May 5, 2024
Image default
COMODITIES

«Κατρακυλά» σχεδόν 3% το πετρέλαιο- «Βουτιά» και το φυσικό αέριο

«Κατρακυλά» σχεδόν 3% το πετρέλαιο- «Βουτιά» και το φυσικό αέριο

Πτώση κοντά στο 3% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα (8/1), λόγω των απότομων περικοπών στις τιμές από τον κορυφαίο εξαγωγέα, τη Σαουδική Αραβία και την άνοδο της παραγωγής του ΟΠΕΚ, αντισταθμίζοντας τις ανησυχίες για την προσφορά που δημιουργούνται από την κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ αυξήθηκαν περισσότερο από 2% την πρώτη εβδομάδα του 2024 λόγω του εντεινόμενου γεωπολιτικού κινδύνου στη Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Την Κυριακή, η αύξηση της προσφοράς και ο ανταγωνισμός με τους ανταγωνιστές παραγωγούς ώθησαν τη Σαουδική Αραβία να μειώσει την επίσημη τιμή πώλησης (OSP) της ναυαρχίδας της σε αργό στην Ασία, Arab Light, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 27 μηνών.

«Οι παρατηρητές του πετρελαίου δικαίως αμφισβητούν ότι η περικοπή του βασιλείου δεν στοχεύει μόνο στην καταστολή της παρέμβασης από τον εφοδιασμό εκτός ΟΠΕΚ, αλλά και στη δική του συμμετοχή στο καρτέλ», δήλωσε ο Τζον Έβανς, του χρηματιστή πετρελαίου PVM.

Έρευνα του Reuters την Παρασκευή διαπίστωσε ότι η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ αυξήθηκε τον Δεκέμβριο καθώς οι αυξήσεις στο Ιράκ, την Αγκόλα και τη Νιγηρία αντιστάθμισαν τις συνεχιζόμενες περικοπές από τη Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη της ευρύτερης συμμαχίας του ΟΠΕΚ+.

Η ώθηση ήρθε ενόψει των περαιτέρω περικοπών του ΟΠΕΚ+ το 2024 και της αποχώρησης της Αγκόλα από τον ΟΠΕΚ, οι οποίες αναμένεται να μειώσουν την παραγωγή και το μερίδιο αγοράς του Ιανουαρίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είχε περισσότερες συνομιλίες με Άραβες ηγέτες τη Δευτέρα στο πλαίσιο μιας διπλωματικής ώθησης για να σταματήσει η περαιτέρω επέκταση του πολέμου στη Γάζα. Η σύγκρουση έχει ήδη πυροδοτήσει κύμα βίας στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, τον Λίβανο, τη Συρία και το Ιράκ, και οδήγησε επίσης σε επιθέσεις των Χούθι στους ναυτιλιακούς δρόμους της Ερυθράς Θάλασσας.

«Οι εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα είναι το μόνο αντίβαρο, αν και σχετικά αδύναμο και διακοπτόμενο, στις τιμές του αργού που υποκύπτουν στην πτώση λόγω των προσδοκιών για άμβλυνση της παγκόσμιας ζήτησης και αύξηση των αποθεμάτων», δήλωσε η Βαντάρα Χάρι, ιδρύτρια του παρόχου ανάλυσης αγοράς πετρελαίου Vanda Insights.

Ένας άλλος υποστηρικτικός παράγοντας για τις τιμές πετρελαίου ήταν η αδυναμία ομαλής άντλησης πετρελαίου από την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης λόγω διαδηλώσεων την Κυριακή στο πετρελαϊκό πεδίο Sharara, το οποίο μπορεί να παράγει έως και 300.000 βαρέλια την ημέρα.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 2,75% στα 71,78 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 2,59% στα 76,72 δολάρια το βαρέλι.

Πέφτει αισθητά το φυσικό αέριο

Ισχυρά πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς «κατρακυλούν» 8,613% στα 31,575 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 1,17% στα 2.025,90 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 1,04% στα 23,073 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός υποχωρεί 0,10% στα 3,8025 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί οριακά 0,01% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,094 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα χάνει 0,07% στο 1,2708 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,01% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,861 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

«Φρένο» στις τιμές κακάο μετά το πρόσφατο ράλι

banks

Επεκτείνει τις απώλειές του το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks

Κλυδωνισμούς φέρνει στις τιμές πετρελαίου η άνοδος των κρουσμάτων

banks

Πετρέλαιο:Με άνοδο στα 76 δολάρια ο νέος γύρος του ΟΠΕΚ+

banks

Νέο ράλι για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

banks

Πετρέλαιο: «Χτύπησε» υψηλό μήνα λόγω των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα

banks