλό: Οι υποχρεώσεις των παραχωρησιούχων και τα πρόστιμα για τους παραβάτες

banks

Ταμείο Ανάκαμψης: Απορρόφηση άνω των 7 δισ. ευρώ επιδιώκει η Αθήνα το 2021

banks

Η προώθηση της εκτροφής γαλοπούλας και οι άγνωστες ιστορίες από το 1960

banks