18.3 C
Athens
May 10, 2024
Image default
MARKETS

Το ιταλικό πισωγύρισμα επανέφερε τις ευρωαγορές σε ανοδικό «μονοπάτι»

Το ιταλικό πισωγύρισμα επανέφερε τις ευρωαγορές σε ανοδικό «μονοπάτι»

Σε ανοδική τροχιά έκλεισαν σήμερα (9/8) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να… σηκώνουν κεφάλι μία μέρα μετά την ανακοίνωση για έκτακτο φόρο στις ιταλικές τράπεζες. Ώθηση στις ευρωπαϊκές μετοχές παρείχε και η μετάβαση της κινεζικής οικονομίας σε επίπεδα… αποπληθωρισμού.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τετάρτης ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε άνοδο 0,43% και έκλεισε στις 460,58 μονάδες. Των σημερινών κερδών ηγήθηκαν οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου με +2,3%, με τους περισσότερους κλάδους να κλείνουν στο «πράσινο». Αντίθετα, πτώση σχεδόν 1% κατέγραψαν τα ταξίδια και οι δραστηριότητες αναψυχής.

Στους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,49% στις 15.852,58 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε κέρδη 0,80% στις 7.587,30 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,72% στις 7.322,04 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB κινήθηκε υψηλότερα κατά 1,31% στις 28.308,09 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στο +0,57% και τις 9.354,40 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών «κατέρρευσαν» την Τρίτη ως αποτέλεσμα του φόρου που ανακοινώθηκε, αλλά ανέκαμψαν την Τετάρτη, καθώς η ιταλική κυβέρνηση έκανε μία μερική υποχώρηση στις απαιτήσεις της. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι ο φόρος στα καθαρά έσοδα από τόκους θα περιοριστεί στο 0,1% των σταθμισμένων assets, που αποτελεί μόλις το ένα πέμπτο του επιπέδου που είχε εκτιμήσει η Citi ότι θα μπορούσε να φτάσει.

Ο πληθωρισμός της Κίνας υποχώρησε σε αρνητικό έδαφος τον Ιούλιο για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2021. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Ιουλίου έφτασε στο -0,3% σε ετήσια βάση, ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε 4,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

  • ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
  • ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Stoxx 600
  • αποπληθωρισμός

    Related posts

    Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές- Το ενδιαφέρον στα εταιρικά αποτελέσματα

    banks

    Ο χειρότερος μήνας σε «βάθος» ενός έτους για τις ευρωαγορές

    banks

    Ένατη συνεδρίαση ανόδου για τις κινεζικές μετοχές- «Κλειδί» τα ακίνητα

    banks

    Η Wall Street προσπαθεί να ανακάμψει μετά τις back-to-back απώλειες

    banks

    Ασιατικές αγορές: Ισχυρές πιέσεις στο Χονγκ Κονγκ- Διαφοροποιήθηκε η Ιαπωνία

    banks

    Κλυδωνισμοί στη Wall Street-Ενισχύονται οι φόβοι για νέες αυξήσεις επιτοκίων

    banks