23.5 C
Athens
April 27, 2024
Image default
WORLD

Η Τουρκία συζητά με τα ΗΑΕ για παραγωγή υδρογόνου και κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων

Η Τουρκία  βρίσκεται σε συνομιλίες με τα  Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα  (ΗΑΕ) για την παραγωγή υδρογόνου και την κατασκευή μιας υπεράκτιας αιολικής εγκατάστασης, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας σε δημοσιογράφους την Πέμπτη. 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε συμφωνίες ενεργειακής συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον Ιούλιο, οι οποίες εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 29,7 δισ. δολάρια.

Ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ δήλωσε ότι ως μέρος της συμφωνίας, οι εταιρείες των Εμιράτων ενδιαφέρθηκαν για το έργο μετασχηματισμού ενέργειας της Τουρκίας, το οποίο στοχεύει να παράγει ετησίως 3,5 γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας και 1,5 γιγαβάτ αιολικής ενέργειας στο εγγύς μέλλον.

“Ένα από τα έργα που συζητήσαμε με τα ΗΑΕ ήταν η παραγωγή υδρογόνου κυρίως από αιολική ενέργεια”, είπε, προσθέτοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με το Ταμείο Ανάπτυξης του Άμπου Ντάμπι (ADQ) και ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες για το θέμα.

Ο Μπαϊρακτάρ είπε επίσης ότι η Άγκυρα συζητά ένα ξεχωριστό έργο για τη δημιουργία υπεράκτιου αιολικού πάρκου στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς η Τουρκία στοχεύει να φτάσει τα 5.000 μεγαβάτ αιολικής ενέργειας έως το 2035. “Μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για αυτό το θέμα με τα ΗΑΕ και αυτό θα είναι το πρώτο έργο για υπεράκτια παραγωγή αιολικής ενέργειας στην Τουρκία”, είπε.

Ο Μπαϊρακτάρ πρόσθεσε ότι ένα άλλο θέμα που ενδιαφέρει τα ΗΑΕ είναι το έργο του κόμβου φυσικού αερίου της Τουρκίας, το οποίο αρχικά προτάθηκε από Ρώσους για την Ανατολική Θράκη. Παρ’ όλα αυτά σε προηγούμενες δηλώσεις του είχε αναφέρει ότι το εν λόγω πρότζεκτ μπήκε στον πάγο, μιας και είναι κοντά η συμφωνία για δημιουργία πυρηνικού σταθμού στην περιοχή σε συμφωνία με την Κίνα

Η Τουρκία έχει εργαστεί για να επιδιορθώσει τους διπλωματικούς δεσμούς με  τη Σαουδική Αραβία  και τα ΗΑΕ τα τελευταία δύο χρόνια μετά από μια δεκαετία τεταμένων σχέσεων λόγω της υποστήριξης της Άγκυρας στα κινήματα υπέρ της δημοκρατίας στην περιοχή. Η Τουρκία έστειλε επίσης στρατεύματα στη Ντόχα όταν το Ριάντ και το Άμπου Ντάμπι επέβαλαν αποκλεισμό στο  Κατάρ  το 2017.

Καθώς οι δεσμοί μεταξύ της Τουρκίας και των κρατών του Κόλπου θερμάνθηκαν, οι επιχειρήσεις ξανάρχισαν. Το Άμπου Ντάμπι συμφώνησε πέρυσι σε μια συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Άγκυρα για να βοηθήσει τη λίρα που αντιμετωπίζει προβλήματα. Οι εταιρείες των Εμιράτων έχουν ανακοινώσει έκτοτε αρκετές επενδύσεις στην Τουρκία.

Τον Ιούνιο, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ και ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ ταξίδεψαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να συζητήσουν “ευκαιρίες οικονομικής συνεργασίας” με τους ομολόγους τους στα Εμιράτα και συνάντησαν τον Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν, πρόεδρο των ΗΑΕ.

Η Άγκυρα χρειάζεται ξένους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των hedge funds και των άμεσων ξένων επενδύσεων, για να στηρίξει τα συναλλαγματικά της αποθέματα, τα οποία είναι εξαντλημένα και υπό του μηδενός.

Πέτρος Κράνιας

Διαβάστε ακόμα: 

* Σύντομα ξανά σε λειτουργία ο αγωγός μεταξύ Ιράκ και Τουρκίας – Ελπίδες για χαλάρωμα των τιμών πετρελαίου

Related posts

Ιταλία: H κυβέρνηση ετοιμάζεται να εγκρίνει αυστηρότερα μέτρα κατά της εγκληματικότητας των ανηλίκων

banks

Προς υπηρεσιακή κυβέρνηση οδεύει η Ολλανδία – Πιθανός μήνας εκλογών ο Νοέμβριος

banks

Συμμαχία υπό την ηγεσία της Βρετανίας θα προμηθεύσει την Ουκρανία με συστήματα κατά drones

banks

Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για ναυάγιο στην Πύλο: “Αδιανόητη τραγωδία”

banks

Η Πολωνία συνέλαβε “κατάσκοπο της Ρωσίας”

banks

Ισχυρός σεισμός στο Μαρόκο: Στους 820 ο αριθμός των νεκρών

banks