23.2 C
Athens
May 2, 2024
Image default
ECONOMY

Έλεγχος των υποχρεωτικών επιστροφών στο φάρμακο 

Συνάντηση με το σύνολο της αγοράς του φαρμάκου (πολυεθνικές, φαρμακοβιομηχανίες κ.λπ) θα έχει μέσα στις επόμενες ημέρες, όπως ανακοίνωσε από την Τρίπολη, στην ομιλία του με αφορμή τα εγκαίνια της τεράστιας επένδυσης της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας, ο υπουργός Yγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως είπε, ως ένας εκ των πρωτεργατών του clawback, όταν έφυγε από τη θέση του υπουργού Yγείας στην προηγούμενη θητεία του το άφησε σε χαμηλό επίπεδο και το βρήκε πάνω από δισεκατομμύριο.

O υπουργός επισήμανε ότι αν δεν ελέγχει το clawback, θα έχουμε πρόβλημα με την εισαγωγή νέων φαρμάκων και δεν θα βρίσκουν οι ασθενείς το φάρμακο τους.

Τόνισε επίσης ότι υπάρχουν πολυεθνικές που δεν φέρνουν τα φάρμακα στη χώρα μας διότι δεν θέλουν να πληρώσουν τις υπέρογκες επιστροφές.

Στόχος του υπουργείου είναι ο έλεγχος του clawback διότι αποτελεί στόχο και για την επιβίωση των ασθενών.
Σημαντικός σε αυτό είναι ο ρόλος των Επιτροπών ελέγχου όπως είπε ενώ ανέφερε ότι στη συνάντηση του με τους ογκολόγους του ζητήθηκε να ενεργοποιηθούν τα Συμβούλια στα νοσοκομεία γιατί τα 3/4 των φαρμάκων που γράφονται δεν χρειάζονται και το κόστος γι αυτά είναι εξαιρετικά υψηλό.

Οι καινοτόμες θεραπείες είναι εξαιρετικά ακριβές αλλά είναι απαραίτητες και πρέπει να “ανοίξει” με κάποιο τρόπο εξοικονόμηση ώστε να μπορούν να έρχονται.
Σε αυτό το σημείο τόνισε την ανάγκη μείωσης της δαπάνης του ΙΦΕΤ η οποία όπως είπε ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Το άφησε στα 25 εκατομμύρια ευρώ και στη νέα θητεία του τώρα το βρήκε στα 270 εκατομμύρια.

Related posts

Χρ. Σταϊκούρας: Η κανονικότητα στο τραπεζικό σύστημα σταδιακά αποκαθίσταται

banks

Πάνω 12 θέσεις τη διετία 2019-20 η Ελλάδα στον διεθνή δείκτη ανταγωνιστικότητας

banks

Συνάντηση Θεοχάρη με ξενοδόχους-Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για τις συμβάσεις των ιατρών

banks

Συνάντηση Μιχαηλίδου – ΣΕΤΕ για το ανθρώπινο δυναμικό στον τουρισμό

banks

Υπουργείο Εργασίας: Καταβλήθηκε η διπλή σύνταξη στους πυρόπληκτους στο Μάτι

banks

ΔΙΜΕΑ: Κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν 23.744 απομιμητικά προϊόντα

banks