23.2 C
Athens
May 2, 2024
Image default
WORLD

Γερμανικός Τύπος: “Μια ολέθρια σχέση” στην προεκλογική Βαυαρία

Με αυτόν τον τίτλο από τον κινηματογράφο η SZ περιγράφει τη δυσοσμία ενός σκανδάλου με πιθανές προεκτάσεις. “Καταστάσεις πογκρόμ στην Κύπρο”. Ελβετικά πυροσβεστικά στην Ελλάδα.

Πώς αντιμετωπίζει ένας προβεβλημένος και με πολύ υψηλές πολιτικές φιλοδοξίες πολιτικός, όπως ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, την αποκάλυψη για ένα εμετικό αντισημιτικό φυλλάδιο του αντιπροέδρου και εταίρου της κυβέρνησής του Χούμπερτ Αϊβάνγκερ, που βρέθηκε στη σχολική του τσάντα πριν 36 χρόνια; Και μάλιστα εν όψει κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης στο κρατίδιό του; Η απάντηση ήρθε χθες και αιφνιδίασε. Ο υπερσυντηρητικός πρόεδρος των “Ελεύθερων Ψηφοφόρων” και υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου παραμένει στη θέση του, αλλά τώρα θα πρέπει να επιδείξει “μετάνοια και ταπεινότητα”

Μεταξύ πανούκλας και χολέρας 

Αλλά, όπως υποστηρίζει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, εάν δεν υπήρχαν οι κρίσιμες τοπικές εκλογές σε πέντε εβδομάδες, η υπόθεση θα είχε πάρει άλλη τροπή. “Η μέχρι τώρα πορεία της προεκλογικής εκστρατείας δείχνει το μέγεθος εμπιστοσύνης που έχει συγκεντρώσει ο Χούμπερτ Αϊβάνγκερ στο πρόσωπό του” παρατηρεί ο αρθρογράφος. “Πολλοί συντηρητικοί (Βαυαροί) της υπαίθρου τον θεωρούν ως τον άνθρωπο που μιλάει τη γλώσσα τους, που δεν αντιμετωπίζει τη ζωή με ιδεολογία αλλά με πρακτικό μυαλό. Που ενσαρκώνει τη στάση ζωής τους. Οι εμφανίσεις του Αϊβάνγκερ την περασμένη εβδομάδα σε υπαίθριες μπιραρίες έδειξαν ότι ενώ πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους θεωρούν ασφαλώς εμετικό το φυλλάδιο, πιστεύουν επίσης ότι το περιστατικό (χρονικά) έχει παραγραφεί”.

Ο σχολιαστής της Augsburger Allgemeine θεωρεί ότι ο Ζέντερ είχε να επιλέξει ανάμεσα στην πανούκλα και τη χολέρα. Εάν τον απέλυε, θα δημιουργούσε έναν “πολιτικό μάρτυρα” που θα  “ταρακουνούσε” τις εκλογές. Εάν τον κρατούσε, θα επωμιζόταν μια βαριά υποθήκη. Και επέλεξε το δεύτερο. “Το αργότερο μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου θα πρέπει να θέσει στον εαυτό του το κρίσιμο ερώτημα… αν θα τον ξανακάνει αντιπρόεδρο (της κυβέρνησής του)” πιστεύει ο σχολιαστής.

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung θεωρεί ότι τον τελευταίο λόγο έχουν οι Βαυαροί, που με τη ψήφο τους θα αξιολογήσουν τα κόμματα και τους πρωταγωνιστές τους. “Μέχρι τότε βέβαια ο Ζέντερ δύσκολα θα κοιμάται ήσυχος” προβλέπει. Τέλος ο σχολιαστής της Tagesspiegel του Βερολίνου εκτιμά ότι έτσι όπως εξελίχθηκε η κατάσταση δημιουργεί ερωτήματα για το κατά πόσον ο Ζέντερ είναι κατάλληλος για καγκελάριος, ένα αξίωμα που διακαώς επιθυμεί. “Με την υπόθεση αυτή καταστρέφει την εικόνα του ως ισχυρού ανδρός και επιβεβαιώνει όλες τις προκαταλήψεις ότι είναι οπορτουνιστής, χωρίς πεποιθήσεις, χωρίς στάση. Ο Αϊβάνγκερ του κατέστρεψε τις ελπίδες ότι θα μπορούσε να γίνει καγκελάριος, ίσως τις κατέστησε αδύνατες”.

47 ώρες πτήσης κατά της φωτιάς

Στα δημοσιεύματα ελληνικού ενδιαφέροντος από την ιστοσελίδα της Βορειογερμανικής Ραδιοφωνίας NDR πληροφορούμαστε ότι τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη που έστειλε η Γερμανία και συγκεκριμένα το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας στην Ελλάδα, επέστρεψαν στη βάση τους μετά από 11 ημέρες στον αγώνα κατά της φωτιάς. “Τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη είχαν προηγουμένως υποστηρίξει τις ελληνικές δυνάμεις έκτακτης ανάγκης στην καταπολέμηση δασικών πυρκαγιώνσε καθημερινή βάση, πρώτα στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και αργότερα κοντά στην πόλη της Αλεξανδρούπολης στα βορειοανατολικά της χώρας” αναφέρεται στο σχετικό άρθρο. “Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο, τα δύο αεροσκάφη έριξαν νερό και πυροσβεστικά μέσα 71 φορές. Το δεκαμελές πλήρωμα συμπλήρωσε συνολικά περίπου 47 ώρες πτήσης”.

