19 C
Athens
May 1, 2024
Image default
POLITICS

Βουλή: Πέρασε κατά πλειοψηφία το πολυνομοσχέδιο – Καταψήφισε η αντιπολίτευση

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Οργανωτικές και διαδικαστικές διατάξεις για την ανάπτυξη, παρεμβάσεις για την ενίσχυση της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης και άλλες επείγουσες διατάξεις». Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, τάχθηκε η ΝΔ. Καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ουδεμία ανατροπή επιφέρει η ρύθμιση για τους διαχειριστές πιστώσεων, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, αναφερόμενος στην τροπολογία που «ενοχοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως τροπολογία που παραδίδει ολοκληρωτικά ανυπεράσπιστους τους δανειολήπτες στους servicers».

Μέσα στο 2024 το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα καταθέσει στη Βουλή 20 νομοσχέδια

«Επειδή κύριε Παππά αναφερθήκατε στη διάταξη για τους διαχειριστές πιστώσεων. Θεωρήσατε ότι θα βρείτε κάτι σε αυτό. Δεν ισχύει τίποτα από όσα είπατε. Καλύπτουμε ένα νομικό κενό στις ημερομηνίες και δεν ρυθμίζεται κάτι διαφορετικό», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, λίγο πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου.

Ο Νίκος Παπαθανάσης

«Καλό είναι όλοι μας να λάβουμε υπόψη ότι η κοινωνία έχει προβλήματα και τα προβλήματα απαιτούν λύσεις. Δεν φτάνει απλά να λέμε λόγια. Πρέπει να λύνουμε και προβλήματα, να αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα και αυτό το νομοσχέδιο γι΄ αυτό έρχεται και γι΄ αυτό έχει διατάξεις από 13 υπουργεία, για να δώσει δηλαδή λύσεις», είπε ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Παρά τη διακομματική αντίδραση για την «πανσπερμία διατάξεων», ο κ. Παπαθανάσης επέμεινε ότι το νομοσχέδιο είναι «συνώνυμο της καλής νομοθέτησης», αφού έγινε οργανωμένη συζήτηση και στην αρμόδια επιτροπή και στην Ολομέλεια.

Ο αναπληρωτής υπουργός επικαλέστηκε δε την έρευνα του ΚΕΦΙΜ για να υπογραμμίσει ότι οι τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, έχουν μειωθεί σε «ιστορικά» χαμηλά επίπεδα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει δηλώσει ότι μέσα στο 2024, το υπουργείο θα καταθέσει στη Βουλή 20 νομοσχέδια.

Σοβαρές επικρίσεις από την αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση έκανε λόγο για «νομοσχέδιο-σκούπα», που υπονομεύει τον κοινοβουλευτικό διάλογο, τη διαφάνεια και εν τέλει τη δημοκρατία. Όπως και τις προηγούμενες φορές που η Εθνική Αντιπροσωπεία κλήθηκε να πάρει θέση επί διατάξεων ερανιστικών νομοσχεδίων, έτσι και τώρα, η κυβέρνηση υπερασπίζεται τον συγκεκριμένο τρόπο νομοθέτησης με το σκεπτικό, ότι διασφαλίζεται οργανωμένη συζήτηση, επεξεργασία στις επιτροπές, ακρόαση φορέων.

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατατέθηκε όμως στη Βουλή με 98 άρθρα (μαζί με το ακροτελεύτιο για την έναρξη ισχύος). Μετά την ψήφισή του ωστόσο «θα πάρει τον δρόμο» για το Εθνικό Τυπογραφείο με 123 άρθρα τουλάχιστον, αφού θα προστεθούν και τα άρθρα τριών τροπολογιών που κατατέθηκαν από την κυβέρνηση, λίγες ώρες πριν αρχίσει η συζήτησή του στην ολομέλεια.

«ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΕ»

Η διάταξη που παρήγαγε τη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια και αντίδραση της αντιπολίτευσης είναι εκείνη που τροποποιεί το καθεστώς της ανώνυμης εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας Ανώνυμη Εταιρεία», η οποία μετονομάζεται σε «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΕ». Με την τροπολογία, διευρύνεται ο σκοπός της εταιρείας, προκειμένου να περιλαμβάνει τον συντονισμό, τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση αναπλάσεων στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, και όχι μόνο στα όρια του δήμου Αθηναίων, όπως ισχύει σήμερα.

Η τροπολογία προβλέπει ότι μειώνεται κατά πέντε ο αριθμός μελών του ΔΣ της εταιρείας, αντί ενδεκαμελές που είναι σήμερα. Επανακαθορίζεται επίσης η ιδιότητα των μελών που μετέχουν στη νέα σύνθεση. Με τη σημερινή της σύνθεση, η «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» είχε πρόεδρο τον δήμαρχο Αθηναίων. Με την νέα διάταξη, ως πρόεδρος της «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΕ», θα οριστεί πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, επιστημονικής κατάρτισης και επαγγελματικής εμπειρίας, επί των θεματικών πεδίων της εταιρείας.

Η αντιπολίτευση συνδέει την τροπολογία, με την αλλαγή σκυτάλης στον δήμο της Αθήνας και ζητάει από την κυβέρνηση της απόσυρσή της.

Αμοιβή εξωκοινοβουλευτικών υπουργών

Βολές δέχθηκαν και άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως αυτή για τον επανακαθορισμό της αμοιβής των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών, οι αυξήσεις επιδομάτων των δικαστικών λειτουργών. Ωστόσο πολλές από τις τιθέμενες διατάξεις, θα ψηφιστούν στο τέλος και από την αντιπολίτευση, με το σκεπτικό ότι μπορεί να μην συνιστούν τομές και οριστικές λύσεις, για μια σειρά ζητήματα, αλλά κινούνται επί τα βελτίω.

Για όλες τις άλλες διατάξεις του «ερανιστικού» νομοσχεδίου, η κυβέρνηση αναφέρει ότι στόχος είναι η ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας αλλά και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, δεδομένου ότι στο νομοσχέδιο έχουν περιληφθεί ρυθμίσεις με κοινωνικό αποτύπωμα, όπως η παράταση συμβάσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που το χρειάζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, μέχρι τις νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Η κυβερνητική πλειοψηφία διακηρύσσει την ισχυρή βούληση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει όλες τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που υπάρχουν για στήριξη των επενδύσεων, των επιχειρήσεων, της ιδιωτικής οικονομίας αλλά και της κοινωνίας. Υπογραμμίζει παράλληλα ότι η Κυβέρνηση έχει νωπή, καθαρή και κυρίως ισχυρή εντολή από τους πολίτες να προχωρήσει σε βαθιές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, να συνεχίσει να πηγαίνει τη χώρα μπροστά μαζί με τους πολίτες, μαζί με όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και το νομοσχέδιο «με πρακτικές αλλά και ουσιαστικές διατάξεις».

Related posts

Ψυχική υγεία: Κραυγή αγωνίας από ειδικούς κι εργαζόμενους – «Ισοπέδωση αν περάσει το νέο νομοσχέδιο»

banks

Οικονόμου – Τήρηση των μέτρων για να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία – Τι είπε για τις αυξήσεις στο ρεύμα

banks

Μάντζος: Να μην μαθαίνουμε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας από αναρτήσεις του Ζελένσκι

banks

Νέα Αριστερά: Θα φορολογήσει τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων για το 2023 η κυβέρνηση;

banks1

Ελλάδα – Αίγυπτος: Συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρυ

banks

Δένδιας: Πτήση πάνω από το Αιγαίο με F16 Viper πραγματοποίησε ο υπουργός Άμυνας

banks