17.5 C
Athens
May 10, 2024
Image default
WORLD

Γερμανία: “Ναι” στον κανονισμό διαχείρισης κρίσεων που προβλέπει η μεταρρύθμιση για το άσυλο της ΕΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19:26

Το Βερολίνο συμφώνησε τελικά στον κανονισμό διαχείρισης κρίσης που προβλέπεται στο σχέδιο μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το άσυλο, έπειτα από παρέμβαση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

“Παρότι χρειαζόμαστε ακόμη επιπλέον αλλαγές, σήμερα ανταποκρινόμαστε στην ευθύνη μας. Για αυτό θα συμφωνήσουμε στον συμβιβασμό”, δήλωσε η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.

Ο κανονισμός αποτελεί κεντρικό στοιχείο της σχεδιαζόμενης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεταρρύθμισης της. νομοθεσίας για το άσυλο και προβλέπει μεταξύ άλλων ότι, όταν υπάρχει ιδιαίτερη αύξηση της μετανάστευσης, θα πρέπει να παραταθεί το διάστημα κατά το οποίο ένα άτομο μπορεί να κρατηθεί σε συνθήκες φυλάκισης και να διευρυνθεί ο κύκλος των ανθρώπων που εμπίπτουν στους κανονισμούς αυστηρών συνοριακών διαδικασιών.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της για τον κανονισμό, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να επιτρέψει στα κράτη – μέλη της ΕΕ να περιορίσουν σε μη αποδεκτό βαθμό τα πρότυπα προστασίας για τους μετανάστες. Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ έχει μάλιστα εκφράσει την ανησυχία της ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν “κίνητρα ώστε μεγάλος αριθμός μη εγγεγραμμένων προσφύγων να προωθηθούν στη Γερμανία”.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους που επικαλούνται τα γερμανικά ΜΜΕ, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ότι η ρύθμιση για τη διαχείριση κρίσεων δεν μπορεί πλέον να εμποδιστεί, επισημαίνοντας ότι θα ενδεχομένως συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο είχε ανακοινώσει πρόσφατα ότι θα μπλοκάρει ένα μέρος των συνομιλιών έως ότου τα κράτη – μέλη της ΕΕ τοποθετηθούν στο ζήτημα του κανονισμού διαχείρισης κρίσεων. Ενόψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου 2024, ο χρόνος αποκτά μεγαλύτερη σημασία, καθώς ό,τι δεν έχει συμφωνηθεί έως τότε θα μπορούσε να τεθεί εκ νέου υπό αμφισβήτηση. Στο εσωτερικό της Γερμανίας η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ασκεί εδώ και καιρό κριτική στην ΕΕ για “αποτυχία” στον αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης.

Αν. Μπέρμποκ: “Να έρθει άμεσα η μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για το άσυλο”

Την άμεση ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της νομοθεσίας ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, μετά και την άρση, σήμερα, των γερμανικών εμποδίων για τον κανονισμό διαχείρισης κρίσεων. Η υπουργός, μετά τη συνάντησή της με τον ιταλό ομόλογό της Αντόνιο Ταγιάνι, υπερασπίστηκε την απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που ασχολούνται με τη διάσωση στη θάλασσα, παρά τις ιταλικές αντιδράσεις, ενώ ο κ. Ταγιάνι επανέλαβε την ανησυχία της κυβέρνησής του ότι αυτό θα λειτουργήσει ως “μαγνήτης” για την προσέλκυση περισσότερων μεταναστών.

“Το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου πρέπει τώρα να έρθει. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε εντατικά τις τελευταίες ώρες και κατάφερε να εντάξει κάποια σημεία στον συμβιβασμό για τον κανονισμό διαχείρισης των κρίσεων”, δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον κ. Ταγιάνι στο Βερολίνο. “Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ”, τόνισε ταυτόχρονα η κυρία Μπέρμποκ, “έχει ήδη ξεκαθαρίσει σε ποια σημεία θα θέλαμε κάτι περισσότερο”.

“Εδώ και μήνες καμία από τις γερμανικές προτάσεις για ανθρωπιά και τάξη δεν συμπεριλαμβανόταν στον κανονισμό διαχείρισης κρίσεων”, σημείωσε η κυρία Μπέρμποκ και πρόσθεσε ότι τόσο η ίδια όσο και η κυρία Φέζερ διαπραγματεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες τις γερμανικές ανησυχίες με στόχο μια συμβιβαστική πρόταση. “Οι τελευταίες 48 ώρες έδειξαν πόσο σημαντικό είναι να αγωνίζεται ένας γερμανός υπουργός μέχρι την τελευταία στιγμή για τα γερμανικά, αλλά και για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα (…) Βασιζόμαστε τώρα στο γεγονός ότι την τελευταία στιγμή, όταν θα έχει μείνει ανοιχτό ένα μικρό θέμα, θα υπάρχει για αυτό πλειοψηφία”, δήλωσε η υπουργός, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει σε ποιο ζήτημα αναφέρεται. “Γιατί στη μετανάστευση, χωρίς ανθρωπιά στην κρίση, δεν θα υπάρξει τελικά ούτε τάξη”, είπε χαρακτηριστικά.

