18.8 C
Athens
May 4, 2024
Image default
MARKETS

Ανθεκτικές οι ευρωαγορές απέναντι στις γεωπολιτικές εντάσεις

Ανθεκτικές οι ευρωαγορές απέναντι στις γεωπολιτικές εντάσεις

Δυναμικά ξεκίνησε η εβδομάδα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία ενισχύθηκαν από την πτώση των αποδόσεων των ομολόγων, με τους επενδυτές να αξιολογούν τα νέα στοιχεία για τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Παράλληλα, οι ευρωαγορές έβαλαν «ανάχωμα» στη συνεχιζόμενη αστάθεια στη Μέση Ανατολή, βγάζοντας «άμυνες» προς το παρόν.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Δευτέρας (30/10) ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,36% και έκλεισε στις 431,12 μονάδες, προερχόμενος από πτώση άνω του 4% τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ο δείκτης βρίσκεται σε τροχιά για απώλειες 4,6% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG.

Στους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,20% στις 14.716,54 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,50% στις 7.327,39 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,42% στις 6.823,81 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 1,07% στις 9.013,90 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στο +0,19% και τις 27.339,91 μονάδες.

Η Siemens Energy «εκτινάχθηκε» κατά 12,7%, καθώς ο πρόεδρος Joe Kaeser είπε ότι η εταιρεία δεν χρειάζεται χρήματα από το κράτος, ενώ συνεχίστηκαν οι συνομιλίες με το Βερολίνο για εγγυήσεις που σχετίζονται με έργα. Αντίθετα, η HSBC σημείωσε πτώση 2,3% καθώς η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης διπλασίασε τα τριμηνιαία κέρδη της, αλλά ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων. Ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης κατέγραψε άνοδο 1,1%, λαμβάνοντας ώθηση από το «άλμα» άνω του 2% της Novo Nordisk και της Sanofi.

Στα μάκρο της ημέρας, ο πληθωρισμός στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, υποχώρησε τον Οκτώβριο, ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός της Ισπανίας παρέμεινε αμετάβλητος στο 3,5% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με άλλα στοιχεία, η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε ελαφρά το γ’ τρίμηνο, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συνεχίζει να επιβαρύνεται από την ασθενή αγοραστική δύναμη και τα υψηλότερα επιτόκια.

  • ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    Related posts

    BofA: Επιμένουν σε «μίνι φούσκα» στις τεχνολογικές μετοχές οι αναλυτές

    banks

    Το ιταλικό πισωγύρισμα επανέφερε τις ευρωαγορές σε ανοδικό «μονοπάτι»

    banks

    Συνεχίζει στο «τέμπο» του «κόκκινου» Σεπτεμβρίου η Wall Street

    banks

    Θετική η αντίδραση των ευρωαγορών στην κίνηση της ΕΚΤ-«Πράσινο» άνοιγμα

    banks

    Πτωτικό άνοιγμα στις ευρωαγορές, με την ΕΚΤ στον ορίζοντα

    banks

    Ηγέτης των κερδών στις ασιατικές αγορές ο Hang Seng

    banks