19.2 C
Athens
May 10, 2024
Image default
WORLD

Βρετανία: “Ασύμβατο” το σχέδιο νόμου για την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα με τις υποχρεώσεις του Ην. Βασιλείου στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το σχέδιο νόμου της βρετανικής κυβέρνησης που αποσκοπεί στην απέλαση στη Ρουάντα των μεταναστών που φτάνουν παράτυπα στη Βρετανία είναι “ασύμβατο” με τις υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προειδοποίησε σήμερα βρετανική κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ του Συντηρητικού Κόμματος κατέστησε το νομοσχέδιο αυτό πυλώνα της πολιτικής του για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να υιοθετηθεί και να τεθεί σε ισχύ πριν από τις βουλευτικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν φέτος στη Βρετανία. Στα μέσα Ιανουαρίου το χαρακτήρισε “επείγουσα εθνική προτεραιότητα”.

Ωστόσο το αμφιλεγόμενο αυτό νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται τώρα υπό συζήτηση στη Βουλή των Λόρδων, την άνω Βουλή του βρετανικού κοινοβουλίου, δέχθηκε κριτική αυτήν την εβδομάδα και από τον επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας και από τον ΟΗΕ.

Κοινοβουλευτική επιτροπή αποτελούμενη από 12 μέλη, Εργατικούς και Συντηρητικούς των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου, κρίνει σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα το σχέδιο αυτό “θεμελιωδώς ασύμβατο” με τις υποχρεώσεις της Βρετανίας στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το σχέδιο νόμου ανασυντάχθηκε έπειτα από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας, το οποίο έκρινε παράνομο να στέλνονται μετανάστες στη Ρουάντα, εκτιμώντας ότι η χώρα αυτή δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ασφαλής γι’αυτούς.

Το κείμενο, το οποίο υποστηρίζεται από μια νέα συνθήκη ανάμεσα στο Λονδίνο και το Κιγκάλι, ορίζει την Ρουάντα ως ασφαλή τρίτη χώρα και εμποδίζει την επιστροφή μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους.

Η επιτροπή ανησυχεί ιδιαίτερα για “την υποχρέωση των δικαστηρίων να θεωρούν την Ρουάντα μια ‘ασφαλή’ χώρα και για τον περιορισμό της πρόσβασης στα δικαστήρια για την άσκηση έφεσης κατά αποφάσεων”.

Επιπλέον “δεν είναι σαφές” ότι οι μετανάστες που θα απελαύνονται προς την Ρουάντα θα μπορούν να λάβουν “την εγγύηση” ότι δεν θα σταλούν σε χώρα στην οποία θα ήταν δυνατό να διωχθούν.

“Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καθολικά”, υπογραμμίζει η επιτροπή. Αλλά το σχέδιο νόμου “παραβιάζει αυτήν την βασική αρχή, αρνούμενο σε συγκεκριμένη ομάδα (σ.σ.: τους μετανάστες που απελαύνονται) την προστασία που εγγυάται ο νόμος για τα ανθρώπινα δικαιώματα”.

Με αυτό το σχέδιο νόμου, δημόσιοι φορείς θα “εξουσιοδοτούνται να ενεργούν κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”, προειδοποιεί η επιτροπή.

“Αν το Ηνωμένο Βασίλειο υιοθετήσει νόμο που δεν σέβεται τις διεθνείς δεσμεύσεις του στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτό θα βλάψει σοβαρά την ικανότητά του να επηρεάσει άλλες χώρες να σέβονται το διεθνές δίκαιο”, σημειώνει επίσης στην έκθεσή της.

Το νομοσχέδιο αυτό προκαλεί διαιρέσεις ακόμη και στους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματος, καθώς βουλευτές έχουν ασκήσει κριτική στο κείμενο, ενώ άλλοι έχουν ζητήσει να καταστεί πιο αυστηρό. Οι τελευταίοι προσπάθησαν μάταια να τροποποιηθεί πριν από υιοθέτησή του από τους βουλευτές.

Related posts

Η τσεχική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να επιτύχει τον στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2023

banks

Στο Ισραήλ έφθασαν οι 11 όμηροι που απελευθέρωσε η Χαμάς – Απελευθερώθηκαν 33 Παλαιστίνιοι

banks

ΗΠΑ: Η διακοπή χρηματοδότησης της UNRWA περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό που συζητά το Κογκρέσο

banks

Ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ δηλώνει αισιόδοξος για την επίτευξη διεθνούς συμφωνίας για τις πανδημίες

banks

Deloitte: Περικοπές 1.200 θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ

banks

Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Ζελένσκι: Συζήτησαν για το ταξίδι του Γάλλου πρόεδρου στην Κίνα

banks