17.2 C
Athens
May 2, 2024
Image default
PIRAEUS BANK

Χρ. Μεγάλου: Πιστωτική επέκταση €1,6 δισ. το 2023 – Έμφαση σε ενέργεια, ακίνητα, γεωργία

Τους αναβαθμισμένους στόχους της Τράπεζας Πειραιώς για το 2023 παρουσίασε στους μετόχους ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου κατά τη σημερινή Ετήσια Γενική Συνέλευση, κάνοντας λόγο για ενθαρρυντικές ενδείξεις στο πρώτο εξάμηνο του έτους ως προς την επίτευξη των στρατηγικών στόχων νωρίτερα του αναμενόμενου.

Σε ό,τι αφορά στα θέματα της ημερησίας διάταξης, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την παράταση της θητείας του υφιστάμενου διοικητικού συμβουλίου κατά τρία έτη (έως το 2026), καθώς και πρόγραμμα δωρεάν μετοχών στη διοίκηση (stock options) όπως και επαναγοράς ιδίων μετοχών (share buybacks) και βάσει της οικονομικής κατάστασης και της ρευστότητας της τράπεζας σε μία πολυαναμενόμενη κίνηση με στόχο την επιβράβευση των μετόχων έναντι των ισχυρών οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας.

Απαντώντας σε ερώτηση όσον αφορά στην πολιτική της τράπεζας για τα μερίσματα, ο κ. Μεγάλου δήλωσε ότι “έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε με την ολοκλήρωση της χρήσης του 2023 να έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες να επιτρέψουν στην τράπεζα να καταβάλει μέρισμα από τη χρήση του 2023 υπό την αίρεση της έγκρισης των ελεγκτικών αρχών της τράπεζας”

Όσον αφορά στο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, ο CEO εξήγησε ότι στόχος του προγράμματος είναι η εναρμόνιση των συμφερόντων των μετόχων με τα στελέχη της εταιρείας ούτως ώστε να συμβαδίζουν όσον αφορά στις αποδόσεις που θα έχουν από αυτή την επαναγορά. Όπως υπογράμμισε, πρόκειται για μια κίνηση ενισχυτική της τιμής της μετοχής – η οποία έχει ενισχυθεί κατά 90% από την αρχή του έτους.

“Περιμένουμε ότι το 2023 θα είναι μια εξαιρετική χρονιά για την τράπεζα και πιστεύουμε ότι θα ικανοποιήσουμε και το αίτημα του μερίσματος”, δήλωσε ο κ. Μεγάλου, με τον κ. Χαντζηνικολάου να προσθέτει ότι “οι καλύτερες ημέρες είναι μπροστά μας”.

Αναφορικά με τους στρατηγικούς στόχους για το τρέχον έτος, η τράπεζα προσδοκά καθαρές νέες εκταμιεύσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ εντός του έτους, θέτοντας ως στρατηγικές προτεραιότητες της πιστωτικής επέκτασης στους τομείς της παραγωγής ενέργειας, των ακινήτων/κτηρίων και της γεωργίας.

Όσον αφορά στην απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, αυτή αναθεωρείται ανοδικά στο 12% (έναντι 10% σε προηγούμενη εκτίμηση), με το δείκτη κόστους προς βασικά έσοδα να υποχωρεί κάτω του 40% και τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων να διαμορφώνεται σε περίπου 5%. Στόχος της τράπεζας είναι, επιπλέον, η περαιτέρω ενίσχυση του συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε επίπεδο άνω του 17,3%.

“Εργαζόμαστε σκληρά για να πετύχουμε”, δήλωσε κλείνοντας ο κ. Μεγάλου εξηγώντας ότι το 2022 ήταν έτος πλήρους ανάκαμψης για την Τράπεζα Πειραιώς, μέσω της υλοποίησης του στρατηγικού της σχεδίου, το οποίο οδήγησε σε μονοψήφιο δείκτη NPEs στο 6,8% στο τέλος του 2022 από 12,7% το προηγούμενο έτος. “Η πορεία μας καταδεικνύει την εμπορική δυναμική των τραπεζικών δραστηριοτήτων μας. Συνεχίσαμε να στηρίζουμε ενεργά τους πελάτες μας, χορηγώντας νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 7,7 δισ. ευρώ” το περασμένο έτος πρόσθεσε ο Χρήστος Μεγάλου.

