17.5 C
Athens
May 10, 2024
Image default
WORLD

Απεργία UAW: Stellantis και συνδικάτο συμφώνησαν σε αύξηση μισθών

Η κατασκευάστρια εταιρεία Chrysler Stellantis κατέληξε σε μια προσωρινή συμφωνία για τους μισθούς με το συνδικάτο United Auto Workers για να τερματίσει την απεργία έξι εβδομάδων.

Η συμφωνία, η οποία πρέπει να εγκριθεί από τους επικεφαλής και τα μέλη του συνδικάτου, έρχεται σε συνέχεια μιας παρόμοιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη Ford την περασμένη εβδομάδα.

Η UAW ξεκίνησε απεργίες κατά της GM, της Ford και της Stellantis τον Σεπτέμβριο, η πρώτη φορά στην ιστορία του συνδικάτου που στοχοποιεί ταυτόχρονα και τις τρεις εταιρείες.

Δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμφωνία με την GM και επεκτείνει τη δράση της κατά της επιχείρησης.

Η συμφωνία μεταξύ της UAW και της Stellantis προβλέπει αύξηση των μισθών για τους περισσότερους εργαζόμενους κατά 25% τα επόμενα τεσσεράμισι χρόνια.

Το συνδικάτο δήλωσε επίσης ότι οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι στη Stellantis θα δουν τους μισθούς να αυξάνονται άνω του 165% κατά τη διάρκεια της συμφωνίας.

Οι εργαζόμενοι της Stellantis θα επιστρέψουν στην εργασία τους όταν επικυρωθεί η συμφωνία, δήλωσε το συνδικάτο.

“Για άλλη μια φορά, πετύχαμε αυτό που πριν από λίγες εβδομάδες μας έλεγαν ότι ήταν αδύνατο”, δήλωσε ο πρόεδρος της UAW Shawn Fain.

Το συνδικάτο δήλωσε επίσης ότι η συμφωνία θα εξασφαλίσει την επαναλειτουργία του εργοστασίου συναρμολόγησης της Stellantis στο Belvidere του Ιλινόις, το οποίο έκλεισε νωρίτερα φέτος.

Επιπλέον, η UAW δήλωσε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία συμφώνησε επίσης να κατασκευάσει ένα νέο εργοστάσιο μπαταριών δίπλα στο υφιστάμενο εργοστάσιο του Belvidere.

“Πριν από οκτώ μήνες, η Stellantis έκλεισε το εργοστάσιο συναρμολόγησης Belvidere, βγάζοντας 1.200 μέλη μας στο δρόμο”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της UAW Rich Boyer.

” Χάρη στη δυναμική της απεργίας μας, επαναφέρουμε αυτές τις θέσεις εργασίας και ακόμη περισσότερες. Η Stellantis επαναλειτουργεί το εργοστάσιο και η εταιρεία θα δημιουργήσει επίσης πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας σε ένα νέο εργοστάσιο μπαταριών στο Belvidere”.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Stellantis North America, Mark Stewart, δήλωσε: “Η Stellantis North America είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στην αγορά της Βόρειας Αμερικής: “Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις διαπραγματευτικές ομάδες που εργάστηκαν ακούραστα επί πολλές εβδομάδες για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

“Ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τους 43.000 υπαλλήλους μας πίσω στην εργασία τους και να συνεχίσουμε τη λειτουργία μας”.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία.

“Επικροτώ την UAW και τη Stellantis που συναντήθηκαν μετά από σκληρές και έντιμες διαπραγματεύσεις για να καταλήξουν σε μια ιστορική συμφωνία που θα εγγυάται στους εργαζόμενους την αμοιβή, τα οφέλη, την αξιοπρέπεια και τον σεβασμό που τους αξίζει”, ανέφερε σε δήλωσή του.

Μέτρα για τη GM

Ενώ η UAW έχει πλέον καταλήξει σε προσωρινές συμφωνίες με τη Ford και τη Stellantis για τον τερματισμό των απεργιακών κινητοποιήσεων, δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμφωνία με τη General Motors.

Το Σάββατο, το συνδικάτο δήλωσε ότι θα επεκτείνει την απεργία του κατά της GM στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Spring Hill του Τενεσί.

“Είμαστε απογοητευμένοι από την αναίτια και ακατανόητη άρνηση της GM να καταλήξει σε μια δίκαιη συμφωνία”, δήλωσε ο κ. Fain της UAW.

Σε ανακοίνωσή της, η GM ανέφερε: “Η GM δεν έχει καμία σχέση με το θέμα αυτό: “Είμαστε απογοητευμένοι από την ενέργεια της UAW υπό το πρίσμα της προόδου που έχουμε σημειώσει.

“Συνεχίσαμε να διαπραγματευόμαστε με καλή πίστη με την UAW και στόχος μας παραμένει η επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό”.

Την περασμένη εβδομάδα, η GM δήλωσε ότι η απεργία αναμένεται να της κοστίσει περίπου 200 εκατ. δολάρια κάθε εβδομάδα.

Η εταιρεία επίσης ανακάλεσε τις προβλέψεις για τα κέρδη του έτους λέγοντας ότι δεν μπορούσε να προβλέψει πόσο γρήγορα θα τελείωνε η αντιπαράθεση, προσθέτοντας όμως ότι πρότεινε συμφωνία “ρεκόρ” σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην επίλυση της διαμάχης.

Related posts

Ισπανία: Νέος καύσωνας με θερμοκρασίες άνω των 44 βαθμών

banks

Η καταριανή αντιπροσωπεία στο Ισραήλ συζητά πιθανή επέκταση της εκεχειρίας, αναφέρει αξιωματούχος

banks

ΗΠΑ: Ο “σαμάνος του QAnon” σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές

banks

Βροχοπτώσεις ενός μήνα μέσα λίγες ώρες – Πέντε νεκροί σε Κωνσταντινούπολη και Σαράντα Εκκλησιές

banks

Ιταλία: Βγήκε από τη ΜΕΘ ο Μπερλουσκόνι

banks

Κρεμλίνο: Τέσσερις ηγέτες από την Αφρική θα παραστούν στην παρέλαση για το Ρωσικό Ναυτικό

banks