Η Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ακόμη ότι τώρα η συμφωνία για το άσυλο θα πρέπει “να περάσει τη γραμμή του τερματισμού”. Κοινός στόχος παραμένει, υπογράμμισε, “να αποτρέπονται οι άνθρωποι από το να ξεκινούν το επικίνδυνο πέρασμα στη Μεσόγειο με ξεχαρβαλωμένες βάρκες” και βασικό στοιχείο για αυτό είναι οι συμφωνίες με τις χώρες προέλευσης, οι οποίες θα επιταχύνουν επίσης και την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται άσυλο ή προστασία στην Ευρώπη. “Ο θάνατος στη Μεσόγειο δεν είναι ποτέ κάτι φυσιολογικό και δεν πρέπει να γίνει μέρος της ευρωπαϊκής καθημερινότητας”, δήλωσε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών και ευχαρίστησε την ιταλική ακτοφυλακή, η οποία, όπως είπε, έσωσε πολλούς ανθρώπους από πνιγμό. Ωστόσο, σημείωσε, και οι εθελοντές διασώστες έχουν προσφέρει επίσης έργο σωτηρίας.

Από την πλευρά του ο κ. Ταγιάνι δήλωσε ότι καμία χώρα δεν θα πρέπει να αφεθεί μόνη, ενώ θα πρέπει να εμποδιστούν οι διακινητές να εκμεταλλεύονται τα δεινά των ανθρώπων. “Πρέπει να αντιδράσουμε πολύ έντονα εναντίον αυτών των οργανώσεων διακίνησης. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να συναφθούν συμφωνίες με τις χώρες από τις οποίες ξεκίνησαν οι μετανάστες”, υπογράμμισε ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών και υποστήριξε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει στρατηγική δράση με επενδύσεις που θα προωθήσουν την ανάπτυξη στην Αφρική – σαν ένα νέο “Σχέδιο Μάρσαλ”, όπως είπε.

Παραμένει η διάσταση απόψεων Βερολίνου-Ρώμης για τη χρηματοδότηση διάσωσης στη θάλασσα από ΜΚΟ

Το ζήτημα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που ασχολούνται με τη διάσωση στη θάλασσα προκάλεσε τις τελευταίες ημέρες ένταση στις σχέσεις Βερολίνου – Ρώμης, καθώς η ιταλική κυβέρνηση αντέδρασε ιδιαίτερα ενοχλημένη στην απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει τέτοιες οργανώσεις. “Η χώρα μου δεν διεξάγει πόλεμο εναντίον των ΜΚΟ για τη διάσωση στη θάλασσα, αλλά η Ιταλία δεν πρέπει να γίνει η χώρα στην οποία όλες οι ΜΚΟ θα βγάζουν ανθρώπους στην ξηρά”, εξήγησε ο κ. Ταγιάνι κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την κυρία Μπέρμποκ και υπενθύμισε την πρόσφατη επιστολή της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι προς τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς για το θέμα. “Κύριο μέλημα της ιταλικής κυβέρνησης είναι να μην εργαλειοποιηθεί το έργο των ΜΚΟ από τους μετανάστες”, σημείωσε.

“Οι εθελοντές διασώστες έχουν προσφέρει σωτήριο έργο στη Μεσόγειο, για αυτό και έχουν την υποστήριξή μας (…) Σήμερα συζητήσαμε για το θέμα, λόγω των διαφορετικών απόψεών μας σχετικά με τη χρηματοδότηση, αλλά επίκειται η καταβολή των κονδυλίων σε τρεις περιπτώσεις”, απάντησε η γερμανίδα ομόλογός του, αιτιολογώντας την απόφαση της κυβέρνησής της. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι αυτό το έργο θα πρέπει να το αναλάβει η ΕΕ, με ένα πρόγραμμα όπως το “Mare Nostrum”. “Όσο αυτό δεν υπάρχει, οι εθελοντές διασώστες στη Μεσόγειο προσφέρουν σωτήριο έργο”, επανέλαβε.

Αντικείμενο της σημερινής συνάντησης ήταν όμως και η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. “Ο πόλεμος της Ρωσίας έναντίον της Ουκρανίας δείχνει ότι η διεύρυνση της ΕΕ αποτελεί γεωπολιτική αναγκαιότητα”, τόνισε η Αναλένα Μπέρμποκ και υποστήριξε ότι η γρήγορη ένταξη αυτών των χωρών θα είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related posts

Ο πρώην CEO του Twitch αναλαμβάνει το “τιμόνι” της OpenAI, μετά την εκδίωση του Σαμ Άλτμαν

banks

Ισραήλ: Ο υπουργός Άμυνας εκτιμά ότι είναι “η κατάλληλη στιγμή” για εκεχειρία – Η Χαμάς απέρριψε την ισραηλινή πρόταση

banks

ΗΠΑ: Ο ΥΠΕΞ Μπλίνκεν ζήτησε από το Πεκίνο “να διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν”

banks

Οι ευρωπαϊκές πόλεις μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων στα αστικά κέντρα έως και 90% μέχρι το 2030

banks

Ρωσία: Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια της η κεντρική τράπεζα

banks

ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι εξακολουθούν να αναζητούν νεό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

banks