Όσον αφορά στις νέες εκταμιεύσεις, αυτές προήλθαν κυρίως από την πιστωτική ζήτηση από επιχειρήσεις. Τα δάνεια ανήλθαν στα 38,8 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 1% σε ετήσια βάση. Ειδικότερα, το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε κατά  2,7 δισ. ευρώ το 2022, στα 28,6 δισ. ευρώ, η πλειοψηφία των εκταμιεύσεων κατευθύνθηκε σε επιχειρήσεις με τον κλάδο της βιομηχανίας / μεταποίησης να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο.

Την ίδια περίοδο, οι καταθέσεις και τα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών ενισχύθηκαν κατά 4,1 δισ. ευρώ. Το ισχυρό προφίλ ρευστότητας της τράπεζας επιβεβαιώθηκε, σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, από τον δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) στο 201%, τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις (LDR ) στο 62% και τον δείκτη σταθερότητας χρηματοδότησης (NSFR) στο 137% τον Δεκέμβριο 2022, ενώ η τράπεζα αποπλήρωσε μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση TLTRO 9 δισ. ευρώ στα τέλη του 2022.

Ο πρόεδρος της τράπεζας, Γιώργος Χαντζηνικολάου, σημείωσε ότι οι αυξήσεις στα επιτόκια για το τραπεζικό σύστημα – ελληνικό και μη – είχαν ένα ευεργετικό αποτέλεσμα το οποίο, σε συνδυασμό με τις μεγάλες διορθωτικές κινήσεις που έκαναν οι ελληνικές τράπεζες, μειώνοντας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, περιορίζοντας τα έξοδα τους, και εκμεταλλευόμενες τα οφέλη της τεχνολογίας, οδήγησαν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σε ανάκαμψη της κερδοφορίας μετά από πολλά χρόνια.

“Ο Όμιλος Πειραιώς δεν αποτέλεσε εξαίρεση (…) καταγράφοντας κέρδη 897 εκατ. ευρώ κέρδη, έναντι ζημιάς ύψους 3 δισ. ευρώ στο 2021”, τόνισε ο κ. Χαντζηνικολάου, εκτιμώντας ότι “καθώς πορευόμαστε στο 2023, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η κερδοφορία θα συνεχισθεί αυτή την χρονιά, αλλά και στα επόμενα χρόνια”.

“Η φιλοδοξία μας είναι, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ο ‘Όμιλος Πειραιώς, να αποτελέσουν την σημαντική πηγή χρηματοδότησης της ανάπτυξης της χώρας μας. Και ειδικά για τον επιχειρηματικό κόσμο – τόσο τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και για τις μικρομεσαίες που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας Με αυτόν τον τρόπο θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των επενδυτών μας, που στάθηκαν στο πλευρό μας κατά τη διάρκεια της κρίσεως”, προσέθεσε ο ίδιος.

Related posts

Η EBRD βραβεύει την Τράπεζα Πειραιώς

banks

Η Τράπεζα Πειραιώς εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει το δίκτυο των καταστημάτων της

banks

Τράπεζα Πειραιώς: 500 αποχωρήσεις με το πρόγραμμα εθελουσίας

banks1

Τρ. Πειραιώς: Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους του RBU που δεν μετέβησαν στην Intrum

banks

Στον δείκτη MSCI Small Cap η Τράπεζα Πειραιώς

banks

Χ. Μεγάλου: Νέα δάνεια 2,5 δισ. ευρώ εκταμίευσε η Τρ. Πειραιώς το α’ εξάμηνο

banks