22.2 C
Athens
May 2, 2024
Image default
WORLD

Βρετανία: Το “σχέδιο Ρουάντα” για τους μετανάστες ξεπέρασε το πρώτο εμπόδιο στη Βουλή των Κοινοτήτων

Το αμφιλεγόμενο σχέδιο της Βρετανική κυβέρνησης να στέλνει στη Ρουάντα μετανάστες που έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα ξεπέρασε την Τρίτη το βράδυ το πρώτο εμπόδιο στη Βουλή των Κοινοτήτων.

“Τώρα θα εργαστούμε” ώστε το σχέδιο αυτό “να γίνει νόμος προκειμένου να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι πτήσεις προς τη Ρουάντα και να σταματήσουμε τις μικρές βάρκες” με τις οποίες οι μετανάστες διασχίζουν τη Μάγχη, έγραψε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ στο Χ.

Έπειτα από σχεδόν επτά ώρες συζητήσεων το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 313 ψήφους υπέρ και 269 κατά.

Αλλά ο δρόμος για την οριστική έγκρισή του παραμένει μακρύς. Την Δευτέρα, οι ριζοσπαστικοί υποστηρικτές του Brexit που ανήκουν στο ERG (Ευρωπαϊκή Ομάδα Έρευνας) εκτιμούν ότι το νομοσχέδιο είναι πολύ μετριοπαθές και επεσήμαναν ότι θα επιδιώξουν “σημαντικές τροποποιήσεις”. Έδωσαν μάλιστα ραντεβού τον Ιανουάριο για τη συνέχεια.

Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Τιμ Μπέιλ του πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, πρόκειται “για μια αναβολή παρά για έναν θρίαμβο για τον Ρίσι Σούνακ”. “Υπάρχουν ακόμη πολλά εμπόδια” και “καμία εγγύηση ότι θα μπορέσει να τα ξεπεράσει”, πρόσθεσε.

Το κείμενο που συζητήθηκε χθες στο Γουστεμίνστερ τροποποιήθηκε αφού στην αρχική μορφή του κρίθηκε αντισυνταγματικό από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, τον Νοέμβριο.

Το σχέδιο μεταφοράς των παράτυπων μεταναστών στη Ρουάντα, ανακοινώθηκε τον Απρίλιο του 2022 αλλά δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch θεώρησε την έγκριση του νομοσχεδίου “ήττα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και πλήγμα στο κράτος δικαίου”.

“Η νέα συνθήκη που υπέγραψα με τη Ρουάντα και το νομοσχέδιο που τη συνοδεύει αλλάζουν τα δεδομένα”, δήλωσε κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο υπουργός Εσωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι, διαβεβαιώνοντας ότι το νομοσχέδιο “είναι σύμφωνο με τους όρους της Σύμβασης (της Γενεύης) για το καθεστώς των προσφύγων”.

Ο Σούνακ, που έχει αναγάγει σε προτεραιότητα της κυβέρνησής του την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, παρουσίασε το νομοσχέδιο ως “το πιο σκληρό που έχει υιοθετηθεί κατά της παράνομης μετανάστευσης”.

Το κείμενο περιγράφει τη Ρουάντα ως ασφαλή τρίτη χώρα και απαγορεύεται η επαναπροώθηση των μεταναστών από εκεί προς τις χώρες καταγωγής τους.

Ωστόσο οι προτάσεις αυτές δεν αρκούν για τη δεξιά πτέρυγα των Συντηρητικών. Ορισμένοι πιστεύουν ότι το Λονδίνο θα έπρεπε να αποσυρθεί από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και από άλλες διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας των δικαστικών προσφυγών.

Related posts

Το 2022 οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας των χωρών της ΕΕ αντιπροσώπευαν κατά μέσο όρο το 27,2% του ΑΕΠ της ΕΕ

banks

Ελβετία: “Οχι” του κοινοβουλίου στο πακέτο διάσωσης της Credit Suisse – Συμβολική επίπληξη προς την κυβέρνηση

banks

Η Ουκρανία λέει ότι η Ρωσία χαλαρώνει τις επιθέσεις στο Μπαχμούτ και μιλά για την αναμενόμενη αντεπίθεση

banks

Ουκρανία: Ενας χρόνος από την ρωσική επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ

banks

Ελβετία: Ειρηνευτική σύνοδος κορυφής για την Ουκρανία τον Ιούνιο

banks

Παλαιστίνη: Η Χαμάς συνεχίζει τις επιθέσεις εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων

banks