18.7 C
Athens
April 28, 2024
Image default
WORLD

Βραζιλία: Η αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου υποτριπλασιάστηκε τον Ιούλιο

Η αποψίλωση του βραζιλιάνικου τμήματος του τροπικού δάσους του Αμαζονίου υποτριπλασιάστηκε τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2022, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν χθες Πέμπτη από την κυβέρνηση Λούλα.

Η μείωση αυτή χαρακτηρίζεται ακόμη σημαντικότερη διότι ο Ιούλιος, που σηματοδοτεί την έναρξη της ξηρής περιόδου (ως τον Σεπτέμβριο), συγκαταλέγεται συνήθως στους χειρότερους κάθε χρονιάς ως προς την καταστροφή του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του πλανήτη.

Δορυφορικά δεδομένα του βραζιλιάνικου Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας (INPE) υποδεικνύουν ότι η αποψίλωση του Αμαζονίου ήταν 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα τον περασμένο μήνα, έκταση που ήταν η χαμηλότερη από το 2017. Με άλλα λόγια σημειώθηκε μείωση κατά 66% σε σύγκριση με τα 1.487 τετραγωνικά χιλιόμετρα που αποψιλώθηκαν τον Ιούλιο του 2022, της τελευταίας χρονιάς της προεδρίας του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Ο κεντροαριστερός διάδοχός του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος είχε ήδη κυβερνήσει τη χώρα από το 2003 ως το 2010, άρχισε τον Ιανουάριο την τρίτη του θητεία υποσχόμενος ότι η προστασία του Αμαζονίου θα αποτελέσει προτεραιότητά του και ότι θα ληφθούν μέτρα για να εξαλειφθεί η παράνομη αποψίλωση του δάσους ως το 2030.

“Έχουμε εισέλθει σε ενάρετο κύκλο, αυτοί που διαπράττουν εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος δεν είναι πλέον σίγουροι ότι θα μείνουν ατιμώρητοι, οπότε το σκέφτονται δυο φορές προτού περάσουν στις πράξεις”, δήλωσε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος, η Μαρίνα Σίλβα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Τους πρώτους επτά μήνες της διακυβέρνησης Λούλα συνολικά, η αποψίλωση μειώθηκε κατά 42,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, όταν κυβερνούσε ακόμη ο κ. Μπολσονάρου.

Την περίοδο αναφοράς από τον Αύγουστο ως τον Ιούλιο, που χρησιμοποιούν οι ειδικοί για να αναλύσουν την κατάσταση σε έναν χρόνο από τη μια ξηρή περίοδο στην άλλη, η μείωση είναι 7% σε σύγκριση με το προηγούμενο δωδεκάμηνο.

Τα δεδομένα αυτά δημοσιοποιήθηκαν μια εβδομάδα πριν από τη σύνοδο στην Μπελέμ, στη βόρεια Βραζιλία, αντιπροσώπων των οκτώ κρατών μελών του Οργανισμού της Συνθήκης Συνεργασίας για τον Αμαζόνιο (Organización del Tratado de Cooperación Amazónica, OTCA).

“Η μείωση της αποψίλωσης του Αμαζονίου τον Ιούλιο αποτελεί σημαντική ένδειξη πως ανακτάται ο έλεγχος της κατάστασης”, εκτίμησε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε χθες η Μαριάνα Ναπολιτάνου του βραζιλιάνικου παραρτήματος του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF).

Οι αριθμοί είναι ωστόσο πολύ πιο ανησυχητικοί όσον αφορά τη Σεχάντου, την ιδιαίτερα πλούσια σε βιοποικιλότητα τροπική σαβάνα νότια του Αμαζονίου.

Αποψιλώθηκαν 612 τετραγωνικά χιλιόμετρα τον περασμένο μήνα, έκταση αυξημένη κατά 26% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2022.

Ορισμένοι ειδικοί εκφράζουν την ολοένα πιο έντονη ανησυχία τους πως η επικέντρωση των προσπαθειών στον Αμαζόνιο απλούστατα θα μεταφέρει τα περιβαλλοντικά εγκλήματα στη Σεχάντου, όπου η αποψίλωση τους τελευταίους δώδεκα μήνες έφθασε τα 6.359 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί από το 2017.

-

Related posts

Οι ΗΠΑ δίνουν δυνατότητα αποχώρησης δια θαλάσσης στους Αμερικανούς που βρίσκονται στο Ισραήλ τη Δευτέρα

banks

Πρώτα συμπεράσματα από τη Σύνοδο του Βίλνιους

banks

Amazon: “Γλύτωσε” 270 εκατ. δολάρια μετά από δικαστική δικαίωση στην ΕΕ

banks

Εκεχειρία στο Σουδάν ζητά ο Λευκός Οίκος – Δεν υπάρχει σχέδιο για ειρηνευτική δύναμη

banks

Οι υψηλές τιμές ενέργειας ενίσχυσαν τα κέρδη της Engie το α’ τρίμηνο

banks

Μελόνι, Φον ντερ Λάιεν και Ρούτε πρόκειται να επισκεφθούν και πάλι, μεθαύριο, την Τυνησία

banks