17.2 C
Athens
April 27, 2024
Image default
COMODITIES

«Ηρεμεί», αλλά βλέπει Μέση Ανατολή το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

«Ηρεμεί», αλλά βλέπει Μέση Ανατολή το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Ήπια άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη (16/1), καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τον αντίκτυπο των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Το κίνημα των Χούθι της Υεμένης δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα επεκτείνει τους στόχους του στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας για να συμπεριλάβει πλοία των ΗΠΑ και ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις μετά από αμερικανικές επιδρομές στην Υεμένη.

Ως αποτέλεσμα, περισσότερα πετρελαιοφόρα προσπάθησαν να αποφύγουν τη νότια Ερυθρά Θάλασσα.

Οι εντάσεις φουντώνουν και σε άλλα σημεία της περιοχής. Το Ιράν δήλωσε την Τρίτη ότι εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους σε στόχους στο Ιράκ και τη Συρία για να υπερασπιστεί την κυριαρχία του και να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία.

 «Εάν δεν υπάρξει πραγματικός και απτός αντίκτυπος στην παραγωγή πετρελαίου οι τιμές θα παραμείνουν εντός του τρέχοντος εύρους των 72-82 δολαρίων», δήλωσε ο αναλυτής της PVM, Ταμάς Βάργκα.

Από την πλευρά της ζήτησης, τα διυλιστήρια πετρελαίου της Κίνας αναζητούν ενεργά φορτία αργού πετρελαίου για παράδοση Μαρτίου και Απριλίου για να ενισχύσουν τα αποθέματα εν αναμονή της ισχυρότερης ζήτησης το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ανέφεραν εμπορικές πηγές στο Reuters.

Η αβεβαιότητα για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η ζήτηση της Κίνας βραχυπρόθεσμα, αφού η κεντρική τράπεζα της χώρας άφησε αμετάβλητο το μεσοπρόθεσμο επιτόκιο πολιτικής (MLF) συνέβαλε στη μείωση των τιμών του μπρεντ τη Δευτέρα.

Οι επενδυτές περιμένουν επίσης ομιλία του Κρίστοφερ Γουόλερ της Federal Reserve μέσα στην ημέρα για ενδείξεις σχετικά με το πότε η Fed μπορεί να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,41% στα 73,08 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,77% στα 78,78 δολάρια το βαρέλι.

Μικρή άνοδος για το φυσικό αέριο

Ήπια ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 0,825% στα 30,170 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,51% στα 2.041,05 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,56% στα 23,198 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός ενισχύεται 0,96% στα 3,7763 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,56% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0886 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κερδίζει 0,61% στο 1,2646 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,06% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8608 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #δολαριο #ΜΠΡΕΝΤ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Απώλειες άνω του 1% για πετρέλαιο και χρυσό

banks

Νικητής ο χρυσός όποιος κι αν επικρατήσει στις αμερικανικές εκλογές

banks

Ο ΟΠΕΚ+ συνεδριάζει για να αποφασίσει την πολιτική παραγωγής Αυγούστου

banks

Πετρέλαιο: Στα 100 δολάρια/βαρέλι το 2024 από τις μεμονωμένες περικοπές

banks

Ήπιες διακυμάνσεις στο πετρέλαιο- «Σύγκρουση» προσφοράς και ύφεσης

banks

Πού οφείλεται η άνοδος-ρεκόρ στις αγορές εμπορευμάτων;

banks