19.3 C
Athens
May 9, 2024
Image default
ECONOMY

Κόκκινα δάνεια: «Σπάει» στα τρία το Ariadni

«Σπάει» στα τρία το χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων Αriadni, που «μεταμορφώνεται» σε Alphabet και του οποίου συγχρόνως η περίμετρος από 4,2 δισ. ευρώ διαμορφώνεται σε 4,8 δισ. ευρώ. Αυτές είναι οι αποφάσεις του ειδικού διαχειριστή της PQH. Υπενθυμίζεται πως ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος το καλοκαίρι του 2022. Καθώς το χαρτοφυλάκιο «σπάει» στα τρία, στόχο αποτελεί η προσέλκυση μιας ευρύτερης κλίμακας επενδυτών, που δεν χρειάζεται να είναι κομμάτι ενός μεγάλου consortium.

H νέα συναλλαγή περιλαμβάνει:

  • Xαρτοφυλάκια λιανικής με εξασφαλίσεις λογιστικού υπολοίπου 1,4 δις ευρώ που αφορά περίπου 16.000 οφειλέτες
  • Επιχειρηματικά με εξασφαλίσεις ύψους 2,1 δις ευρώ που αφορά 6.500 οφειλέτες και
  • Δάνεια χωρίς ή με χαμηλές εξασφαλίσεις ύψους 1,3 δις ευρώ 17.500 οφειλετών.

Την προσεχή Δευτέρα θα ανοίξει το VDR για τους επενδυτές, ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου θα κατατεθούν οι μη δεσμευτικές προσφορές. Ο νέος στόχος είναι το καλοκαίρι να έχουν ολοκληρωθεί και οι τρεις συναλλαγές. Η εταιρεία διατηρεί την ευελιξία να προχωρήσει νωρίτερα ή αργότερα τις διαδικασίες. Το αβέβαιο περιβάλλον είναι ο λόγος που η εταιρεία αποφάσισε την παραπάνω παρέμβαση (σπάσιμο.

Και το Alphabet δεν περιλαμβάνει αγροτικά δάνεια, δάνεια αγροτικών συνεταιρισμών, δάνεια που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημόσια καθώς και δάνεια για τα οποία είναι σε εξέλιξη νομικές διαδικασίες. Τα δάνεια αφορούν σε ποσοστό περίπου 60% από την πρώην Αγροτική Τράπεζα και τα υπόλοιπα από Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Proton Bank, FBB, Πανελλήνιας Τράπεζας, των Συνεταιριστικών Τραπεζών Αχαΐας, Λαμίας, Λέσβου – Λήμνου, Δωδεκανήσων, Εύβοιας, Δυτικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου.

Ο διαγωνισμός για το Ariadni είχε κριθεί άγονος καθώς οι προσφορές, σύμφωνα με την PQH οι δύο δεσμευτικές προσφορές που είχαν κατατεθεί (από το σχήμα Fortress–Bain–DKκαι από την Εllington)  προσέφεραν τίμημα μικρότερο 730 εκατ. ευρώ που είχε οριστεί ως το ελάχιστο αποδεκτό.

-

Related posts

ΑΑΔΕ: Έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης των υπαλλήλων της και από την ΕΑΔ

banks

ΕΟΤ: Η Μήλος το καλύτερο νησί στον κόσμο και την Ευρώπη για το 2021

banks

Οι κλάδοι «SOS» για νέα κόκκινα δάνεια

banks

Οι κλάδοι «SOS» για νέα κόκκινα δάνεια

banks

Χρ. Σταϊκούρας: Δίμηνη παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

banks

Ένοχος ο «ψευτογιατρός» για 7 ανθρωποκτονίες κι 6 απόπειρες

banks