16.6 C
Athens
May 2, 2024
Image default
MARKETS

Θετική η αντίδραση των ευρωαγορών στην κίνηση της ΕΚΤ-«Πράσινο» άνοιγμα

Θετική η αντίδραση των ευρωαγορών στην κίνηση της ΕΚΤ-«Πράσινο» άνοιγμα

Ανοδικά κινούνται οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής (15/9), με τις αγορές να αντιδρούν θετικά στη δήλωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι η χθεσινή της απόφαση για αύξηση των επιτοκίων μπορεί να είναι η τελευταία της.

Οι περισσότερες μετοχές παγκοσμίως σημείωσαν ράλι, με τον Stoxx 600 να ανεβαίνει 1,52% την Πέμπτη, στην καλύτερη συνεδρίασή του από τις αρχές Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία του LSED.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, προχωρώντας στη 10η συνεχόμενη άνοδο, ανεβάζοντας το βασικό της επιτόκιο στο υψηλό ρεκόρ του 4%. Οι νέες προβλέψεις αναθεώρησαν τα ποσοστά για τον πληθωρισμό για φέτος και το επόμενο έτος ελαφρώς υψηλότερα, στο 5,6% και στο 3,2%, αν και οι προβλέψεις για το 2025 κινήθηκαν χαμηλότερα, από 2,2% σε 2,1%. Το ΔΣ αναθεώρησε επίσης τις προσδοκίες οικονομικής ανάπτυξης για την ευρωζώνη προς τα κάτω.

Η μεγαλύτερη εξέλιξη ήταν η στάση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που έδειξε ότι δεν αναμένουν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων αυτή τη στιγμή και ότι τα επιτόκια μπορεί να παραμείνουν σταθερά για κάποιο χρονικό διάστημα.

«Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή του, το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν φτάσει σε επίπεδα τα οποία, διατηρούμενα για αρκετά μεγάλη διάρκεια, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο», ανέφερε η κεντρική τράπεζα στη δήλωση.

«Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα διασφαλίσουν ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα καθοριστούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί. Από εδώ και στο εξής, το επίκεντρο της συζήτησης της ΕΚΤ θα μετατοπιστεί στο για πόσο θα διατηρηθούν τα εν λόγω επιτόκια», δήλωσε ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,82% στις 464,64 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται ανοδικά 1,03% στις 15.971,85 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται 1,42% στις 7.412,08 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,75% στις 7.730,66 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει κέρδη 0,64% στις 29.055 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 ανεβαίνει 0,73% στις 9.619,53 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να κερδίζει 0,25% στις 6.242,95 μονάδες.

  • ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ
  • DAX 30
  • Stoxx Europe 600

    Related posts

    Πτώση στις ευρωαγορές μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων

    banks

    Απώλειες στις ασιατικές αγορές ελέω μάκρο- Ακάθεκτος ο Nikkei

    banks

    Μικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές: Rebound ο Nikkei-Απώλειες στην Κίνα

    banks

    Στα «κόκκινα» στο άνοιγμα οι ευρωαγορές-Sell off στον τραπεζικό τομέα

    banks

    Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές με φόντο την ΕΚΤ

    banks

    «Φρένο» στο 4ήμερο ανοδικό σερί των ευρωαγορών- Εβδομαδιαία κέρδη

    banks