Η υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου Ντανιέλα Μπέρενς μάλιστα ευχαρίστησε το πλήρωμα για τις “ακατάβλητες” προσπάθειές του. “Κατάφεραν να στηρίξουν αποτελεσματικά την Ελλάδα στην καταπολέμηση των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών.Η αποστολή έδειξε ότι η ομάδα της μοίρας πυροσβεστικών αεροσκαφών ήταν προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα” αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου. Η Μπέρενς τόνισε επίσης τη σημασία της ευρωπαϊκής συνεργασίας στις δασικές πυρκαγιές. “Μόνο από κοινού μπορούμε να θέσουμε υπό έλεγχο τις δασικές πυρκαγιές, οι οποίες κάθε χρόνο γίνονται όλο και ισχυρότερες” επισημαίνει κάνοντας λόγο για τη “μεγαλύτερη μεμονωμένη πυρκαγιά στην ιστορία της ΕΕ”.

Αλλά και η Ελβετία στέλνει πυροσβεστικά αεροσκάφη στην Ελλάδα, και μάλιστα όχι για πρώτη φορά. Στην ιστοσελίδα της Ελβετικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης SRF αναφέρεται ότι από χθες Κυριακή τρία ελικόπτερα Super Puma με 25 άτομα προσωπικό υποστηρίζουν τις προσπάθειες πυρόσβεσης στην Αλεξανδρούπολη και θα παραμείνουν εκεί μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή. Η Ελβετία είχε ξαναστείλει βοήθεια πυρόσβεσης στην Ελλάδα και πριν από δύο χρόνια.

“Καταστάσεις πογκρόμ στην Κύπρο”

Αρνητικός ο αντίκτυπος στον γερμανικό Τύπο από τα πρόσφατα γεγονότα εναντίον μεταναστών και προσφύγων στην Κύπρο. “Τουλάχιστον 200 νεοναζιστές λεηλατούν συνοικία στο λιμάνι της Λεμεσού και καταστρέφουν σκόπιμα περιουσίες μεταναστών, ο Κύπριος πρόεδρος ντρέπεται για την αποτυχία της αστυνομίας” είναι ο υπότιτλος άρθρου στην αριστερή εφημερίδα taz του Βερολίνου. “Καταστάσεις πογκρόμ στην Κύπρο”, ο τίτλος στη σημερινή Rundschau της Κολωνίας. Σε άρθρο της γίνεται λεπτομερής αναφορά στις επιθέσεις με ρατσιστικό υπόβαθρο εναντίον προσφύγων και μεταναστών.

Στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Μίχαελ Μάρτενς επισημαίνει ότι σε σχέση με το κατά κεφαλήν εισόδημα καμιά άλλη χώρα της ΕΕ δεν δέχεται τόσες πολλές αιτήσεις χορήγησης ασύλου, όσο η Κύπρος. Και εξηγεί για ένα αναγνωστικό κοινό που δεν ξέρει την κατάσταση στο νησί ότι “σε αντίθεση με την Ιταλία ή την Ελλάδα, οι περισσότεροι μετανάστες, σχεδόν το 90%, δεν έρχονται με πλοίο, αλλά με αεροπλάνο. Πετούν με τις Τουρκικές Αερογραμμές ή άλλες τουρκικές αεροπορικές εταιρείες από τη Νοτιοανατολική Ασία ή την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη, και στη συνέχεια στο αεροδρόμιο Ερκάν στο υπό τουρκικό έλεγχο (βόρειο) τμήμα της Κύπρου. Από εκεί δεν είναι μακριά η πράσινη γραμμή… Στη συνέχεια κάνουν αίτηση για άσυλο στην Κυπριακή Δημοκρατία σύμφωνα με ευρωπαϊκά στάνταρντ… Ένας άλλος τρόπος εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσω της πράσινης γραμμής είναι επίσης και οι φοιτητικές βίζες”.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

  

Related posts

Αγγλία: Επισπεύδεται η έναρξη της εμβολιαστικής περιόδου λόγω της υποπαραλλαγής ΒΑ.2.86

banks

Διώρυγα του Σουέζ: Η Αίγυπτος μελετά την επέκταση της υδάτινης οδού

banks

Ο Ερντογάν προτείνει στον Ζελένσκι διεθνή επιτροπή για να διερευνήσει τι συνέβη στο φράγμα Νόβα Καχόβκα

banks

Γερμανία: Μικρή επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 7,6% τον Απρίλιο

banks

Φινλανδία: Θα κλείσουν και πάλι όλες οι μεθοριακές διαβάσεις με τη Ρωσία καθώς ξανάρχισαν οι αφίξεις αιτούντων άσυλο

banks

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών καταδικάζει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Νικαράγουα

banks