23.6 C
Athens
April 28, 2024
Image default
MARKETS

Δεν επηρεάστηκε από τον Πάουελ η Wall Street-Νέο υψηλό έτους

Δεν επηρεάστηκε από τον Πάουελ η Wall Street-Νέο υψηλό έτους

Στο υψηλότερο επίπεδο εντός του 2023 έκλεισε σήμερα (1/12) το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, εν μέσω της αυξανόμενης αισιοδοξίας ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το επόμενο έτος, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής o βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο 294,61 μονάδων ή 0,82% στις 36.245,50 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,59%, κλείνοντας τη συνεδρίαση στις 4.594,63 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq Composite κέρδισε 0,55% στις 14.305,03 μονάδες.

Με τη σημερινή επίδοση, ο Dow Jones «ανέβηκε» σε ακόμη ένα νέο υψηλό έτους, με άνοδο σχεδόν 9,4% σε ετήσια βάση, προερχόμενος μάλιστα από τον καλύτερο μήνα του εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,77% ενώ ο Dow Jones έκανε ράλι 2,4%. Ο Nasdaq έκλεισε με άνοδο 0,38% στο πενθήμερο. Και οι τρεις δείκτες διεύρυναν το σερί του στις 5 διαδοχικές ανοδικές εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο, ο S&P 500 και ο Nasdaq κατέγραψαν «άλμα» 8,9% και 10,7%, αντίστοιχα, στις καλύτερες μηνιαίες επιδόσεις τους από τον Ιούλιο του 2022. Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 8,8% το Νοέμβριο, στον καλύτερο μήνα του από τον Οκτώβριο του 2022.

Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν καθώς οι μετοχές σημείωσαν ράλι κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και μετά τις επιφυλακτικές δηλώσεις του Πάουελ, καθώς οι επενδυτές τις ερμήνευσαν ως ένδειξη ότι η Federal Reserve έχει τουλάχιστον τελειώσει με τις αυξήσεις. Πιο συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου μειώθηκε κατά 13 μονάδες βάσης στο 4,22%.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, σε δηλώσεις του την Παρασκευή από το Spelman College της Ατλάντα, «έβαλε φρένο» στις προσδοκίες της αγοράς σε ότι αφορά τις μειώσεις των επιτοκίων, χαρακτηρίζοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να ισχυρισθούμε ότι έχουμε επιτύχει νίκη επί του πληθωρισμού.

Παρά τη σειρά των θετικών δεικτών που ανακοινώθηκαν πρόσφατα και αφορούν την πορεία των τιμών, ο πρόεδρος της Fed είπε ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς σχεδιάζει να «διατηρήσει την περιοριστική πολιτική» έως ότου οι υπεύθυνοι για την χάραξης αυτής της  πολιτικής πειστούν ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει σταθερά στο 2%.

Στα μάκρο της ημέρας, η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου των ΗΠΑ συρρικνώθηκε το Νοέμβριο. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI του Institute for Supply Management (ISM) έμεινε αμετάβλητος το Νοέμβριο από τον Οκτώβριο, στις 46,7 μονάδες, παραμένοντας για 13ο διαδοχικό μήνα κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας. Η μέτρηση διέψευσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν ο δείκτης να σκαρφαλώσει στις 47,6 μονάδες σε δημοσκόπηση του Reuters. 

Επιδείνωση της δραστηριότητας έδειξε και η αντίστοιχη έρευνα της S&P Global. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στις 49,4 μονάδες το Νοέμβριο, από 50 μονάδες τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της έρευνας τα οποία επιβεβαίωσαν την αρχική μέτρηση. Η κάμψη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη νέα υποχώρηση των νέων παραγγελιών, οι οποίες έχουν υποχωρήσει στους έξι από τους τελευταίους επτά μήνες.

Άλλη μία εβδομάδα απωλειών ολοκλήρωσαν οι τιμές του πετρελαίου, υποχωρώντας για δεύτερη διαδοχική μέρα μετά τις ανακοινώσεις του OPEC+ για εθελοντικές μειώσεις της παραγωγής στο α’ τρίμηνο του 2024 κατά 2,2 εκατ. βαρέλια. Το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 1,89 δολάρια ή 2,5% στα 74,07 δολάρια το βαρέλι. Σε εβδομαδιαία βάση, το WTI έχασε περίπου 2%, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data. Το  πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Φεβρουαρίου έχασε 1,98 δολάρια ή περίπου 2,5% στα 78,88 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας εβδομαδιαίες απώλειες της τάξης του 2%. WTI και Brent υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 16 Νοεμβρίου.

#WALL_STREET_ΗΠΑ #FEDERAL_RESERVE #Τζερόμ_Πάουελ #ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #επιτόκια #ΟΜΟΛΟΓΑ #Dow_Jones #μεταποίηση_

Related posts

Wall Street: Παύση του ράλι, παρά τα κέρδη της Nvidia

banks

Θετικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών-Απασχολούν εταιρικά κέρδη και μάκρο

banks

Διστακτικές κινήσεις στη Wall Street- Στο επίκεντρο ο CPI

banks

Ευρωαγορές: Υψηλό δύο ετών «χτύπησε» ο Stoxx 600

banks

Ασιατικές μετοχές: «Αιμορραγούν» Κίνα και Χονγκ Κονγκ, «λάμπει» η Ινδία

banks

Ισχυρά κέρδη στις ασιατικές αγορές-Αμετάβλητα τα επιτόκια από τη BOJ

banks