17.3 C
Athens
May 18, 2024
Image default
MARKETS

Έκτη σερί πτώση για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Έκτη σερί πτώση για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε επέκταση των απωλειών τους για έκτη διαδοχική μέρα προχώρησαν την Τετάρτη (6/9) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς οι ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης μείωσαν την όρεξη για ρίσκα από τους επενδυτές, ενώ οι αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων πίεσαν επίσης τις μετοχές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,57% και έκλεισε στις 454,30 μονάδες, διευρύνοντας το χαμηλό μίας εβδομάδας που έχει «κλειδώσει» από χθες (5/9). Από τους μεγάλους χαμένους ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος κατέγραψε απώλειες 1,5% και «άγγιξε» χαμηλά 8 εβδομάδων. Ο κλάδος των ειδών προσωπικής και οικιακής χρήσης υποχώρησε κατά 2,2%. Σε χαμηλό 8 μηνών έκλεισε η μετοχή της LVMH, χάνοντας 3,6% εντός της ημέρας, ενώ ο ευρύτερος τομέας του luxury διολίσθησε 3%.

Στη Γερμανία ο DAX υποχώρησε κατά 0,19% στις 15.741,37 μονάδες, στην Βρετανία ο FTSE 100 έχασε 0,16% στις 7.426,14 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 διολίσθησε 0,84% στις 7.194,09 μονάδες, στην Ισπανία ο IBEX 35 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,83% στις 9.314,40 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB κατέγραψε «βουτιά» 1,54% στις 28.211,46 μονάδες (χαμηλό ημέρας).

Εν τω μεταξύ, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προειδοποίησαν τους επενδυτές που στοιχηματίζουν κατά της νέας αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα ότι η απόφαση είναι ακόμη στον αέρα. Οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της Ολλανδίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Σλοβακίας είπαν ότι η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν ακόμη ανοιχτή. Οι επενδυτές τιμολογούν με πιθανότητα μόλις 32% ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στις 14 Σεπτεμβρίου.

Στα μάκρο της ημέρας, οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούλιο, υποχωρώντας μετά από την απότομη άνοδο στον τομέα της αεροδιαστημικής τον προηγούμενο μήνα. Η ζήτηση μειώθηκε κατά 11,7% από τον Ιούνιο, πολύ χειρότερη από την πτώση 4,3% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg. Αυτή η πτώση οφείλεται στις μεγάλες παραγγελίες, χωρίς τις οποίες το εύρος θα είχε αυξηθεί κατά 0,3%.

Κατά 0,2% υποχώρησε ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο στην ευρωζώνη τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 0,3% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ενημέρωσε η Eurostat στην έκθεσή της. Σε ετήσια βάση, μειώθηκε κατά 1% στην ευρωζώνη και 1,2% στο μπλοκ.

  • ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ
  • Stoxx 600
  • Βιομηχανικές παραγγελίες
  • λιανεμπόριο

    Related posts

    Ευρωαγορές: Κλείνουν με απώλειες την εβδομάδα λόγω των κεντρικών τραπεζών

    banks

    Τέλος στο πτωτικό σερί της Wall Street- «Καύσιμο» η Fed

    banks

    Morgan Stanley: Αναμένει ένα βραχυπρόθεσμο ράλι στη Wall Street

    banks

    Wall Street: Ρευστοποιούν οι επενδυτές, αναμένοντας νέα για το χρέος

    banks

    Νέα ρεκόρ στη Wall Street- Δυναμικό ξεκίνημα για το Reddit

    banks

    Ήπια ανοδικά με βλέμμα στις ΗΠΑ οι ευρωαγορές στο άνοιγμα

    banks