18.7 C
Athens
April 27, 2024
Image default
BUSINESS

Αναβάθμισε την Τράπεζα Πειραιώς σε ΒΒ η DBRS

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Τράπεζας Πειραιώς σε ΒΒ από Β (high) προχώρησε η DBRS θέτοντας σταθερές προοπτικές. 

Οπως εξηγεί ο οίκος, η αναβάθμιση αντανακλά τη συνεχιζόμενη βελτίωση στο πιστωτικό προφίλ της τράπεζας, που οφείλεται στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και την περιορισμένη δημιουργία νέων NPE. 

Ωστόσο, η ποιότητα ενεργητικού της Πειραιώς παραμένει χαμηλή σε σχέση με τα διεθνή στανταρντς. 

Η DBRS αναμένει αύξηση των NPE τα επόμενα τρίμηνα λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, του υψηλού κόστους διαβίωσης και της επιβράδυνσης στην οικονομική δραστηριότητα. 

Ωστόσο, το πιστωτικό προφίλ της τράπεζας θα παραμείνει ισχυρότερο από ότι στο παρελθόν, λόγω του de-resking, της ενισχυμένης κάλυψης των NPE και της στήριξης στην πιστωτική επέκταση από projects που σχετίζονται με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Η αναβάθμιση λαμβάνει υπόψη και τα ενισχυμένα κεφαλαιακά μαξιλάρια του ομίλου, λόγω της διατηρήσιμης παραγωγής κεφαλαίων και του χαμηλότερου βάρος των NPEs. Η Πειραιώς έχει εμφανίσει βελτιωμένο ιστορικό στην παραγωγή επαναλαμβανόμενων κερδών και η DBRS αναμένει ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί. 

Ωστόσο, το momentum ενδέχεται να περιοριστεί από πίεση στα περιθώρια, πιθανόν υψηλότερα λειτουργικά κόστη λόγω του πληθωρισμού και από άνοδο στα πιστωτικά κόστη λόγω νέων ρίσκων στην ποιότητα ενεργητικού. 

Related posts

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Έσπασαν το φράγμα των 10 γιγαβάτ οι ΑΠΕ

banks

Σύμφωνο Συνεργασίας της Motor Oil με το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»

banks

Παρέμβαση ΕΣΑ για το θέμα των επιταγών

banks

Entersoft: Ξεκινά πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών

banks

Υποχώρησε 12,7% ο δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία

banks

Κως: Καταδίωξη και πυρά λιμενικών για τη σύλληψη διακινητή αλλοδαπών

banks