17.5 C
Athens
May 1, 2024
Image default
ECONOMY

Έρχεται το ΑΦΜ από την κούνια – Από ποια ηλικία και πότε ξεκινά

Αυτόματα κάθε παιδί που θα γίνεται ενός έτους θα αποκτά Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) στο άμεσο μέλλον. Στους σχεδιασμούς της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είναι το δεύτερο τρίμηνο του έτους να δίνεται η δυνατότητα χορήγησης ΑΦΜ σε παιδιά ηλικίας από 1 έως 12 ετών.

Ήδη από τις 13 Νοεμβρίου του 2023 η ΑΑΔΕ χορηγεί ΑΦΜ στα εξαρτώμενα ανήλικα άγαμα τέκνα από 12 ετών κι άνω.

Η απόκτηση του θα γίνεται με βάση τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων και τα στοιχεία ΑΜΚΑ των γονέων, όπως επαληθεύονται από το Μητρώο Πολιτών, χωρίς καμία ενέργεια από την πλευρά των γονέων.

Τα στοιχεία του ΑΦΜ του ανηλίκου θα εμφανίζονται εφεξής ως «Σχετιζόμενος ΑΦΜ» στην εικόνα των σχέσεων φυσικού προσώπου των γονέων, στην ψηφιακή πύλη myAADE/ Μητρώο & Επικοινωνία/ Στοιχεία Φυσικού Προσώπου.

Οι δύο γονείς θα ενημερώνονται για το ΑΦΜ που αποδόθηκε στο τέκνο μέσω :

  •  ηλεκτρονικής ειδοποίησης, στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία/ Στοιχεία Επικοινωνίας
  •  ανάρτησης, στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία/ Τα Μηνύματά μου.
  • Επιπλέον, τα στοιχεία του ΑΦΜ του ανηλίκου θα εμφανίζονται εφεξής ως «Σχετιζόμενος ΑΦΜ» στην εικόνα των σχέσεων φυσικού προσώπου των γονέων, στην ψηφιακή πύλη myAADE/ Μητρώο & Επικοινωνία/ Στοιχεία Φυσικού Προσώπου.

Με τη διαδικασία που ισχύει από τον περασμένο Νοέμβριο για τα ανήλικα τέκνα, ήδη  πάνω από 350.000 ανήλικα παιδιά έχουν λάβει ΑΦΜ. Πέρα από τη διευκόλυνση των γονέων καθώς δεν χρειάζεται  να υποβάλλουν αίτηση και να επισκέπτονται τη ΔΟΥ για να λάβουν ΑΦΜ τα ανήλικα τέκνα τους, εξασφαλίζεται η πληρέστερη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων των γονέων και η δυνατότητα επαλήθευσης, ότι είναι δικαιούχοι των προβλεπόμενων ελαφρύνσεων, επιδομάτων κι ενισχύσεων. Σε κάθε περίπτωση  η χορήγηση ΑΦΜ στα ανήλικα δεν δημιουργεί την υποχρέωσή από την πλευρά των παιδιών για υποβολή φορολογικών δηλώσεων.

Η διαδικασία

  1.  Η αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΓΔΗΛΕΔ) της ΑΑΔΕ, αποστέλλει στην αρμόδια υπηρεσία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ), αρχείο στο οποίο περιλαμβάνονται οι αναγραφόμενοι στη ΔΦΕΦΠ ΑΜΚΑ του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέλους συμφώνου συμβίωσης (ΜΣΣ), εφόσον υποβάλλεται κοινή δήλωση ή του υπόχρεου εφόσον υποβάλλονται χωριστές δηλώσεις.
  2.  Η ΗΔΙΚΑ επιστρέφει αρχείο, στο οποίο περιλαμβάνονται τα στοιχεία των εξαρτωμένων τέκνων, όπως είναι καταγεγραμμένα στο πληροφοριακό σύστημά της, δηλαδή AMKA γονέα, ΑΜΚΑ, επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, μητρώνυμο και ημερομηνία γέννησης τέκνου.
  3. Στη συνέχεια, από το Μητρώο Πολιτών αντλούνται τα υπόλοιπα απαραίτητα στοιχεία για την απόδοση ΑΦΜ, δηλαδή ο τόπος γέννησης στην Ελλάδα ή τη χώρα γέννησης στο εξωτερικό, την υπηκοότητα, το επώνυμο πατέρα και μητέρας.
  4. Η ΓΔΗΛΕΔ, κατόπιν ελέγχων των δεδομένων του αρχείου, αποδίδει οίκοθεν ΑΦΜ στα ανήλικα άγαμα τέκνα που αναγράφονται ως εξαρτώμενα μέλη στη ΔΦΕΦΠ εφόσον η ακρίβεια των δεδομένων επαληθεύεται μεταξύ ΗΔΙΚΑ και Μητρώου Πολιτών.

Ο ΑΦΜ του ανηλίκου τέκνου, κατά την απόδοσή του, συνδέεται με σχέση ασκούντος γονική μέριμνα:

α) με τον ΑΦΜ του γονέα στον οποίο είναι έμμεσα ασφαλισμένο στην ΗΔΙΚΑ, εφόσον τα στοιχεία του γονέα επαληθεύονται και από το Μητρώο Πολιτών και

β) με τον ΑΦΜ του ετέρου γονέα, εφόσον και τα στοιχεία αυτού επαληθεύονται από το Μητρώο Πολιτών.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόδοσης ΑΦΜ, αποστέλλεται ηλεκτρονική ειδοποίηση στη δηλωθείσα στην Ενότητα «Στοιχεία Επικοινωνίας» της ψηφιακής πύλη της ΑΑΔΕ διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκάστου των γονέων και αναρτάται σχετικό μήνυμα στην εφαρμογή «Τα Μηνύματά μου» του λογαριασμού τους στην ίδια ψηφιακή πύλη, με το οποίο τους γνωστοποιείται ο ΑΦΜ που αποδόθηκε στο ανήλικο άγαμο τέκνο.

Related posts

Υπουργείο Τουρισμού: Εγκρίθηκαν τρία προγράμματα συμβουλευτικής, εκπαίδευσης και πιστοποίησης ανέργων

banks

Νοσμοσχέδιο: Καθιερώνεται ο θεσμός του κτηματολογικού εφέτη – Τρεις νέες ψηφιακές υπηρεσίες

banks

Αλμούνια: Θα αξιολογήσω το δεύτερο και τρίτο μνημόνιο της Ελλάδας -Οχι το πρώτο

banks

Θ. Καλαντώνης (doValue): Δεν βλέπουμε για την ώρα μαζικές αθετήσεις ρυθισμένων δανείων

banks

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Από την Επανάσταση του 1821 στις μικρές – καθημερινές επαναστάσεις

banks

Χ. Θεοχάρης: Ποιοι είναι οι 4 βασικοί άξονες για την επανεκκίνηση του Τουρισμού

banks