21.4 C
Athens
May 6, 2024
Image default
WORLD

Γαλλία: Εξαιρετικά χαμηλά τα ποσοστά του Μακρόν στους νέους, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις

Εξαιρετικά χαμηλά είναι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τα ποσοστά των ψήφων που λαμβάνει ενόψει των ευρωεκλογών η προσκείμενη στην παράταξη Μακρόν λίστα της Βαλερί Αγιέρ στους νέους ηλικίας μεταξύ 18-24 ετών.

Σύμφωνα με το βαρόμετρο Eurotrack OpinionWay – Vae Solis που πραγματοποιήθηκε για την εφημερίδα “Les Echos”, το προσκείμενο στην προεδρική πλειοψηφία ψηφοδέλτιο της Αγιέρ συγκεντρώνει μόνο το 3% των προθέσεων ψήφου σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται και από άλλες δημοσκοπικές έρευνες, όπως αυτή της Harris Interactive σύμφωνα με την οποία το ποσοστό φτάνει στο 7% στις ηλικίες 18-24 ή ακόμη και το 4% βάσει αυτή της Ipsos και της  Ifop.

“Οι νέοι 18-24 ετών εγκαταλείπουν τον Μακρόν και το στρατόπεδό του σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές του 2022”, υπογραμμίζει ο Μπρις Τεντουριέ διευθύνων σύμβουλος της Ipsos France, με τον Ζαν Ντανιέλ Λεβί της Harris Interactive να σημειώνει ότι “αυτή η ηλικιακή ομάδα ανησυχεί για ζητήματα που σχετίζονται με την οικολογία ή τα κοινωνικά ζητήματα αλλά θεωρεί ότι ο Μακρόν δεν τα αντιμετωπίζει. Τους δίνει την αίσθηση ότι δεν έχει πρόγραμμα για τους νέους.”

Στις σχετικές συνοδευτικές εκθέσεις επισημαίνεται η στροφή των νέων προς την ακροδεξιά λίστα, αλλά και προς τα ψηφοδέλτια των σοσιαλιστών και των οικολόγων, ενώ σημειώνεται ότι η ρήξη είναι ξεκάθαρη από το 2022, ιδίως μετά τον μεταναστευτικό νόμο και τη μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό.

Υπογραμμίζεται το μεγάλο ποσοστό αποχής των νέων που ξεπερνά το 70%, με τον Μπρουνό Ζαμπάρτ, αντιπρόεδρο της OpinionWay, να σημειώνει ότι “οι νέοι ψηφίζουν λιγότερο, αλλά η εγκατάλειψη της ψήφου στον Μακρόν είναι σημαντική.

Στην ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας της Αγιέρ δεν αρνούνται αυτά τα στοιχεία, ωστόσο σημειώνουν: “Oι νέοι αποφασίζουν αργά, επομένως θα έχουμε πιο στοχευμένες επιχειρήσεις στο τέλος της εκστρατείας. Αλλά πρέπει να κινητοποιηθούμε για να τους προσεγγίσουμε, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο λαμβάνουν πληροφορίες”. 

-

Related posts

Τουρκία: Ολοκληρώθηκε η πρώτη πτήση του Bayraktar TB-3, που προορίζεται για τον στόλο του TCG Anadolu

banks

Ο Λούλα θα ζητήσει από Σι Τζινπίνγκ και Μπάιντεν να επενδύσουν στη Βραζιλία – Παρουσίασε σχέδιο ανάπτυξης ύψους $350 δισ.

banks

Ρώμη: Διάσκεψη για την μετανάστευση και την ανάπτυξη

banks

Λευκός Οίκος: Είχαμε ενημερώσει το Κρεμλίνο ότι δεν έχουμε εμπλοκή στην ανταρσία Πριγκόζιν

banks

Κρεμλίνο: Σκοπός της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης” η αποτροπή της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

banks

ΔΝΤ: Οι αυξήσεις των επιτοκίων αποκάλυψαν τρωτά σημεία στον τραπεζικό κλάδο

banks