18.9 C
Athens
April 30, 2024
Image default
MARKETS

Wall Street: Δύο συνεχόμενες εβδομάδες απωλειών-Πρώτη φορά εντός του 2023

Wall Street: Δύο συνεχόμενες εβδομάδες απωλειών-Πρώτη φορά εντός του 2023

Πτώση κατέγραψαν σήμερα (11/8) οι δείκτες Nasdaq και S&P 500 της Wall Street, με αμφότερους να καταγράφουν τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση τους για πρώτη φορά εντός του τρέχοντος έτους και συγκεκριμένα από το Δεκέμβριο του 2022. Επιβαρυντικά για την αμερικανική αγορά λειτούργησαν τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό χονδρικής, ενώ η «βουτιά» του κλάδου των ημιαγωγών (chips) άσκησε πιέσεις στον ευρύτερο τεχνολογικό τομέα.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε κατά 0,56% στις 13.644,85 μονάδες μετά και το sell off σε μετοχές ημιαγωγών όπως η Advanced Micro Devices, η Nvidia και η Micron. Ο ευρύτερος S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,11% στις 4.464,05 μονάδες, ενώ ο βιομηχανικός Dow Jones πρόσθεσε περίπου 105 μονάδες ή 0,3% στις 35.281,40 μονάδες, λαμβάνοντας ώθηση από τις μετοχές της Merck & Co. και της Chevron.

Ο S&P 500 και ο Nasdaq υποχώρησαν κατά 0,3% και 1,9%, αντίστοιχα, σε εβδομαδιαία βάση. Και οι δύο δείκτες κατέγραψαν τη δεύτερη συνεχόμενη πτώση τους σε επίπεδο 5νθημέρου, στην πρώτη τέτοιας διάρκειας για τον Nasdaq από την ολοκλήρωση ενός σερί τεσσάρων πτωτικών εβδομάδων τον Δεκέμβριο του 2022. Αντίθετα, ο Dow Jones σημειώνοντας άνοδο 0,6% αυτήν την εβδομάδα.

Στα μάκρο της ημέρας, ο αμερικανικός δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) σημείωσε ετήσια αύξηση 0,8% τον Ιούλιο, έναντι αύξησης 0,2% τον προηγούμενο μήνα, καθώς ανέβηκε το κόστος των υπηρεσιών. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Refinitiv ανέμεναν αύξηση 0,7%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο του δείκτη από τον Ιανουάριο του 2023.

Ο δομικός PPI -εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας- διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο στο 2,4%, όπως και τον Ιούνιο ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 2,3%. Σε μηνιαίο επίπεδο ο δομικός PPI διαμορφώθηκε στο 0,3% από 0,1% τον Ιούνιο και έναντι εκτίμησης των αναλυτών για 0,2%.

Οριακά χαμηλότερα κινήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, ενώ μειώθηκαν ελαφρώς και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν υποχώρησε στις 71,2 μονάδες από τις 71,6 μονάδες τον Ιούλιο.

Η υποχώρηση των μετοχών τεχνολογίας, η αύξηση της απόδοσης των ομολόγων και το ερώτημα αν τα κέρδη των εταιρειών θα αντέξουν έως το τέλος του 2023 δίνουν τον τόνο στις τελευταίες συνεδριάσεις της Wall Street. Μάλιστα, η απόδοση του διετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου, που κινείται σύμφωνα με τις βραχυπρόθεσμες προσδοκίες για τα επιτόκια, «σκαρφάλωσε» στο 4,88%. Το 10ετές κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ «ανέβηκε» 8 μονάδες βάσης στο 4,166% σε υψηλό μίας εβδομάδας, όπως και το 30ετές που έφτασε στο 4,271%.

Έβδομη σερί ανοδική εβδομάδα για το πετρέλαιο

Με κέρδη ολοκληρώθηκε η δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου για τις τιμές του πετρελαίου, με τους επενδυτές να εστιάζουν στον περιορισμό των προμηθειών ως αποτέλεσμα των περικοπών που είχαν ανακοινωθεί από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προχώρησε στην εκτίμηση ότι οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να αυξηθούν, καθώς εάν διατηρηθούν οι τρέχοντες στόχοι των χωρών μελών του OPEC+ τα αποθέματα θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 2,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως το τρίτο τρίμηνο και κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα το τέταρτο τρίμηνο. Παρατηρεί μάλιστα πως η απόφαση για την διεύρυνση των περικοπών έρχεται κόντρα στο βελτιωμένο μακροοικονομικό κλίμα και την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης σε ιστορικά υψηλά. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου μειώθηκε κατά 910.000 βαρέλια ανά ημέρα εν μέρει λόγω της απότομης μείωσης της παραγωγής στη Σαουδική Αραβία. Ωστόσο, οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου παρέμειναν σταθερές σε περίπου 7,3 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον IEA.

Το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Σεπτεμβρίου πρόσθεσε σήμερα 37 σεντς ή 0,5% στα 83,19 δολάρια το βαρέλι. Στην εβδομάδα το WTI ενισχύθηκε κατά 0,5%.  Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Οκτωβρίου κέρδισε 41 σεντς ή 0,5%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 86,81 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 0,7% στην εβδομάδα. Και οι δύο τύποι πετρελαίου σημείωσαν την έβδομη διαδοχική ανοδική εβδομάδα τους.

Αντίθετα, μικρές απώλειες κατέγραψε ο χρυσός, με το πολύτιμο μέταλλο να συνεχίζει για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα σε αρνητικό έδαφος. Ειδικότερα, ο χρυσός παραδόσεως Δεκεμβρίου έχασε 2,30 δολάρια ή 0,1% την Παρασκευή στα 1.946,60 δολάρια η ουγγιά. Στην εβδομάδα το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε κατά 1,5%, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από την αντίστοιχη περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 23 Ιουνίου.

Το ασήμι παραδόσεως Σεπτεμβρίου έχασε 8 σεντς ή 0,3% στα 22,74 δολάρια η ουγγιά, καταγράφοντας πτώση 4,1% στην εβδομάδα. Ο χαλκός παραδόσεως Σεπτεμβρίου διολίσθησε κατά 5 σεντς ή 1,2% στα 3,72 δολάρια η λίβρα, σημειώνοντας πτώση 3,8% στο 5νθήμερο, στη χειρότερη εβδομαδιαία πτώση του από την αντίστοιχη περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 12 Μαΐου.

  • WALL STREET ΗΠΑ
  • τιμές παραγωγού
  • PPI
  • S&P 500
  • Nasdaq
  • ΟΜΟΛΟΓΑ
  • καταναλωτική εμπιστοσύνη
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός

    Related posts

    Αρνητικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Ο πληθωρισμός στο επίκεντρο

    banks

    Επιφυλακτικές κινήσεις στις ασιατικές αγορές

    banks

    Τρίτη σερί πτώση στη Wall Street- «Αγκάθι» η… ανθεκτικότητα

    banks

    Ξεπέρασε το 12% η άνοδος των ευρωαγορών το 2023

    banks

    Wall Street: Άντεξε στις πιέσεις της Moody’s και του πληθωρισμού

    banks

    Κέρδη στη Wall Street με ώθηση από τα ομόλογα

    banks