23.5 C
Athens
April 27, 2024
Image default
WORLD

Αργεντίνη: Κατρακύλα 18% για το πέσο μετά τη νίκη-έκπληξη του Μιλέι στις προκριματικές εκλογές

Κατρακύλα 17,9% σημειώνει το αργεντίνικο πέσο τη Δευτέρα, στα 350,05 πέσος έναντι ενός δολαρίου ο ΗΠΑ, μετά τη νίκη-έκπληξη του ακροδεξιού υποψηφίου Χαβιέρ Μιλέι στις προκριματικές εκλογές της χώρας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Αργεντινή την Κυριακή, στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου υποψήφιοι θα είναι ο οικονομολόγος Χαβιέρ Μιλέι, η πρώην υπουργός Ασφάλειας Πατρίσια Μπούλριτς (δεξιά) και ο νυν υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Σέρχιο Μάσα (κεντροαριστερά).

Ο Χαβιέρ Μιλέι, 52 ετών, που αυτοπροβάλλεται ως αντισυστημικός υποψήφιος, πολέμιος της “παρασιτικής πολιτικής κάστας” έκανε αίσθηση, καθώς εξασφάλισε πάνω από 32% των ψήφων, ξεπερνώντας τους ανθυποψηφίους τους.

Σε αυτές τις ανοικτές, ταυτόχρονες και υποχρεωτικές κομματικές ψηφοφορίες καλούνταν 35 εκατομμύρια πολίτες της Αργεντινής για να επιλέξουν τόσο τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές της 22ης Οκτωβρίου –κάθε παράταξη χρειάζεται να εξασφαλίσει τουλάχιστον το 1,5% των ψήφων σε εθνική κλίμακα για να μπορεί να κατέβει στις εκλογές–, όσο και τους υποψηφίους τους.

Η διαδικασία χαρακτηρίζεται γενική πρόβα των εκλογών.

Το ποσοστό των ψήφων που έλαβε ο Χαβιέρ Μιλέι χαρακτηρίζεται τιμωρία για δυο κόμματα εξουσίας της Αργεντινής, ένδειξη της απογοήτευσης για την πορεία της οικονομίας και την διαχείρισή της, ιδίως της τεράστιας αύξησης της φτώχειας (πλήττει πάνω από το 40%) και των τιμών (ο πληθωρισμός αγγίζει το 116%).

Ο ωμός και αψύς κ. Μιλέι, που θυμίζει σε αρκετούς τον Ντόναλντ Τραμπ, ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη. Οι δημοσκοπήσεις τον έφεραν να βρίσκεται κοντά στο 20%.

Related posts

Το Κίεβο υποστηρίζει ότι κατέρριψε ένα ρωσικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος

banks

Εκλογές στην Πορτογαλία – exit polls: Οριακό προβάδισμα της κεντροδεξιάς

banks

Ολλανδία: Ταξιδιωτική οδηγία για κινδύνους λόγω πυρκαγιών σε Ρόδο, Κέρκυρα και Εύβοια

banks

Ρωσία: Δικαστήριο συνέλαβε 23χρονη γυναίκα για προσβολή μνημείου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

banks

Σουδάν: Τουλάχιστον 25 νεκροί, 183 τραυματίες – Διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός

banks

Philip Morris: Οι προβλέψεις για τα κέρδη απογοήτευσαν τους επενδυτές

banks