19.3 C
Athens
May 17, 2024
Image default
COMODITIES

Ασκήσεις ισορροπίας εν μέσω αβεβαιότητας για το πετρέλαιο-Πέφτει το αέριο

Ασκήσεις ισορροπίας εν μέσω αβεβαιότητας για το πετρέλαιο-Πέφτει το αέριο

Ήπια πτώση καταγράφουν την Τρίτη (5/12) οι τιμές του πετρελαίου, λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τις εθελοντικές περικοπές της παραγωγής από τον όμιλο παραγωγών του ΟΠΕΚ+, τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή και ορισμένα ενθαρρυντικά οικονομικά «σήματα» στην Ευρώπη.

Τα σχόλια του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας ότι οι περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ+ θα μπορούσαν να συνεχιστούν μετά το πρώτο τρίμηνο του 2024 έδωσαν κάποια στήριξη στις τιμές, δήλωσε ο αναλυτής του OANDA Κέλβιν Γουόνγκ.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν τη Δευτέρα λόγω αμφιβολιών ότι οι περικοπές της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ θα είχαν σημαντικό αντίκτυπο, δήλωσε η αναλύτρια της CMC Markets, Τίνα Τενγκ.

Την Τρίτη, ωστόσο, το Κρεμλίνο είπε ότι οι περικοπές που συμφωνήθηκαν από την ομάδα ΟΠΕΚ+ θα χρειαστούν χρόνο για να ξεκινήσουν.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν την Πέμπτη σε εθελοντικές περικοπές της παραγωγής κατά περίπου 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Τουλάχιστον 1,3 εκατομμύριο bpd από αυτές τις περικοπές, ωστόσο, ήταν μια επέκταση των εθελοντικών περιορισμών που είχαν ήδη εφαρμόσει η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία.

Εν τω μεταξύ, η επανέναρξη των μαχών στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς έχει προκαλέσει ανησυχίες για τον εφοδιασμό, όπως και οι επιθέσεις σε τρία εμπορικά πλοία σε διεθνή ύδατα στη νότια Ερυθρά Θάλασσα.

Αυτά τα επεισόδια ακολούθησαν μια σειρά επιθέσεων στα ύδατα της Μέσης Ανατολής από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Υπήρξε ένα φωτεινό σημείο από την πλευρά της ζήτησης, με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ιζαμπέλ Σνάμπελ να λέει στο Reuters ότι η τράπεζα μπορεί να αφαιρέσει το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων επιτοκίων από το τραπέζι μετά από μια «αξιοσημείωτη» πτώση του πληθωρισμού.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, τα στοιχεία της Τρίτης έδειξαν ότι οι παραγγελίες των εργοστασίων μειώθηκαν περισσότερο από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές τον Οκτώβριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη σε περισσότερα από τρία χρόνια, εγείροντας ανησυχίες για την υγεία της ζήτησης στις ΗΠΑ.

Αυτό ενίσχυσε την άποψη ότι οι αυξήσεις στα επιτόκια αρχίζουν να περιορίζουν τις δαπάνες, είπαν οι αναλυτές.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,15% στα 72,93 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,21% στα 77,87 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρεί το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 3,501% στα 38,700 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός δείχνει να χάνει κάπως τη… φόρα των προηγούμενων ημερών, αν και πάλι ενισχύεται οριακά 0,03% στα 2.042,85 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,90% στα 24,685 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 1,18% στα 3,7902 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,16% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0819 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,08% στο 1,2623 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία χάνει 0,08% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8571 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #χρυσός #ασήμι #χαλκός

Related posts

Μετατέθηκε για τις 30 Νοεμβρίου η συνεδρίαση του OPEC+

banks

Σταθεροποιητικές τάσεις για το πετρέλαιο- «Βουτιά» για το φυσικό αέριο

banks

Ανοδικά ο χρυσός-Στο κόκκινο παραμένουν οι πετρελαϊκές τιμές

banks

«Βυθίζεται» εκ νέου το πετρέλαιο – Ανοδικά ο χρυσός

banks

Προς εβδομαδιαία κέρδη το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks

Ζήτηση πετρελαίου: Το τρίτο «κύμα» της πανδημίας επιβραδύνει την ανάκαμψη

banks