17.2 C
Athens
May 2, 2024
Image default
WORLD

Η αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία πλησιάζει πιο κοντά

Το αμερικανικό Κογκρέσο πλησίασε την Πέμπτη στο να τερματίσει το πολύμηνο αδιέξοδο και να ψηφίσει τη νομοθεσία για την παροχή βοήθειας δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ασφάλεια στην Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν, παρά την έντονη αντιπαράθεση για το μέτρο ενόψει της ψηφοφορίας του Σαββατοκύριακου.

Τα μέλη της Επιτροπής Κανονισμών της Βουλής των Αντιπροσώπων υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων πέρασαν ώρες συζητώντας το πακέτο των τεσσάρων νομοσχεδίων: τρία που παρέχουν τη βοήθεια για την ασφάλεια και ένα τέταρτο με μέτρα που περιλαμβάνουν κυρώσεις, απειλή για απαγόρευση της εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης TikTok και πιθανή μεταφορά κατασχεθέντων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ουκρανία.

Περισσότερο από δύο μήνες αφότου η Γερουσία, υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών, ενέκρινε ένα πακέτο βοήθειας ύψους 95 δισ. δολαρίων για την ασφάλεια της Ουκρανίας, του Ισραήλ και των εταίρων των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον παρουσίασε την Τετάρτη τα νομοσχέδια της Βουλής των Αντιπροσώπων που παρέχουν τη βοήθεια.

Σε μεγάλο βαθμό παρόμοια με το μέτρο της Γερουσίας, τα νομοσχέδια της Βουλής των Αντιπροσώπων προβλέπουν 61 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 23 δισ. δολαρίων για την ανανέωση των όπλων, των αποθεμάτων και των εγκαταστάσεων των ΗΠΑ, 26 δισ. δολάρια για το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων 9,1 δισ. δολαρίων για ανθρωπιστικές ανάγκες, και 8,12 δισ. δολάρια για τον Ινδο-Ειρηνικό.

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι η αίθουσα θα ψηφίσει ήδη το Σάββατο, παρά τις σφοδρές αντιρρήσεις της δεξιάς πτέρυγας. Αυτή η αντίσταση σημαίνει πιθανότατα ότι τα νομοσχέδια θα χρειαστούν την υποστήριξη των Δημοκρατικών για να περάσουν, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν μόνο μια ισχνή πλειοψηφία 218 προς 213.

Η σκληροπυρηνική ομάδα Freedom Caucus της Βουλής των Αντιπροσώπων τάχθηκε κατά του πακέτου την Πέμπτη. Και ένα ρεπουμπλικανικό μέλος της Επιτροπής Κανονισμού, ο σκληροπυρηνικός αντιπρόσωπος Ραλφ Νόρμαν, δήλωσε ότι θα είναι υπέρ του “όχι”, αναφέροντας ότι η βοήθεια για την Ουκρανία θα χρησιμοποιηθεί ως “μοχλός πίεσης” για να κερδηθούν αυστηρότεροι έλεγχοι στη μεταναστευτική πολιτική που αντιτίθενται οι Δημοκρατικοί.

Ωστόσο, άλλοι βουλευτές εκτιμούν ότι τα νομοσχέδια θα γίνουν νόμος.

Η Γερουσία ενέκρινε το πακέτο βοήθειας για την ασφάλεια τον Φεβρουάριο με ισχυρή διακομματική υποστήριξη 70%, τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικανούς, αφού απέρριψε ένα διακομματικό νομοσχέδιο για την ασφάλεια των συνόρων.

Ο αντιπρόσωπος Μάικλ Μακόλ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι πιστεύει ότι τα μέτρα θα περάσουν.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η ανάγκη για βοήθεια προς την Ουκρανία είναι επιτακτική και ότι αισθάνεται ότι ο Τζόνσον επηρεάστηκε από απόρρητες ενημερώσεις για την κατάσταση εκεί από τον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς και άλλους. “Όταν μπαίνεις σε αυτόν τον χώρο και βλέπεις ποια είναι η πραγματική εικόνα, σου ανοίγουν τα μάτια”, δήλωσε ο Μακόλ.

Ο Μακόλ δήλωσε ότι η Ουκρανία κινδυνεύει να καταρρεύσει χωρίς έγκαιρη αμερικανική βοήθεια, λέγοντας: “Θα τους έδινα δύο εβδομάδες έως ένα μήνα πριν οι Ρώσοι καταλάβουν την Ουκρανία”.

Οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων συζήτησαν τα νομοσχέδια για την ασφάλεια σε μια συνδιάσκεψη το πρωί της Πέμπτης, αλλά οι ηγέτες του κόμματος δήλωσαν ότι θα περιμένουν να δουν περισσότερα, συμπεριλαμβανομένων των ορίων που θα θέσει η Επιτροπή Κανονισμού για τη συζήτηση και τις τροπολογίες, προτού προβούν σε επίσημη δήλωση.

Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Ντένις Σμιχάλ την Πέμπτη και του είπε ότι ελπίζει ότι η Γερουσία θα ενεργήσει το συντομότερο αυτό το Σαββατοκύριακο για να βοηθήσει την Ουκρανία.

“Δεν υπερασπίζεστε μόνο τη χώρα σας γενναία, υπερασπίζεστε τη Δύση, τις αξίες μας και την ελευθερία μας. Και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, ελπίζω το συντομότερο δυνατόν αυτό το Σαββατοκύριακο, όταν η Βουλή των Αντιπροσώπων μας στείλει το νομοσχέδιο. Είναι πολύ, πολύ σημαντικό για εμάς”, δήλωσε ο Σούμερ.

Related posts

Ιταλία: Ένας νεκρός και 12 τραυματίες ο νέος απολογισμός από την έκρηξη σε πολυκατοικία της Ρώμης

banks

Συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από Μισέλ και φον ντερ Λάιεν

banks

Σουδάν: Εκατοντάδες νεκροί στο Δυτικό Νταρφούρ μετά τις συγκρούσεις στρατού και RSF

banks

Χ. Φιντάν: Επιθυμούμε να προωθήσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα στη βάση μιας θετικής ατζέντας

banks

Γ. Σαρακιώτης (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ): “Αναλγησία και αλαζονεία τα υλικά από οποία είναι φτιαγμένη η κυβέρνηση”

banks

Ερντογάν: Να γίνουν “μια γροθιά” οι μουσουλμάνοι για τη Γάζα – Πιθανό ταξίδι σύντομα στην Αίγυπτο

banks