22.9 C
Athens
May 12, 2024
Image default
MARKETS

«Άλμα» στην Wall Street: Νέο ρεκόρ για τον S&P 500

«Άλμα» στην Wall Street: Νέο ρεκόρ για τον S&P 500

Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν την Τρίτη (12/3) οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ήταν σύμφωνα με τις προσδοκίες, ανοίγοντας το δρόμο στους επενδυτές ώστε να ποντάρουν ξανά στις Big Tech, με έμφαση την Nvidia και τη Meta Platforms.

Πιο συγκεκριμένα, στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 235,83 μονάδες ή 0,61%, κλείνοντας στις 39,005.49 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 κινήθηκε κατά 1,12% στις 5,175.27 μονάδες, ενώ κέρδη σημείωσε και ο τεχνολογικός Nasdaq Composite αφού ενισχύθηκε κατά 1,54% κλείνοντας στις 16,265.64 μονάδες.

Ταυτόχρονα, οι τεχνολογικές εταιρείες που ξεχώρισαν ήταν η Nvidia με άλμα της τάξεως του 5,5%, ενώ υψηλές επιδόσεις κατέγραψε επίσης η Meta φέρνοντας σημαντικά κέρδη στον Nasdaq και εκτοξεύοντας τον S&P 500 σε ένα ακόμη ιστορικό υψηλό.

Εξαιρετική συνεδρίαση είχε και η Oracle Corp. καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε άλμα κερδών κατά 16%, υψηλότερα από τις προβλέψεις, χάρη στην ισχυρή ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες που συνδέονται με το πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης. Έτσι, η μετοχή της ανέβηκε κατά περίπου 12%, καταγράφοντας την καλύτερη συνεδρίασή της από το Δεκέμβριο του 2021.

Παράλληλα, καλές επιδόσεις κατέγραψαν και οι μετοχές των εταιρειών καταναλωτικών ειδών και εμπορίου, δίνοντας έτσι έξτρα ώθηση στον S&P 500.

Στον αντίποδα αμείωτη παραμένει η πίεση σχετικά με την Boeing Co, καθώς η υπόθεση των 737 Max 9, η καθυστέρηση στις παραδόσεις αεροσκαφών και τα ερωτηματικά για την ποιότητα και την ασφάλεια της παραγωγικής διαδικασίας, έχουν προκαλέσει έντονους τριγμούς στον αμερικανικό κολοσσό της αεροναυπηγικής. Μάλιστα από τις αρχές του έτους οι απώλειες για τη μετοχή της αγγίζουν το 30%.

Στα μάκρο της ημέρας, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ σκαρφάλωσε 0,4% τον Φεβρουάριο σε μηνιαία βάση και 3,2% σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Εμπορίου.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones ανέμεναν αύξηση 0,4% τον περασμένο μήνα και 3,1% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν συμπεριλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, διαμορφώθηκε στο 0,4% τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με την προβλεπόμενη αύξηση 0,3%.

Γενικότερα, οι επενδυτές δεν ανησυχούσαν υπερβολικά ότι η έκθεση θα άλλαζε τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) τον Ιούνιο. 

Δεδομένου πως είχε προηγηθεί το απρόσμενο άλμα του δείκτη τον Ιανουάριο, τα σημερινά στοιχεία ήρθαν να επιβεβαιώσουν την υποχώρηση του ρυθμού αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού σε σχέση με τα δεδομένα της περσινής χρονιάς. Αυτό έχει οδηγήσει ήδη τους traders να αναθεωρήσουν τα προγνωστικά τους για την έναρξη του πτωτικού κύκλου των επιτοκίων από τη Fed, αν και η αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής θεωρείται ούτως ή άλλως δεδομένη.

Οι επενδυτές στρέφουν τώρα την προσοχή τους στην έκθεση για τον δείκτη τιμών παραγωγού που αναμένεται αυτή την εβδομάδα και στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed αργότερα αυτόν τον μήνα.

Απώλειες για το αργό μετά την ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για την παραγωγή

Με μικρές απώλειες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τρίτης το πετρέλαιο καθώς η υψηλότερη από το αναμενόμενο πρόβλεψη για την πορεία της παραγωγής στις ΗΠΑ αντιστάθμισε τις επίμονες ανησυχίες για τις γεωπολιτικές εντάσεις. 

Η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για την παραγωγή στις ΗΠΑ το 2024 κατά 260.000 βαρέλια την ημέρα, στα 13,19 εκατ. βαρέλια, από την προηγούμενη πρόβλεψη για αύξηση κατά 170.000 βαρέλια την ημέρα. 

Από την πλευρά του ο OPEC επιβεβαίωσε σήμερα την πρόβλεψή του για σχετικά ισχυρή ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης το 2024 και το 2024. Ο Οργανισμός, στην τελευταία μηνιαία του αναφορά για την αγορά, αναφέρει ότι περιμένει η ζήτηση να αυξηθεί κατά 2,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα αυτό το έτος και κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2025. 

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) θα ανακοινώσει την Πέμπτη τις δικές της προβλέψεις για την πορεία της ζήτησης και της προσφοράς. 
#ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ #ΗΠΑ #Wall_Street #μετοχές #δείκτες #πληθωρισμός

Related posts

Ευρωαγορές: Σε υψηλό 22 μηνών η πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου

banks

Επιφυλακτική άνοδος στις ευρωαγορές

banks

Υποχωρεί η Wall Street με το βλέμμα σε ανεργία και SVB

banks

Κέρδη στις ευρωαγορές με ώθηση από τις τράπεζες

banks

Μεικτά πρόσημα στις… λειψές ασιατικές αγορές

banks

Ανάκαμψη στη Wall Street ενόψει των αποτελεσμάτων των Magnificent 7

banks