22.5 C
Athens
May 1, 2024
Image default
ECONOMY

Η ακρίβεια καλά κρατεί: Αρνητικά τα μηνύματα για τον πληθωρισμό Αυγούστου

Αποκαλυπτήρια σήμερα για την πορεία του πληθωρισμού τον Αύγουστο στην ευρωζώνη, και ήδη τα πρώτα στοιχεία από χώρες, ισχυρών ευρωπαϊκών οικονομιών όπως η Γερμανία και η Ισπανία δείχνουν ότι παρά τα σκαμπανεβάσματα που καταγράφονται στις χώρες, εξακολουθεί να προκαλεί πονοκέφαλο στα κράτη-μέλη.

Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με τις νεότερες εκτιμήσεις της ΕΚΤ θα καθορίσουν και τις αποφάσεις που θα λάβει το διοικητικό της συμβούλιο στη συνεδρίαση της 14ης Σεπτεμβρίου για την πορεία των επιτοκίων. Με βάση μάλιστα και την τελευταία τοποθέτηση της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, το τοπίο παραμένει θολό με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά.

Εν αναμονή και των ανακοινώσεων για την πορεία του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή και για την Ελλάδα από τη Eurostat, στη Γερμανία τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι τον Αύγουστο υποχώρησε ελαφρά στο 6,4% από 6,5% τον Ιούλιο. Αντίθετα στην Ισπανία αυξήθηκε στο 2,4% από 2,1% τον Ιούλιο εξαιτίας κυρίως της αύξησης των τιμών ενέργειας. Πρόκειται για τον δεύτερο μήνα επιτάχυνσης του πληθωρισμού στη χώρα.

Ανατιμήσεις στα τρόφιμα

Στην Ελλάδα, συνεχίστηκαν τον Αύγουστο οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα, όπως γαλακτοκομικά, ψωμί, δημητριακά. Αντίστοιχα ανοδικά κινήθηκαν και οι τιμές σε φρούτα και λαχανικά ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει περαιτέρω αύξηση τους επόμενους μήνες.

Σημειώνεται ότι με βάση στα στοcιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τον Ιούλιο ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 2,5% από 1,8% τον Ιούνιο λόγω ανόδου τιμών σε σειρά αγαθών και υπηρεσιών.

Η άνοδος του πληθωρισμού κατά 2,5% οφείλονταν σε αυξήσεις που καταγράφηκαν σε σειρά τροφίμων όπως φρούτα 19,4%, λαχανικά 15,5%, γαλακτοκομικά – αυγά 14,4%, μεταλλικό νερό – αναψυκτικά – χυμοί φρούτων 13,3% και ζάχαρη – σοκολάτες – γλυκά – παγωτά κατά 11,6%.

Παράλληλα, τον Ιούλιο τα φάρμακα ακρίβυναν κατά 18,7, η μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο κατά 11,6%, τα ανταλλακτικά – αξεσουάρ αυτοκινήτου κατά 11,5%, οι κινηματογράφοι – θέατρα κατά 10,9%.

Από την άλλη πλευρά, οι τιμές σε ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης υποχώρησαν κατά 16%, 68% και 20%, αντίστοιχα, με τα καύσιμα – λιπαντικά να καταγράφουν μείωση κατά 15,6%.

Related posts

Πάνω από τα 67 δολάρια ανήλθε η τιμή του πετρελαίου

banks

ΤτΕ: Συρρικνώθηκε τον Ιούνιο το «χάσμα» των επιτοκίων νέων καταθέσεων και δανείων

banks

«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» για το υπουργείο Οικονομικών με το … νερό

banks

ΣΔΟΕ: Στο φως σωρεία παραβάσεων το α΄ τρίμηνο 2024

banks

ΕΝΦΙΑ 2024: Σχέδιο για πληρωμή από τα τέλη Απριλίου και σε 11 δόσεις

banks

Σπ. Λιβανός: Τέλος στην πριμοδότηση επιτήδειων εις βάρος των άλλων παραγωγών

banks