17.2 C
Athens
May 2, 2024
Image default
COMODITIES

Ανεβαίνει ελέω αποθεμάτων και Χούθι το πετρέλαιο-Πέφτει το φυσικό αέριο

Ανεβαίνει ελέω αποθεμάτων και Χούθι το πετρέλαιο-Πέφτει το φυσικό αέριο

Άνοδο σχεδόν 1% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη (25/1), αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο την περασμένη εβδομάδα και μια νέα επίθεση των δυνάμεων των Χούθι σε πλοία στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης υπογράμμισε τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει το εμπόριο σε μια βασική παγκόσμια οδό διαμετακόμισης.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 9,2 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών, ενώ οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πτώση 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών.

Η μείωση προήλθε από την έντονη πτώση των εισαγωγών αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ, καθώς ο χειμερινός καιρός έκλεισε στα διυλιστήρια και κράτησε τους αυτοκινητιστές εκτός δρόμου.

Η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ μειώθηκε από 13,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα πριν από δύο εβδομάδες, σε χαμηλό πέντε μηνών, 12,3 bpd την περασμένη εβδομάδα μετά το πάγωμα των πετρελαιοπηγών.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή παραμένουν επίσης στο επίκεντρο.

Στο τελευταίο χτύπημα στη ναυτιλία γύρω από τον βασικό διάδρομο της Ερυθράς Θάλασσας, η Maersk είπε ότι οι κοντινές εκρήξεις ανάγκασαν δύο πλοία που εκμεταλλευόταν η θυγατρική της στις ΗΠΑ και μετέφεραν στρατιωτικές προμήθειες των ΗΠΑ να γυρίσουν πίσω όταν διέσχιζαν το στενό Bab al-Mandab στα ανοιχτά της Υεμένης.

Εκπρόσωπος του στρατού των Χούθι της Υεμένης είπε ότι εκτόξευσαν βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ που προστατεύουν τα δύο αμερικανικά εμπορικά πλοία.

«Βλέπουμε επιτέλους τις αγορές ενέργειας να αφυπνίζονται με την ευδιάκριτη πιθανότητα αυτές οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας να συνεχιστούν για μήνες», δήλωσε ο Τζόσουα Μαχόνι, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στο Scope Markets.

«Η προοπτική μιας στρατιωτικής λύσης για να διασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση φαίνεται απίθανη», συμπλήρωσε.

Οι τιμές του πετρελαίου άντλησαν επίσης υποστήριξη από τις ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη της Κίνας.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε τη βαθιά περικοπή των τραπεζικών αποθεματικών την Τετάρτη, σε μια κίνηση που θα εισφέρει περίπου 140 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά στο τραπεζικό σύστημα και θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης σε μια εύθραυστη οικονομία και στα χρηματιστήρια που καταγράφουν «βουτιά».

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,09% στα 75,91 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,97% στα 80,82 δολάρια το βαρέλι.

Πέφτει το φυσικό αέριο

Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 3,315% στα 27,970 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,01% στα 2.015,50 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,35% στα 22,968 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,05% στα 3,8842 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,09% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0893 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα χάνει 0,03% στο 1,2725 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,06% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8559 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ

Related posts

Πετρέλαιο:Με άνοδο στα 76 δολάρια ο νέος γύρος του ΟΠΕΚ+

banks

Σε νέο ιστορικό υψηλό η τιμή του χρυσού

banks

Gazprom: Αμετάβλητες οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

Οι περιορισμοί στην παραγωγή από τον OPEC+ «ανεβάζουν» το πετρέλαιο

banks

ΕΙΑ: Οι εκτιμήσεις για την παραγωγή αργού των ΗΠΑ

banks

Ο ΟΠΕΚ+ άφησε αμετάβλητη την παραγωγή

banks