17.2 C
Athens
May 2, 2024
Image default
COVER STORY

Γέλεν: Πιθανή μία κατάρρευση από δανειστές στεγαστικών εκτός τραπεζικής αγοράς

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, τόνισε ότι οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τους κινδύνους που απορέουν από τους δανειστές ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων εκτός τραπεζικού τομέα, προειδοποιώντας ότι μία πτώχευση ενός από αυτούς τους ομίλους της «σκιώδους τραπεζικής» είναι πιθανή λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή κατάσταση της αγοράς.

«Οι όμιλοι αυτοί είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς, επειδή οι πάροχοι στεγαστικών δανείων εκτός τραπεζών στερούνται πρόσβασης σε καταθέσεις, σε αντίθεση με τις τράπεζες», ανέφερε η Γέλεν, μιλώντας στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι «σκιώδεις» τράπεζες έχουν μεγάλη παρουσία στην αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, όμως στηρίζοντας σε βραχυπρόθεσμα εργαλεία για την χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων τους. Δεν επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση στον έκτακτο δανεισμό της Φέντεραλ Ριζέρβ, όμως έχουν παρουσιάσει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

«Είναι εξαρτημένες από βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση που είναι λιγότερο σταθερή σε σχέση με τις καταθέσεις. Ανησυχούμε ότι μπορεί να έχουμε κατάρρευση κάποιας από αυτές της εταιρείες της σκιώδους τραπεζικής υπό τις σημερινές πιεστικές συνθήκες», αναφέρει η Γέλεν.

Οι ρυθμιστικές αρχές προειδοποιούν ότι οι όμιλοι εκτός τραπεζών έχουν επεκταθεί σημαντικά, χωρίς ωστόσο αυτό να συνοδεύεται από το κατάλληλο εποπτικό πλαίσιο. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν αποσπάσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, τη στιγμή που οι δεσμοί τους με τους παραδοσιακούς πιστωτικούς ομίλους έχουν γίνει πιο περίπλοκοι.

Related posts

Πάνω από 1 τρισ. δολ. χρωστούν οι σκιώδεις τράπεζες στις ΗΠΑ

banks

Alpha Bank: Πού οδηγεί ΗΠΑ, ΕΕ και Κίνα ο πόλεμος των επιδοτήσεων

banks

Alpha Bank: Επενδύσεις, απασχόληση και οικονομικό κλίμα στηρίζουν τις θετικές προοπτικές της οικονομίας

banks

Βουτιά στις αποδόσεις των ομολόγων – Η CVB τρόμαξε τις κεντρικές τράπεζες

banks1

Πως η πανδημία αλλάζει για πάντα τις τράπεζες

banks

S&P: Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες – “Βλέπει” περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας τους

banks