21.4 C
Athens
May 5, 2024
Image default
MARKETS

Η χειρότερη συνεδρίαση σε «βάθος» 6μήνου για τον Dow Jones

Η χειρότερη συνεδρίαση σε «βάθος» 6μήνου για τον Dow Jones

Με ισχυρές απώλειες άνω του 1% ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Τρίτης (26/9) για τους βασικούς δείκτες της Wall Street. «Αγκάθι» για την αμερικανική αγορά τα τελευταία στοιχεία σχετικά με τις πωλήσεις κατοικιών και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, που προκάλεσαν έντονο προβληματισμό για την κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ.

Σήμερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 1,14% στις 33.618,88 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 σημείωσε πτώση 1,47% στις 4.273,53 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq διολίσθησε 1,57% στις 13.063,61 μονάδες.

Η σημερινή συνεδρίαση ήταν η χειρότερη για τον Dow Jones από τον περασμένο Μάρτιο, ενώ ο S&P 500 «έπεσε» κάτω από τις 4.300 μονάδες για πρώτη φορά από τις 9 Ιουνίου. Ο Nasdaq Composite υποχωρεί περισσότερο από 6% τον Σεπτέμβριο, ενώ ο S&P 500 και ο Dow χάνουν περισσότερο από 4% και 2%, αντίστοιχα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, προειδοποίησε ότι τα επιτόκια μπορεί να χρειαστεί να αυξηθούν περαιτέρω για να περιοριστεί ο πληθωρισμός, επιβαρύνοντας το ήδη αρνητικό κλίμα. Οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν, με τον δείκτη των περιφερειακών τραπεζών SPDR S&P Regional Banking ETF να χάνει 0,7%. Οι μετοχές της Wells Fargo υποχώρησαν περισσότερο από 1%, ενώ και η Morgan Stanley κινήθηκε πτωτικά κατά σχεδόν 1%.

Η Amazon κατέγραψε «βουτιά» 4%, όπως και το μεγαλύτερο μέρος των mega-cap τεχνολογικών μετοχών, αφού η ομοσπονδιακή επιτροπή εμπορίου κατέθεσε αγωγή κατά των μονοπωλίων, λέγοντας ότι ο διαδικτυακός λιανοπωλητής διατηρεί τις τιμές τεχνητά υψηλές και βλάπτει τους ανταγωνιστές.

Στα μάκρο της ημέρας, οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Αύγουστο ήταν κατώτερες των προσδοκιών. Τα υπό σύμβαση σπίτια ανήλθαν συνολικά σε 675.000 τον προηγούμενο μήνα, μειωμένα κατά 8,7% από τον Ιούλιο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones ανέμεναν συνολικά 695.000, που θα αντιπροσώπευε πτώση 2,7% από τα μη αναθεωρημένα στοιχεία του Ιουλίου.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Conference Board υποχώρησε στις 103 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 108,7 τον Αύγουστο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν 105,5 μονάδες, σύμφωνα με συναινετικές εκτιμήσεις του Dow Jones. Ο δείκτης προσδοκιών υποχώρησε στις 73,7 μονάδες, κάτω από το επίπεδο που οι παρατηρητές συνδέουν με την ύφεση.

Οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 1% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με έκθεση της S&P CoreLogic Case-Shiller. Ο σύνθετος δείκτης των 20 πόλεων αυξήθηκε κατά 0,1% σε ετήσια βάση έναντι ετήσιας πτώσης 1,2% τον Ιούνιο, ενώ ο σύνθετος δείκτης των 10 πόλεων αυξήθηκε κατά 0,9% από πτώση 0,5% τον Ιούνιο.

Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν σχεδόν 1% υψηλότερα την Τρίτη, ανακάμπτοντας από την πτώση σε χαμηλό δύο εβδομάδων στην έναρξη της συνεδρίασης, καθώς οι προσδοκίες για πιο περιορισμένη προσφορά αντιστάθμισαν τις ανησυχίες ότι οι αβέβαιες οικονομικές προοπτικές θα μείωναν τη ζήτηση.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent διαμορφώθηκε κατά 67 σεντς υψηλότερα, ή 0,7%, στα 93,96 δολάρια το βαρέλι. Αντίστοιχα, το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate ενισχύθηκε κατά 71 σεντς, ή 0,8%, στα 90,39 δολάρια το βαρέλι.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (API) θα δημοσιεύσει αργότερα τα εβδομαδιαία στοιχεία για τα αποθέματα στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές αναμένουν πτώση κατά 300.000 βαρέλια για την εβδομάδα έως τις 22 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με προκαταρκτική δημοσκόπηση του Reuters.

Πτώση για δεύτερη διαδοχική μέρα σημείωσε ο χρυσός, με το πολύτιμο μέταλλο να πιέζεται τόσο από την ενίσχυση του δολαρίου όσο και από την «εκτόξευση» των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έχασε 0,9% και υποχώρησε στα 1.919,80 δολάρια ανά ουγγιά. Tο ασήμι Δεκεμβρίου έχασε 0,9% και έκλεισε στα 22,90 δολάρια ανά ουγγιά και η πλατίνα Οκτωβρίου υποχώρησε κατά 1,1% στα 90,36 δολάρια ανά ουγγιά.

  • WALL STREET ΗΠΑ
  • Jamie Dimon
  • Amazon
  • ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΝΕΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ
  • Conference Board
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός

    Related posts

    Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street- Διαφοροποιήθηκε ο τεχνολογικός κλάδος

    banks

    Σε υψηλό 33 ετών ο Nikkei- Ανέκαμψαν οι ασιατικές μετοχές

    banks

    Ανοδική κίνηση στη Wall μετά τον πληθωρισμό

    banks

    Τεχνολογική ώθηση στη Wall Street

    banks

    Στο «κόκκινο» η Wall Street-Βαρίδια τα μάκρο και η Meta

    banks

    Fed και chip επαναφέρουν στις απώλειες τη Wall Street

    banks