23.2 C
Athens
May 2, 2024
Image default
WORLD

Βιλερουά (ΕΚΤ): Απαιτείται καλύτερος συντονισμός οικονομικής και νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη

Η δημοσιονομική και η νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη πρέπει να συντονιστούν καλύτερα, ενώ απαιτείται μεγαλύτερη πειθαρχία στις κρατικές δαπάνες για να αποφευχθεί η τροφοδότηση του πληθωρισμού, δηλώνει ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό

Ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούν ευκαιρία για έναν τέτοιο αναπροσανατολισμό και ότι θα πρέπει να υπάρξουν “δεσμευτικά όρια” για τις ετήσιες προσπάθειες εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών.

Ο Βιλερουά δήλωσε ότι υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά σημάδια σχετικά με την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, αλλά εξακολουθεί να παραμένει “πολύ υψηλός”. Αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση της ΕΚΤ την Πέμπτη να παρατείνει τον κύκλο σύσφιξης ρεκόρ της με τη 10η συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων.

“Η νομισματική πολιτική είναι η πρώτη γραμμή άμυνας και το κύριο φάρμακο”, δήλωσε ο σε ομιλία του στο συνέδριο Eurofi στο περιθώριο μιας συνάντησης Ευρωπαίων αξιωματούχων του χρηματοπιστωτικού τομέα στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα της Ισπανίας. “Αλλά ο συλλογικός μας αγώνας κατά του πληθωρισμού απαιτεί ένα πιο κατάλληλο μείγμα πολιτικής”.

Ξεχώρισε τη Γαλλία για την επανειλημμένη αποτυχία της να επιτύχει τους στόχους για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών. Η γαλλική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τα λεπτομερή σχέδια προϋπολογισμού της αργότερα αυτόν τον μήνα.

“Ελπίζω σθεναρά ότι το επόμενο πολυετές νομοσχέδιο προγραμματισμού των δημόσιων οικονομικών και ο προϋπολογισμός του 2024 θα επιδείξουν αυξημένη δέσμευση και αξιοπιστία”, δήλωσε ο Βιλερουά.

Related posts

Άλλο ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, το 39ο στη σειρά, ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ

banks

Γερμανία: “Ναι” στην παραμονή των Patriot στην Πολωνία μέχρι τέλος του 2023

banks

Κέρδη για το ρούβλι έναντι του δολαρίου: Κινείται σε υψηλά άνω του ενός μήνα

banks

Η Ρωσία ανακάλεσε τις εγγυήσεις ασφάλειας της ναυσιπλοΐας που είχε εκδώσει για τα σιτηρά

banks

Η Ουάσινγκτον χαιρετίζει την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία, αλλά η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί

banks

Στόλτενμπεργκ: Δεν βλέπουμε καμία στρατιωτική απειλή από τη Ρωσία κατά των Δυτικών Βαλκανίων

banks