18.2 C
Athens
May 3, 2024
Image default
COMODITIES

Η καθυστέρηση του ΟΠΕΚ ρίχνει το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Η καθυστέρηση του ΟΠΕΚ ρίχνει το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Πτώση κοντά στο 1% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη (23/11), επεκτείνοντας τις απώλειες από την προηγούμενη συνεδρίαση, μετά την αναβολή της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+, ενισχύοντας την άποψη ότι οι παραγωγοί ενδέχεται να μειώσουν την παραγωγή λιγότερο από ό,τι αναμενόταν νωρίτερα.

Η κινητικότητα, πάντως, είναι περιορισμένη λόγω της Ημέρας των Ευχαριστιών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, ο ΟΠΕΚ+ ανέβαλε για τις 30 Νοεμβρίου τη συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη για την Κυριακή, όπου τα μέλη αναμενόταν να συζητήσουν τις περικοπές της παραγωγής πετρελαίου.

Οι παραγωγοί δυσκολεύονταν να συμφωνήσουν για τα επίπεδα παραγωγής και ως εκ τούτου πιθανές μειώσεις ενόψει της συνάντησης της 26ης Νοεμβρίου, ανέφεραν πηγές του ΟΠΕΚ+.

Τρεις πηγές του ΟΠΕΚ+, ωστόσο, ανέφεραν ότι αυτό συνδέεται με αφρικανικές χώρες, οι οποίες είναι μικρότεροι παραγωγοί στον όμιλο, γεγονός που αμβλύνει τις ανησυχίες των επενδυτών.

Τα ερωτήματα σχετικά με την προσφορά του ΟΠΕΚ+ έρχονται καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ εκτινάχθηκαν κατά 8,7 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, που ήταν πολύ περισσότερα από το 1,16 εκατομμύριο που ανέμεναν οι αναλυτές.

Οι εξέδρες πετρελαίου των ΗΠΑ παρέμειναν αμετάβλητες στις 500 την εβδομάδα έως τις 22 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την εταιρεία ενεργειακών υπηρεσιών Baker Hughes.

Εν τω μεταξύ, περίπου το 3% της παραγωγής αργού πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, ή περίπου 61.165 βαρέλια ημερήσιας παραγωγής, έκλεισε λόγω διαρροής υποθαλάσσιου αγωγού, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,87% στα 76,43 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,84% στα 81,27 δολάρια το βαρέλι.

Ενισχύεται το φυσικό αέριο

Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 2,273% στα 45,630 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι τιμές του χρυσού καταγράφουν οριακή άνοδο, καθώς το αμερικανό δολάριο υποχωρεί, αλλά το πολύτιμο μέταλλο δεν έχει την ώθηση να κινηθεί υψηλότερα, καθώς οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί λόγω υποτονικών συναλλαγών και αβεβαιότητας σχετικά με την πορεία των επιτοκίων της Federal Reserve.

«Αν δεν υπάρξουν νέες επιρροές, εξακολουθώ να μην πιστεύω ότι ο χρυσός έχει τη δυναμική να διατηρήσει τις τιμές πολύ πάνω από τα 2.000 δολάρια για το υπόλοιπο του έτους», δήλωσε η αναλυτής της StoneX, Ρόνα Ο’ Κόνελ.

«Οι υποκείμενες δυνάμεις εξακολουθούν να είναι υποστηρικτικές μακροπρόθεσμα (η γεωπολιτική, ειδικά η Μέση Ανατολή και η πιθανότητα περαιτέρω τραπεζικών πιέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού), αλλά αν δεν κλιμακωθεί ένα ή και τα δύο, είναι πιθανό να δούμε τις τιμές να πέφτουν», συμπλήρωσε.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,02% στα 1.993,15 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,08% στα 23,707 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,31% στα 3,7743 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,14% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0902 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,41% στο 1,2544 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία χάνει 0,29% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8692 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ

Related posts

«Καλπάζει» ο χρυσός – «Χτύπησε» νέο ιστορικό υψηλό

banks

Πέφτει ελέω Κίνας το πετρέλαιο- «Πετάει» το φυσικό αέριο

banks

Πέφτει περιμένοντας τον ΟΠΕΚ+ το πετρέλαιο- Υποχωρεί το φυσικό αέριο

banks

Ο πληθωρισμός ρίχνει το… ανεβασμένο πετρέλαιο- «Σκαρφαλώνει» το φυσικό αέριο

banks

«Ηρεμεί», αλλά βλέπει Μέση Ανατολή το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks

UBS για χρυσό: «Βλέπει» άνοδο ως 10% το 2024

banks