22.1 C
Athens
April 27, 2024
Image default
ECONOMY

ΕΒΕΑ: Σχεδόν τριπλάσιες από τις διαγραφές οι συστάσεις επιχειρήσεων το 2023 – Οι τομείς που πρωταγωνιστούν

Σε θετική τροχιά συνέχισαν να κινούνται οι ελληνικές επιχειρήσεις το 2023, παρά τις προκλήσεις εξαιτίας του πληθωρισμού και των αυξημένων επιτοκίων. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου στο ΕΒΕΑ, για τις εγγραφές και διαγραφές επιχειρήσεων, την περασμένη χρονιά ο ρυθμός δημιουργίας νέων επιχειρήσεων επιταχύνθηκε περαιτέρω, με αποτέλεσμα το θετικό ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών να εμφανίζεται διευρυμένο σε σύγκριση με το 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, το 2023 οι συστάσεις επιχειρήσεων όλων των μορφών ήταν για μια ακόμη χρονιά σχεδόν τριπλάσιες από τις διαγραφές.

Ειδικότερα, στη διάρκεια του περασμένου έτους, εγγράφηκαν 8.655 επιχειρήσεις και διαγράφηκαν 2.897, ενώ το 2022 οι εγγραφές ήταν 7.465 και οι διαγραφές 2.532. Το ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών αυξήθηκε σε 5.758 το 2023 από 4.933 το  2022.

Οι επιχειρήσεις που ξεχώρισαν

Ισχυρή αύξηση, της τάξης του 50% σε σύγκριση με το 2022, παρουσιάζει το ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών στην κατηγορία των επιχειρήσεων με τη μορφή Α.Ε. Συγκεκριμένα, τη χρονιά που πέρασε εγγράφηκαν 1.003 Α.Ε. και διαγράφηκαν 388, με το ισοζύγιο να ανέρχεται σε 615 επιχειρήσεις, έναντι 403 το 2022.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στις υπόλοιπες νομικές μορφές επιχειρήσεων. Στην κατηγορία των Ι.Κ.Ε. οι νέες εγγραφές ήταν κατά 2.531 περισσότερες από τις διαγραφές, ενώ το θετικό ισοζύγιο στις Ε.Ε., στις Ατομικές Επιχειρήσεις και τις Ο.Ε. ανήλθε σε 1.118, 1.030 και 286 αντίστοιχα.

Πηγή: ΕΒΕΑ

Οι τομείς που πρωταγωνιστούν

Όσον αφορά τους τομείς δραστηριότητας, πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι υπηρεσίες με 5.370 νέες εγγραφές και θετικό ισοζύγιο 4.124 το 2023, έναντι του 3.480 το 2022. Ακολούθησαν οι τομείς του εμπορίου με 2.364 εγγραφές έναντι 1.221 διαγραφών και της μεταποίησης με 432 εγγραφές έναντι 359 διαγραφών.

Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου: Οι ελληνικές επιχειρήσεις πρωταγωνιστούν στην ανάπτυξη

«Οι ελληνικές επιχειρήσεις συνέχισαν και το 2023 να πρωταγωνιστούν στην ανάπτυξη, αναλαμβάνοντας νέα εγχειρήματα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας στη σταθερή μείωση της ανεργίας» δήλωσε η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου. Όπως σημείωσε, «τα στοιχεία του ΓΕΜΗ στο ΕΒΕΑ για τη χρονιά που πέρασε επιβεβαιώνουν τα βήματα βελτίωσης του εγχώριου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αλλά και την αναβαθμισμένη εμπιστοσύνη του επιχειρηματικού κόσμου στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες ενισχύονται από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης».

Η κ. Κουνενάκη Εφραίμογλου τόνισε πάντως πως το θετικό αυτό κλίμα, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό. «Οφείλει, αντίθετα, να αποτελέσει κίνητρο για να προχωρήσουν ακόμη ταχύτερα οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στους θεσμούς και στις αγορές, για να αξιοποιηθούν σωστά οι πόροι και τα εργαλεία που παρέχει η Ε.Ε., για να βελτιωθούν ουσιαστικά οι συνθήκες χρηματοδότησης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, για να στηριχθούν ποιοτικές επενδύσεις στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, σε νέες τεχνολογίες και δεξιότητες. Ζητούμενο παραμένει να αποκτήσει η χώρα όχι μόνο περισσότερες, αλλά και πιο ισχυρές, παραγωγικές, ανταγωνιστικές και ανθεκτικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα λειτουργούν ως καταλύτες προόδου για την οικονομία και την κοινωνία» υπογράμμισε.

Related posts

Τροπολογία Καιρίδη: Ποιοι κλάδοι χρειάζονται χέρια μεταναστών και πόσα 

banks

Δημοπρασία 3μηνων εντόκων: Στα ύψη η ζήτηση, στο μηδέν το επιτόκιο

banks

Υπουργείο Τουρισμού: Εγκρίθηκαν τρία προγράμματα συμβουλευτικής, εκπαίδευσης και πιστοποίησης ανέργων

banks

Ινστιτούτο ΕΝΑ: Δεν δυσκολεύονται μόνο οι φτωχοί να εξασφαλίσουν τα βασικά

banks

ΦΕΚ: Οι πίνακες με τις νέες αντικειμενικές αξίες

banks

Wall: Πτώση μετά τις αποθαρρυντικές προοπτικές της Target για το τρίμηνο

banks