23.4 C
Athens
May 12, 2024
Image default
MARKETS

Θετικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών-Απασχολούν εταιρικά κέρδη και μάκρο

Θετικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών-Απασχολούν εταιρικά κέρδη και μάκρο

Ανοδικά κινούνται οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τρίτης (17/10), με τη σεζόν εταιρικών κερδών να ξεκινά και τους επενδυτές να συνεχίζουν να αξιολογούν την αναταραχή στη Μέση Ανατολή.

Οι μετοχές των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας ενισχύονται 0,4%, ενώ αυτές των βασικών πόρων υποχωρούν κατά 0,7%.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης blue chip έκλεισε τη συνεδρίαση της Δευτέρας 0,2% υψηλότερα, αλλά τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης δείχνουν οριακή πτώση στο άνοιγμα της Τρίτης.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ ήταν ελαφρώς χαμηλότερα στις αρχές των προκαταρκτικών συναλλαγών, καθώς η σεζόν των ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου «ζεσταίνεται».

Φυσικά, οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Γάζα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα επισκεφθεί το Ισραήλ την Τετάρτη, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ενώ 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες προετοιμάζονται για πιθανή ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή.

Στα μάκρο, οι μέσες αποδοχές των Βρετανών εργαζομένων εξαιρουμένων των μπόνους αυξήθηκαν κατά 7,8% σε ετήσια βάση για τους τρεις μήνες έως το τέλος Αυγούστου, από το ανοδικά αναθεωρημένο 7,9% το τρίμηνο έως το τέλος Ιουλίου.

Αυτό σηματοδότησε την πρώτη πτώση για τη μέτρηση των τακτικών μισθών, η οποία παρακολουθείται στενά από την Τράπεζα της Αγγλίας καθώς αξιολογεί την εικόνα του πληθωρισμού, από τον Ιανουάριο.

Η ετήσια αύξηση των αμοιβών του ιδιωτικού τομέα, βασικό μέτρο για τον προσδιορισμό της… επιμονής του πληθωρισμού, μειώθηκε από 8,1% σε 8% το τρίμηνο έως το τέλος Αυγούστου.

Ο οικονομολόγος της PwC, Τζέικ Φίνεϊ, δήλωσε ότι τα υποκείμενα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση των μισθών αμβλύνεται και η αγορά εργασίας χαλαρώνει.

«Δύο χρόνια υψηλού πληθωρισμού σε συνδυασμό με τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις παραγωγικότητας έχουν αφήσει το στίγμα τους στο βιοτικό επίπεδο. Αναμένουμε να κλείσουμε τη χρονιά με πραγματικούς μισθούς χαμηλότερους από εκείνους που ήταν το 2006», δήλωσε ο Φίνεϊ.

«Αυτό ισοδυναμεί με δεκαεπτά χρόνια αύξησης των χαμένων μισθών. Δεν αναμένουμε ότι οι μισθοί θα αυξηθούν ουσιαστικά σε πραγματικούς όρους τουλάχιστον μέχρι το 2025, όταν ο πληθωρισμός έχει πάρει άλλη κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

Οι κενές θέσεις εργασίας το τρίμηνο έως τον Σεπτέμβριο μειώθηκαν στις 988.000 από 998.000 το τρίμηνο έως τον Αύγουστο, ενώ τα προσωρινά στοιχεία μισθοδοσίας εργοδοτών έδειξαν 11.000 λιγότερους μισθωτούς τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

«Με τον αριθμό των μισθωτών να μειώνεται και τον πληθωρισμό των μισθών κάτω από τις προσδοκίες, αυτό δίνει στην Τράπεζα της Αγγλίας περισσότερους λόγους να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της», δήλωσε η Έμα Μόγκφορντ, διευθύντρια του Premier Miton Monthly Income Fund.

«Αν τα επιτόκια έχουν κορυφωθεί, τότε μια πιο σταθερή προοπτική για τα επιτόκια θα μπορούσε να βοηθήσει την οικονομία και το χρηματιστήριο», συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τρίτης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,12% στις 450,74 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται ανοδικά 0,02% στις 15.244,35 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται 0,11% στις 7.029,99 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,37% στις 7.659,99 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει κέρδη 0,16% στις 28.433 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται 0,21% στις 9.306,48 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να κερδίζει 0,81% στις 6.166,03 μονάδες.

  • DAX 30
  • Stoxx Europe 600
  • ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ

    Related posts

    Συντηρητική πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια- «Αγκάθι» τα μάκρο

    banks

    Αποδοκιμάζει τον πληθωρισμό η Wall Street με ισχυρές απώλειες

    banks

    Στο «πράσινο» οι ασιατικές αγορές

    banks

    «Βυθίστηκαν» τα ασιατικά χρηματιστήρια- Σε νέο χαμηλό ο Hang Seng

    banks

    Υποχωρούν οι ευρωαγορές στο άνοιγμα- Το βλέμμα στα μάκρο

    banks

    Επέστρεψαν… δριμύτερες από την πασχαλινή ανάπαυλα οι ευρωαγορές

    banks